ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγκάθι το φοιτητικό ενοίκιο - Αντανακλαστικά χελώνας και λύσεις ανάγκης

Εν έτει 2022 φοιτητές χάνουν τις σπουδές τους λόγω υψηλών ενοικίων

Η καλπάζουσα ακρίβεια σε συνάρτηση με την μικρή διαθεσιμότητα για ενοικίαση έχουν εκτοξεύσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη με αποτέλεσμα φοιτητές να αφήνουν τη θέση που κέρδισαν με το σπαθί τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αφού δε μπορούν ν’ανταπεξέλθουν στο κόστος των ενοικίων, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται από την επαρχία διαμονής τους στην επαρχία του πανεπιστημίου μη μπορώντας να ανεξαρτητοποιηθούν. Τα όσα ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας αποτελούν την περίληψη της αποτυχίας καταρτισμού ενός πλάνου στη βάση της πρόληψης για ένα ζήτημα που φαινόταν πως θα απασχολούσε τους φοιτητές και τις οικογένειες τους.

Φοιτητές αφήνουν θέσεις, άλλοι ενοικιάζουν κατεχόμενα

Ο πυρήνας του προβλήματος θα μπορούσε να διαχωριστεί σε δύο διακλαδώσεις, με τη μία να αφορά τα υψηλά ενοίκια -σε συνάρτηση με την έλλειψη εστιών- ιδιαίτερα στην επαρχία Λεμεσού με φοιτητές να απορρίπτουν θέσεις σε πανεπιστήμια για οικονομικούς λόγους, ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά την επαναφορά αριθμού φοιτητών που στο ίδιο μήκος κύματος εξαναγκάζονται να ενοικιάζουν καταλύματα στα κατεχόμενα για να απαλλαγούν από τον βραχνά των απρόσιτων τιμών ενοικίασης. Την παραδοχή της μεγάλης καθυστέρησης και της απουσίας αντανακλαστικών από πλευράς βουλευτών και πολιτείας παραδέχθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς χαρακτηρίζοντας το σκηνικό τραγικό ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε πως «όνειρα νέων ανθρώπων διακόπτονται με βίαιο τρόπο, χάνουν μια θέση την οποία κόπιασαν για να κερδίσουν». Αντίστοιχα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης. 

Αυτό που διαφαίνεται από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν γύρω από το εν λόγω ζήτημα είναι πως δεν υπήρξε πολυδιάστατη προσέγγιση του ζητήματος από πλευράς της πολιτείας αφού ακόμα και οι λύσεις τις τελευταίας στιγμής -όπως η έκκληση για φιλοξενία φοιτητών από πολίτες ή η συμφωνία μεταξύ ΤΕΠΑΚ&ΠΑΣΥΞΕ για τη χρησιμοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων που θα φιλοξενήσουν φοιτητές σαν πανεπιστημιακές εστίες- περιορίζονται γύρω από το στεγαστικό. Για τις ανάγκες λοιπόν ενός φοιτητή θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη η σίτιση, η περίθαλψη αλλά και οι συγκοινωνίες. Για το κομμάτι της ενοικίασης στα κατεχόμενα χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκου Τρυφωνίδη. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρυφωνίδης σημείωσε ότι απέτυχε η Πολιτεία στο να δίνει την ευκαιρία στους νέους να φοιτήσουν με ένα υποφερτό κόστος στα δημόσια πανεπιστήμια, και αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι επιλέγουν να ακυρώσουν τις θέσεις τους ή από το γεγονός ότι επιλέγουν να ενοικιάσουν στα κατεχόμενα. «Εγώ πήγα εκεί που νοικιάζουν και το δηλώνω δημοσίως. Συνάντησα τους φοιτητές και μου είπαν ότι είναι 190 ευρώ το μονάρι και 200-220 το δυάρι». Μάλιστα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης υποστήριξε πως θα πρέπει να τους αποκόπτεται η χορηγία. 

Λύσεις… ανάγκης με πλάτες ΤΕΠΑΚ - 700€ το μήνα σε ξενοδοχείο και χορηγία μέχρι 2,500€

