ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρια καθηγήτρια που διακρίθηκε για τη συμβολή της στην πρόοδο της επιστήμης

Έλαβε το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023 για τη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος

must.com.cy

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου απονεμήθηκε στην Κύπρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Οικονομικών, Φοίβη Κουντούρη το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023, για τη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Μιχαήλ-Κωνσταντίνο Σταθόπουλο και από τον Γενικό Γραμματέα κ. Χρήστο Ζερεφό στο πλαίσιο Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της Επετείου.

Το Βραβείο αυτό, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελεί την επιτομή της ακαδημαϊκής αναγνώρισης στην Ελλάδα και φυσικά, για την Κύπρια καθηγήτρια, αλλά και για το νησί μας, αποτελεί τεράστια επιτυχία.

Με αφορμή την πρόσφατη διάκριση της Φοίβης Κουντούρη, ας δούμε μερικά στοιχεία για την ίδια - όπως αναφέρονται στο βιογραφικό της, το οποίο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην προσωπική της ιστοσελίδα www.phoebekoundouri.org 

Η κα. Φοίβη Κουντούρη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, είναι παγκοσμίως γνωστή καθηγήτρια περιβαλλοντικών οικονομικών και παγκόσμια ηγέτης στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι Καθηγήτρια Πανεπιστημίου (στην υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα) στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Δανίας στη Σχολή Τεχνολογίας, Διοίκησης και Οικονομικών. Πριν από την εκλογή της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006), κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο University College London, στο University of Reading και στο London School of Economics. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά και Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο). Για τις σπουδές της έλαβε πλήρη υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Cambridge Commonwealth Trust.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη καινοτόμων, ανθρωποκεντρικών, διεπιστημονικών συστημάτων για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας. Αξιόλογο γεγονός, αποτελεί το ότι η ίδια συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στο 2% των πιο σημαντικών επιστημόνων παγκοσμίως, καθώς και στο 1% των γυναικών οικονομολόγων στον κόσμο με τις περισσότερες αναφορές στο επιστημονικό τους έργο, που αποτελείται από 15 δημοσιευμένα βιβλία, περισσότερα από 600 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα, περισσότερα από 100 μεγάλα διεπιστημονικά ερευνητικά έργα (με ανταγωνιστικές διεθνείς χρηματοδοτήσεις - αριθμός από τα οποία αφορούν και στην Κύπρο) και επικεφαλής ή μέλος του συντακτικού συμβουλίου σε περισσότερα από 30 επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.

Παράλληλα, αποτελεί εκλεγμένο μέλος της Academia Europae (Ευρωπαική Ακαδημία Επιστημών), εκλεγμένο μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (WAAS), μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας των Εθνικών καιι Διεθνών ΑκαδημιώνΕπιστημών, και μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2019 εκλέγηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), της μεγαλύτερης επιστημονικής ένωσης στον τομέα, με περισσότερα από 1500 ιδρύματα μέλη, από περισσότερες από 75 χώρες. Το 2020 έλαβε το ιδιαίτερα τιμητικό European Research Council (ERC) Synergy Grant, με τίτλο: «Smart Water Futures: Designing the Next Generation of Urban Drinking Water Systems» το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο στον κόσμο για την ανάπτυξη των αστικών συστημάτων νερού. Τις τελευταίες τρείς δεκαετίες, έχει δώσει ομιλίες και διαλέξεις σε διεθνή φόρουμ υψηλού επιπέδου σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει βραβεία ακαδημαϊκής αριστείας συμπεριλαμβανομένων του βραβείου EAERE ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου, best paper awards, paper με τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση πολιτικής, κ.α.

Η ίδια είναι ακόμη Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κόμβου Κλίματος του δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπρόεδρος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN) – Ευρώπης και Ελλάδας, ενώ είναι και Ιδρύτρια και Δευθύντρια του δικτύου Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aeiphoria (AE4RIA https://ae4ria.org/), μιας πρωτοβουλίας για συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων τα οποία συν-διευθύνει (Ερευνητικό Εργαστήριο ReSEES: Research on Socio-Economic and Environmental Sustainability και Ερευνητικό Εργαστήριο Stochastic Modelling and Applications στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερευνητική Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Κέντρο Πληροφορικής ΑΘΗΝΑ) Κέντρων Επιτάχυνσης Καινοτομίας (Climate-KIC Greece Hub, Brigaid-Connect: Technologies for Climate Adaptation, ClimAccelerator Maritime) και ενώσεων και δίκτυων εστιασμένα στην διεπαφή της επιστήμης με την πολιτική (UN SDSN, SDSN Europe, SDSN Greece, EAERE, Nexus cluster, Water Europe). Η AE4RIA απαρτίζεται απο 200 και πλέον ερευνητές (οικονομολόγους, μαθηματικούς, στατιστικούς, μηχανικούς, φυσικούς επιστήμονες, καθώς και επισήμονες από τις κοινωνικές και ανθρωπιστηκές επιστήμες) με αποστολή τη διαμόρφωση του αποραίτητου ανθρωποκεντρικού τεχνο-οικονομικού μετασχηματισμού προς την κοινή εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030, της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το έργο της AE4RIA έχει επιρεάσει την διαμόρφωση Ευρωπαικών και Παγκόσμιων πολιτικών που αφορών την διαχείρηση των φυσικών πόρων, και των κρίσεων της κλιματικής αλλαγής και της κατάρρευσης των οικοσυστημάτων.

Eίναι μία από τους Επιτρόπους της διεθνούς κύρους Επιτροπής Lancet για την Ανάκαμψη από COVID-19 της οποίας συμπροεδρεύει της Ομάδας Εργασίας «Green Recovery». Είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη 2021 (10ετές Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης) υπό την προεδρία του Νομπελίστα Καθ. Κ. Πισσαρίδη, εκπρόσωπος της UN IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή) και Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλίμα. Ενεργεί και ως επιστημονικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, του ΟΟΣΑ, του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, του του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υδάτων και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και εθνικών κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Φοίβη Κουντούρη ζει στην Ελλάδα (Αθήνα) με τον σύζυγό της, Καθηγητή Νικήτα Πίττη, και τις τρεις κόρες τους: Χρυσηλία, Μπίλλη και Αθηνά.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

must.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση