ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γονείς: Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ΥΠΠΑΝ για το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας

Τι αναφέρει σχετική ανακοίνωση

ΚΥΠΕ

Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για το θέμα του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας, όπως αυτές εκφράστηκαν και αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα καθημερινής εφημερίδας (Philenews) την Παρασκευή 12 Αυγούστου, υποστηρίζει ομάδα γονέων του σχολείου.

Σε γραπτή ανακοίνωση ομάδας Γονέων Μουσικού Σχολείου Λάρνακας αναφέρεται ότι «η πηγή του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως η απόφαση λήφθηκε εδώ και 5 χρόνια στη βάση σχεδιασμού και πως ήταν ενήμεροι οι εμπλεκόμενοι και ότι η πολιτική να ενοποιήσει το Υπουργείο τα Μουσικά σχολεία, εφαρμόστηκε, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, στη Λεμεσό και Λευκωσία».

Προστίθεται πως «εάν υπήρξε σχεδιασμός και κυρίως όσον αφορά τη Λάρνακα, δεν το ξέρουμε. Δεν τον είδαμε παρόλο που τον ζητήσαμε πολλάκις και άρα εύλογα, αμφισβητούμε την ύπαρξή του» αναφέρεται και σημειώνεται πως «η απόφαση που λήφθηκε σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας πριν 5 χρόνια, ναυάγησε όταν έγινε προσπάθεια μετακίνησης πριν από τρία χρόνια, διότι κρίθηκε ως αντιπαιδαγωγική. Από τότε δεν έτυχε καμίας βελτίωσης και παρουσιάστηκε ξανά φέτος».

Αναφορικά με το κατά πόσον ήταν ενήμεροι οι εμπλεκόμενοι, η ανακοίνωση της ομάδας Γονέων αναφέρει πως «ίσως το ΥΠΠΑΝ να μην θεωρεί τους μαθητές, τους γονείς και πιθανόν και το εκπαιδευτικό προσωπικό εμπλεκόμενους. Ωστόσο ως γονείς ενημερωθήκαμε στις 30 Μαϊου 2022, στη λήξη δηλαδή της σχολικής χρονιάς, ενώ οι καθηγητές και οι διευθυντές του Μουσικού Γυμνασίου και Μουσικού Λυκείου μας ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν αν υπήρχε τέτοια επίσημη απόφαση».

Επιπλέον προστίθεται «οι σχετικές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Ομοσπονδία και Συνομοσπονδία, λένε ότι επίσης ότι δεν γνώριζαν. Είμαστε υπέρ της πολιτικής να ενοποιήσει το ΥΠΠΑΝ τα Μουσικά σχολεία, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει σωστά, να υπάρχουν σωστές υποδομές, σωστό εκπαιδευτικό πλαίσιο και μια ισοβαρής κοινωνία μαθητών. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ σε καμία άλλη πόλη αυτό που αποφασίστηκε για την Λάρνακα και γι’ αυτό υπάρχουν αντιδράσεις για τη Λάρνακα, σε αντίθεση με τη Λεμεσό και Λευκωσία».

Ενδεικτικά η ανακοίνωση της ομάδας Γονέων, αναφέρεται στο Μουσικό Σχολείο Λεμεσού το οποίο στεγάζεται στο Λανίτειο Γυμνάσιο και Λανίτειο Λύκειο και προσθέτει πως «αυτό σημαίνει ότι τα δύο μουσικά βρίσκονται στον ίδιο χώρο από την μέρα ίδρυσης του Μουσικού στη Λεμεσό. Στον πρωϊνό χρόνο, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου κάνουν τα μαθήματα τους κανονικά και στον απογευματινό χρόνο κάνουν τα μαθήματα τους στο λύκειο, στην πτέρυγα του μουσικού σχολείου που βρίσκεται στο λύκειο».

Για τη Λευκωσία σημειώνεται πως «μέχρι τώρα, το μουσικό στεγαζόταν στο γυμνάσιο Ακροπόλεως και το λύκειο στο Παγκύπριο. Από τον 09/2022, θα μετακινήσουν τις τρεις τάξεις μουσικού γυμνασίου στο Παγκύπριο όπως θα γίνει και στη Λάρνακα. Εδώ οι ομοιότητες σταματούν. Το Παγκύπριο είχε ήδη δεχτεί από την προηγούμενη χρονιά μια τάξη γυμνασίου και άνοιξε η διαδικασία αιτήσεων για να δέχονται μαθητές γυμνασίου και λυκείου μόνο με αίτηση, όχι επειδή είναι η εκπαιδευτική τους περιφέρεια».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι υποδομές με την αναβάθμιση του κτιρίου και έχουν ξεκινήσει προγράμματα ειδικού ενδιαφέροντος. Το σχήμα είναι διαφορετικό και μοναδικό, είναι όμως προνομιακό και εθελοντικό, ενώ το σχολείο έχει εξαγγελθεί ως εξατάξιο εκτός εκπαιδευτικής περιφέρειας και ολοήμερο με έμφαση σε προγράμματα νεωτεριστικά και βελτιωτικά».

Για την Λάρνακα στην ανακοίνωση της Ομάδας Γονέων αναφέρεται ότι «οι τρεις τάξεις του Μουσικού Γυμνασίου μετακινούνται στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, μόνες τους, χωρίς καμία πρόθεση για αύξηση του Γυμνασιακού κύκλου και χωρίς καμία πρόθεση για εξατάξιο, δηλαδή θα υπάρχουν τρεις τάξεις Γυμνασίου, 1η, 2α και 3η σε ένα Λύκειο. Η επιλογή του συγκεκριμένου Λυκείου, έγινε προφανώς, γιατί εκεί στεγάζεται και το Μουσικό Λύκειο και έχουν διαμορφωθεί ήδη κατάλληλες αίθουσες μουσικής για τα παιδιά του Λυκείου».

Αυτές οι αίθουσες, δεν είναι αρκετές για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν και τα παιδιά του Γυμνασίου «και έτσι θα χρησιμοποιούνται οι τάξεις διδασκαλίας και ως αίθουσες μουσικής, οι οποίες θα τύγχαναν ηχομόνωσης ώστε να μην ενοχλούν τις διπλανές τάξεις όταν θα κάνουν τα υπόλοιπα μαθήματα. Ωστόσο ούτε αυτό έγινε ενώ δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τουαλέτες για την αποκλειστική χρήση των παιδιών του Γυμνασίου».

Τέλος στην ανακοίνωση της Ομάδας Γονέων αναφέρεται ότι «τα παιδιά ζημιώνονται κοινωνικά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και πιθανώς σωματικά. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να μας εξηγήσει ποιες είναι ακριβώς οι ομοιότητες, όταν τα παιδιά του Μουσικού Γυμνασίου Λάρνακας δεν θα ανήκουν σε κανένα Γυμνάσιο, ούτε θα συναναστρέφονται με άλλα παιδιά της ηλικίας τους και όταν στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου δεν έχει γίνει σχεδόν καμία σοβαρή προετοιμασία για να τα υποδεχτεί».

Κάποιοι καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση «θα είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τα παιδιά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση