ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Υγείας - Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες για την ευλογιά των πιθήκων

Όλες οι πληροφορίες

ΚΥΠΕ

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, βάσει των πρωτοκόλλων που έχουν ετοιμαστεί, ανέφερε το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κήρυξε το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, στον υψηλότερο δηλαδή συναγερμό.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλας συγκάλεσε σύσκεψη ετοιμότητας για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 9.00 το πρωί στο νοσοκομείο αναφοράς, το ΓΝ Λευκωσίας.

Σε ανάρτησή της στο twitter η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε από την πλευρά της πως η Κομισιόν παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση από την πρώτη ημέρα και τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων παραδίδονται ήδη στα κράτη μέλη. «Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε την αντίδρασή μας ως ΕΕ» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Υπουργείο Υγείας, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από συγγενικό με τον ιό της ευλογιάς του ανθρώπου ιό και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πίθηκο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο σημειώθηκε το 1970.

Όσον αφορά τους τρόπους μετάδοσης της νόσου, η πρωτογενής μετάδοση περιγράφεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα άγρια ζώα (πρωτεύοντα ή τρωκτικά) σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής ή με μολυσμένα ζώα συντροφιάς.

Περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο περιγράφονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος μετά από εισπνοή μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων, καθώς και με επαφή με δερματικές βλάβες του πάσχοντος ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποίησε ασθενής). Σε κάθε περίπτωση η μεταδοτικότητα της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται μικρή.

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου μετά από κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν μαγειρεύτηκε επαρκώς ή με επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα του ζώου.

Για τον κίνδυνο μόλυνσης από τα κατοικίδια ζώα, το Υπουργείο σημειώνει ότι υπήρξαν στο παρελθόν περιστατικά μετάδοσης της νόσου από τα κατοικίδια ζώα, μετά όμως από επαφή των ζώων αυτών με μολυσμένα ζώα από την Κεντρική ή Δυτική Αφρική. Άρα ο κίνδυνος αυτός για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά μικρός, προστίθεται.

Για την εκδήλωση της νόσου σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Για τα άτομα που θα εκδηλώσουν συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά από τη μόλυνση (συνηθέστερα περίπου στη 12η ημέρα). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οσφυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων, ρίγος και αδυναμία. Μια έως τρεις ημέρες μετά τον πυρετό εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα αρχικά ως κηλίδες και βλατίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε φυσαλίδες και φλύκταινες και μετά σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, περιλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Σημειώνεται πως σε κάποια από τα πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη το εξάνθημα παρατηρήθηκε αρχικά στην περιγεννητική περιοχή και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα άλλα σημεία του σώματος.

Ως προς τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, αναφέρεται πως η αντιμετώπιση είναι συνήθως συμπτωματική. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-4 εβδομάδες. Νοσηλεία μπορεί να χρειαστεί για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή για πρόληψη της μετάδοσης της νόσου.

Για την προστασία από τη νόσηση, το Υπουργείο Υγείας συστήνει την εφαρμογή ορισμένων αυτονόητων κανόνων, με βασικότερο, την αποφυγή άμεσης ή έμμεσης επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτωματολογία της νόσου. Επίσης, συστήνει ότι πρέπει να τηρούνται τα βασικά μέτρα ατομικής υγιεινής (τακτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού). Για όσους ταξιδεύουν σε χώρες της Κεντρικής ή Δυτικής Αφρικής συστήνεται αποφυγή επαφής με άγρια ζώα.

Το Υπουργείο λέει ότι θεωρείται πολύ απομακρυσμένο να έχει κάποιος το συγκεκριμένο νόσημα αν δεν έχει ταξιδεύσει πρόσφατα στη Κεντρική ή Δυτική Αφρική ή αν δεν έχει έρθει σε στενή επαφή με κάποιο που έπασχε από τη νόσο.

Εντούτοις, συστήνει επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό αν κάποιος έχει εξάνθημα με φυσαλίδες και έχει επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδεςή έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες ή έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ύποπτες δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Αν διώξουμε τους πίθηκους δεν θα φύγει και η ευλογιά των πιθήκων;

Ai Em
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση