ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα στους πάσχοντες με οστεοπόρωση

Σημείωσε ότι ενθαρρύνεται και ο σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης της οστεοπόρωσης, με γνώμονα την ορθή και έγκαιρη διάγνωση

ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Υγείας, θέτοντας πάντα σε θέση υψηλής προτεραιότητας τη συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πάσχοντες, αλλά και τη σωστή ενημέρωση του κοινού, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη μέσα από προγράμματα διαφώτισης που αφορούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση, που διοργανώνεται από την ΠΑΣΥΔΥ σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο κατά της Οστεοπόρωσης και Μυοσκελετικών Παθήσεων με θέμα «Οστεοπόρωση: Γυναικεία ή Αντρική Υπόθεση;», ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι ενθαρρύνεται και ο σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης της οστεοπόρωσης, με γνώμονα την ορθή και έγκαιρη διάγνωση που συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών τόσο για το άτομο και τους οικείους του, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας.

Ο κ. Ιωάννου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΠΑΣΥΔΥ που, σε συνέχεια εκστρατείας που διενήργησε το 2014 και το 2017 ανάμεσα σε γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τα δημόσια νοσηλευτήρια παγκύπρια, θα πραγματοποιήσει το 2019 εκστρατεία μέτρησης οστικής πυκνότητας σε δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά και τους άντρες.

Όπως είπε, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η οστεοπόρωση παρουσιάζεται σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, με το 1/3 εξ αυτών να είναι ηλικίας 60-70 χρονών, προσθέτοντας ότι στους άντρες, τα δεδομένα δείχνουν πως ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών θα πάθει τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για μια γυναίκα είναι 30% με 40%.

«Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί. Η διαδικασία της πρόληψης πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, οπότε και διαμορφώνεται ο ανθρώπινος σκελετός, και πρέπει να περιλαμβάνει άσκηση και διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «εξίσου σημαντική είναι και η πρώιμη διάγνωση και για τον σκοπό αυτό η οστεοπόρωση ελέγχεται και παρακολουθείται σε όλα τα νοσηλευτήρια του δημοσίου από ειδικότητες όπως η Ορθοπεδική, η Ρευματολογία, η Ενδοκρινολογία και η Γυναικολογίας, με τη διενέργεια μέτρησης οστικής πυκνότητας, όταν διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα ή θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω οικογενειακού ιστορικού, κτλ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X