ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς λήψη μέτρων στην καρδιά της κρίσης

Το σύστημα υγείας είναι άγνωστο για πόσο ακόμα θα δύναται να ανταποκριθεί στην πίεση

Χωρίς αλλαγή τακτικής φαίνεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όσον αφορά στην διαχείριση της πανδημίας, καθώς, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει η πρόθεση για λήψη αποφάσεων και επιβολή αυστηρών μέτρων για την ανακοπή της πανδημίας. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα τέτοιο πλάνο είναι πάντα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αν και δεν εκφράζεται η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί, την ώρα που οι φωνές περί επαναφοράς μέτρων τύπου lockdown πληθύνονται και εντείνονται. Οι αρμόδιοι του συστήματος υγείας εκπέμπουν σήμα κινδύνου ολοένα και πιο έντονα, ώστε να μην φτάσει η Κύπρος στο σημείο να μετρά μεγάλο αριθμό θυμάτων μέχρι το τέλος του μήνα. Την ίδια ώρα, επεκτείνονται οι δυνατότητες των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ με την λειτουργία νέων θαλάμων στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, ενώ συνεχίζεται η παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είτε αυτά βρίσκονται εντός, είτε εκτός ΓεΣΥ. Παρά τα πιο πάνω προβλήματα και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών στην κοινότητα να αυξάνεται συνεχώς, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν έναν σημαντικό επιδημιολογικό δείκτη, δεν έχουν νιώσει ακόμα μεγάλη πίεση, γεγονός που επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας να ελπίζει ότι έπεται η κορύφωση του τρίτου κύματος.

Το σκεπτικό

Έντονα είναι τα ερωτήματα, κυρίως από το στρατόπεδο των επαγγελματιών υγείας, γύρω από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις για επαναφορά αυστηρών μέτρων, την στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βρίσκεται σε πολύ κακό σημείο. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από την στιγμή που την Μεγάλη Εβδομάδα τα σχολεία θα κλείσουν για τις πασχαλινές διακοπές, μελετάται το ενδεχόμενο οι μαθητές να μην επιστρέψουν στα θρανία μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, αλλά η παραμονή τους στο σπίτι να παραταθεί. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, εκφράζεται η ελπίδα ότι θα παρατηρηθεί μείωση της διασποράς του ιού, αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν το πρόβλημα μεταφέρεται από τα σχολεία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον ή το αντίθετο.

Όσον αφορά τους άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι το λιανικό εμπόριο, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και οι χώροι αναψυχής, οι ίδιες πηγές λένε πως δεν εκφράζεται πρόθεση για επεμβάσεις. Η ερμηνεία που δίδεται είναι ότι, όποιον τομέα κι αν αγγίξουν μεμονωμένα, δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα, αφού μετάδοση του νέου κορωνοϊού εντοπίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριοποίησης.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Τρίτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος, όμως, προς το παρόν, δεν προκρίνεται η λήψη μέτρων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο, ακόμα και μιας απόφασης για επιβολή lockdown, βρίσκεται μόνιμα στο προσκήνιο και τα πάντα είναι στην ζυγαριά μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να αξιολογήσει τις εισηγήσεις των ειδικών και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Ωστόσο, οι αρμόδιοι βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να λάβουν έκτακτα αποφάσεις, ακόμα και μετά την Πέμπτη, αν χρειαστεί.

Στον αέρα το Πάσχα

Η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, όσον αφορά κάποιες χαλαρώσεις οι οποίες σχεδιαζόταν να γίνουν. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έχει καταρτίσει το πρωτόκολλο για τις εκκλησίες, δεδομένου του ότι δεν θα επιβληθούν οποιαδήποτε αυστηρά μέτρα μέχρι τότε. Ωστόσο, ενώ συζητείτο η αύξηση του ορίου των ατόμων που θα μπορούν να συναθροιστούν σε οικίες την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και της παράτασης του ορίου πριν την επιβολή απαγόρευσης της βραδινής κυκλοφορίας, οι σκέψεις έχουν μπει, τρόπον τινά, στον «πάγο», αφού υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή οι σχεδιασμοί. Επίσης, όσον αφορά την λειτουργία του Καλού Λόγου, δεν αποκλείεται να αρχίσει νωρίτερα και να επισπευσθεί, ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Το πρωτόκολλο που έχει δημιουργηθεί, προνοεί την παρουσία μέχρι 50 πιστών στο εσωτερικό των εκκλησιών, στην βάση πάντοτε του εμβαδού, ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός για τα άτομα που θα βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένου του ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις. Όσον αφορά στο προσκύνημα των εικόνων, η εισήγηση των ειδικών είναι να καλυφθούν με διάφανο υλικό, ώστε να είναι δυνατή η απολύμανσή του στο διάστημα που θα μεσολαβεί. Αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου, οι ειδικοί εισηγούνται ότι μπορεί να γίνει μόνο στο προαύλιο της κάθε εκκλησίας, ενώ κατά το πέρασμα των πιστών κάτω από αυτόν, πρέπει να γίνει με οργάνωση για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Κραυγή αγωνίας

Τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ έχουν προ πολλού ξεπεράσει το όριο των 200 κλινών που προέβλεπε το πρώτο πλάνο διαχείρισης. Πλέον, τείνουν να ξεπεράσουν και το δεύτερο όριο των 300 κλινών, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι προσπάθειες για επέκταση των δυνατοτήτων σε 400 κλίνες και εξοικονόμηση προσωπικού, με την συμβολή και των νοσηλευτηρίων του ιδιωτικού τομέα, είτε αυτά βρίσκονται εντός, είτε βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ.

Για πρώτη φορά, από τον Οργανισμό εκφράζονται έντονες ανησυχίες, όχι τόσο σε σχέση με την επάρκεια σε κλίνες και προσωπικό, όσο για το ενδεχόμενο η Κύπρος να βιώσει το επόμενο διάστημα μια μεγάλη αύξηση στους θανάτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ενώπιόν τους οι αρμόδιοι, ανά 500 επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid, τα 25 χρειάζονται νοσηλεία, τα 2-3 εξ αυτών χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και το ένα καταλήγει στον θάνατο. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρά το μεγάλο φορτίο που κουβαλούν τα νοσοκομεία, δεν έχουν πιεστεί αναλόγως, μέχρι στιγμής, ενώ διαθέσιμες για ασθενείς με Covid είναι 65 κλίνες. Αν, όμως, δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, ο αριθμός των περιστατικών στην κοινότητα θα εκτοξευθεί, όπως και οι νοσηλείες και οι θάνατοι, προειδοποιούν.

Στις Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας, όπου επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά προσέρχονται για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους και να κριθεί αν χρειάζονται νοσηλεία ή όχι, καθημερινά παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ασθενείς αναμένουν την σειρά τους στα ασθενοφόρα και η πίεση στο προσωπικό είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, οι εν λόγω Μονάδες γίνονται χώροι αναμονής για άτομα που πρέπει να νοσηλευθούν, μέχρι να βρεθεί κενή κλίνη σε θάλαμο Covid, αφού παρατηρείται υπερπληρότητα.

Εν όψει εκλογών

Η έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, εν όψει Βουλευτικών. Πληθαίνουν οι φωνές, όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, για ατολμία της κυβέρνησης και σιγή της αντιπολίτευσης, ως προς την λήψη μέτρων, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας εκφράζει συνεχώς την ανησυχία του. Ιατρικοί κύκλοι τονίζουν στην «Κ» ότι η πλέον αποτελεσματική απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης, στην παρούσα φάση, θα ήταν η Κύπρος να επέστρεφε σε μέτρα τύπου lockdown και να αναβάλλονταν οι εκλογές του Μαΐου. Σε πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται να προκρίνεται ένα τέτοιο μέτρο, αν και η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν απορρίπτουν την επιβολή μέτρων, αν η κατάσταση ξεφύγει εντελώς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X