Η πρωτοβούλια Αβέρωφ Νεοφύτου για τη χρησιμοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων ή καταλυμάτων υπό τη μορφή εστιών για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών σε λογικά οικονομικά πλαίσια ήταν το έναυσμα για την εξεύρεση λύσης. ΤΕΠΑΚ και ΠΑΣΥΞΕ συζήτησαν, με τους ξενοδόχους να προσφέρουν τελικά 4 καταλύματα και συγκεκριμένα 162 κλίνες για τις ανάγκες των φοιτητών. Αρχικά οι ξενοδόχοι έθεσαν ως μηνιαίο ενοίκιο τα 800€ με τους ιθύνοντες του ΤΕΠΑΚ να αντιπροτείνουν το ποσό των 700€. Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης ουσιαστικά οι ξενοδόχοι παρέχουν σε τιμές κόστους τη διαμονή αφού το ενοίκιο ανέρχεται στα 22-23€ ημερησίως ενώ στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ρεύμα, νερό, σύνδεση στο ίντερνετ καθώς και κάποιες υπηρεσίες των καταλυμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές. Ως εκ τούτου, φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώνουν 12 μόρια και άνω και δικαιούνται επίδομα ενοικίου, θα καταβάλλουν 387 ευρώ το μήνα για μονόκλινο δωμάτιο και 250 ευρώ το μήνα για δίκλινο δωμάτιο, με το ποσό που υπολείπεται να καλύπτεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Αποφασίστηκε να παραχωρηθεί αυξημένο επίδομα ενοικίου ύψους μέχρι €2.500 για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 σε 250 φοιτητές που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια με το κόστος να επωμίζεται εκ νέου το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πέραν του στεγαστικού βαρύνουσας σημασίας είναι και το θέμα συγκοινωνιών -και όχι μόνο στη Λεμεσό- σε ολόκληρη την Κύπρο. Ενδεικτική και η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Παύλου Μυλωνά που ανέφερε «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Αναμένουμε τις απαντήσεις του ωρολογίου προγράμματος των πανεπιστημίων για να συνάδει με τις μετακινήσεις από και προς στις υπόλοιπες πόλεις και βεβαίως το τεράστιο θέμα που αφορά, κατά τη δική μου άποψη, το μέγεθος της βοήθειας που θα δίνεται στους φοιτητές». Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ένα κομμάτι που συζητείται, είναι σε εξέλιξη. Το ΤΕΠΑΚ πήρε κάποιες αποφάσεις. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αναμένουμε να δούμε ποιες είναι οι τελικές του αποφάσεις σε σχέση με αυτή τη στήριξη».

Να προστατεύσουμε τους φοιτητές - Πλάνο και σχεδιασμός

Στην «Καθημερινή» μίλησε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Οργανώσεων, Ραφαήλ Ζαχαριάδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και στην συνεδρία της Επ. Παιδείας δίνοντας το δικό του στίγμα. «Το θέμα με την ενοικίαση φοιτητών στα κατεχόμενα -κυρίως κοντά στον Άγιο Δομέτιο- αν και πρόκειται για μικρό αριθμό είναι σοβαρό.» είπε αρχικά ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στη συμφωνία ΤΕΠΑΚ-ξενοδόχων δήλωσε πως με αυτό τον τρόπο αρκετοί φοιτητές θα διευκολυνθούν, χωρίς αυτή να είναι η ενδεδειγμένη λύση. Υπογράμμισε πως ενώπιον του ΤΕΠΑΚ ασχέτως μοριοδότησης τέθηκαν πέραν των 600 αιτήσεων φέτος για 235 δωμάτια, ενώ με δικούς του πόρους το ΤΕΠΑΚ επιχορηγεί μερίδα φοιτητών που θα διαμείνει σε ξενοδοχεία ρίχνοντας το κόστος στα 400€ περίπου ευρώ μηνιαίως. Στη θετική πλευρά της συμφωνίας τόνισε πως μερικά συμβόλαια θα έχουν εκκίνηση τον Νοέμβριο και λήξη τον Μάιο μειώνοντας έτσι το χρονιαίο κόστος των συνηθισμένων δεκάμηνων συμβολαίων. Σχολίασε πως στη συζήτηση για τις συγκοινωνίες αναφέρθηκε πως τα ξενοδοχεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα βρίσκονται στο δρομολόγιο της γραμμής 30, με λεωφορείο να περνά ανά 15 με 20 λεπτά. Μάλιστα εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών αναφέρθηκε πως υπάρχει προοπτική εάν υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από χώρο που δεν εξυπηρετείται από την υπάρχουσα προσβασιμότητα να τοποθετηθεί και νέο δρομολόγιο.

ΣΧΟΛΙΑ

η λύση είναι η εξής. γιατί κάποιος από Λευκωσία που σπουδάζει Τεπακ θα πρέπει να μένει Λεμεσό? να μπουν λεωφορία ειδηκά για φοιτητες. με 100-150 ευρώ/μήνα το προβλημα θα ληθεί. Η μια ώρα δρόμος για να παεις πανεπιστίμιο σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι νόρμαλ. εμάς γιατί όχι. 4 πόλεις 4 γραμμές και τέλος.

Ανδρέας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση