ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με εξετάσεις GCE στα Δημόσια Πανεπιστήμια

Εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα ζητούν οι εκπαιδευτικοί, αντιδρά η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, αποστάσεις κρατά το Υπουργείο

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η απόφαση των δυο δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κύπρου, να προχωρήσουν σε παραχώρηση αδιάθετων θέσεων σε υποψήφιους που έχουν επιτύχει σε Διεθνείς Εξετάσεις. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων μαθητών. Χλιαρή αντίδραση του Υπουργείου, τη στιγμή που όσοι αντιδρούν ζητούν την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα.

Στις 5 Αυγούστου το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην παραχώρηση θέσεων προπτυχιακής φοίτησης σε υποψηφίους οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις (Baccalaureate, GCE ή άλλες ισοδύναμες διεθνείς εξετάσεις). Όπως έγινε γνωστό, αν με το πέρας όλων των κατανομών των Παγκυπρίων Εξετάσεων για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο, κάποιες θέσεις μείνουν αδιάθετες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αντί να τις αφήσει κενές θα τις πληρώσει με τον συγκεκριμένο τρόπο. Την ίδια τακτική ακολούθησε και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το οποίο με δική του ανακοίνωση δυο μέρες αργότερα (7 Αυγούστου), γνωστοποιούσε πως θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο. Και τα δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα, γνωστοποίησαν πως η πρόθεση αυτή δεν συνεπάγεται αυτόματα την είσοδο τέτοιων περιπτώσεων στα φοιτητικά τους προγράμματα, μιας και ενδεχομένως μετά τις κατανομές να μην προκύψουν κενές θέσεις.

Με την γνωστοποίηση των προθέσεων των δυο πανεπιστήμιων, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ), οι οποίες σε κοινή τους συνεδρία στις 22 Αυγούστου, εξέδωσαν ανακοίνωση, μη αποκλείοντας ακόμη και τη λήψη δραστικών μέτρων. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες των δυο πανεπιστημίων, οι οποίες υποσκάπτουν το δημόσιο σχολείο και παραβιάζουν την αρχή της ισότητας. Γίνεται επίσης λόγος κινήσεις που προάγουν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Κυπριακής Εκπαίδευσης και υπονομεύουν τη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου.

Όπως μάλιστα αναφέρει στην «Κ» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, η Οργάνωση ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό, και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. Εκτός αυτού, όπως σημείωσε ο κ. Χατζησάββας, η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε συνάντηση και με πολιτικά κόμματα, και μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν θετικά οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών.

Η πρώτη χρονικά αντίδραση του Υπουργείου ήρθε την Δευτέρα (26/08) όταν ο Κώστας Χαμπιαούρης ερωτηθείς για το ζήτημα αυτό έπειτα από συνάντηση με φορείς της Ειδικής Εκπαίδευσης, είπε ότι απαντήσεις έχουν δοθεί από τα ίδια τα δύο πανεπιστήμια. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το θέμα θα μελετηθεί και από το Υπουργείο Παιδείας. Διατυπώνοντας την προσωπική του εκτίμηση ανέφερε: «Εχω ενημερωθεί και έχω δει τους κανονισμούς, και σύμφωνα με το τι φαίνεται οι διαδικασίες που έχουν ακολουθήσει ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι καθόλα νόμιμες».

Το νομικό πλαίσιο

Οι εκπαιδευτικές Οργανώσεις επικαλούνται ζητήματα νομιμότητας πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και θέτουν ζήτημα εμπλοκής και του Γενικού Εισαγγελέα για αποκατάσταση της αδικίας. Το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία εισδοχής υποψηφίων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, καθορίζεται από τον περί διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμο του 2017.

Σύμφωνα με τον νόμο, αρμόδια Αρχή για τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων εξετάσεων είναι η Υπηρεσία Εξετάσεων η οποία υπάγεται στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης(ΔΑΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας. Όπως καθορίζει το άρθρο 3 του νόμου, «Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, του Οδηγού Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης και σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής, η Υπηρεσία Εξετάσεων έχει την ευθύνη της οργάνωσης, διεξαγωγής και εξαγωγής των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης, καθώς και την ευθύνη της κατανομής των θέσεων στα Δημόσια ΑΑΕΙ της Κύπρου». Ακολούθως στο άρθρο 4 εδάφιο β του συγκεκριμένου νόμου, καθίσταται σαφές πως «ο σκοπός των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης είναι η κατανομή των θέσεων στα Δημόσια ΑΑΕΙ της Κύπρου»

Το άρθρο 28 του νόμου αφορά Δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα Δημόσια ΑΑΕΙ, που αποτελεί και το κύριο σημείο τριβής. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως Δικαίωμα διεκδίκησης θέσης έχουν όσοι από τους υποψηφίους κατά την ημερομηνία της κατανομής των θέσεων (α) Έχουν υποβάλει στην Υπηρεσία Εξετάσεων απολυτήριο ή βεβαίωση απόλυσης που εκδίδει το σχολείο τους, το οποίο πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 του παρόντος Νόμου, (β) πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης που καθορίζει η αρμόδια αρχή, και (γ) έχουν εξασφαλίσει βαθμό κατάταξης. Το υπό αναφορά άρθρο 6 αφορά Δικαίωμα συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης για εισαγωγή στα Δημόσια ΑΑΕΙ της Κύπρο.

Καμιά παρανομία

Από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου γίνεται λόγος για καθόλα νόμιμες διαδικασίες, που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, ο νόμος που καθορίζει τις διαδικασίες λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, είναι ο περί διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμος του 2006 όπου αναγράφεται ρητά στο άρθρο 3 και παράγραφος 2 πως «Σκοπός των Παγκύπριων Εξετάσεων είναι η κατανομή των θέσεων στα ΑΑΕΙ Κύπρου και των θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα της Ελλάδας, που ενδεχομένως θα προσφέρει η Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου». Όσον αφορά τώρα το καθεστώς των κενών θέσεων, αυτό ρυθμίζεται με τους « Περί Πανεπιστημίου Κύπρου Κανονισμούς του 2006», όπως δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14 Απριλίου 2006. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για εσωτερικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου, οι οποίες καθορίζονται με Κανόνες. Το άρθρο 39, εδάφιο (1) ξεκαθαρίζει πως η έκδοση Κανόνων είναι στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ποικίλλουν οι απόψεις

Μαζί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, το χορό των αντιδράσεων συμπληρώνει και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), ο Πρόεδρος της οποίας μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε την απόφαση των δυο πανεπιστημίων λανθασμένη. Ο Παναγιώτης Γεωργίου ανέφερε πως η Επιτροπή των μαθητών είναι υπέρ των ίσων ευκαιριών για μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, παρόλα αυτά, η είσοδος στα δημόσια πανεπιστήμια με κριτήριο τις διεθνείς εξετάσεις, πλήττει το κύρος του δημόσιου σχολείου. Έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως από τη στιγμή που έγινε η αρχή δημιουργούνται οι προοπτικές για μόνιμη κατάσταση.

Ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης, εκ μέρους της Παιδοβουλής, ανέφερε στην «Κ» πως «θα αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα ζητηθεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τη νομιμότητα των αποφάσεων των ΑΕΙ για παραχώρηση θέσεων σε μαθητές με βάση διεθνείς εξετάσεις». Παρόλα αυτά ανέφερε πως «υπάρχουν διεθνείς πρακτικές σε σχέση με τις διαδικασίες εισδοχής μαθητών στα πανεπιστήμια οι οποίες διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων να βάζουν τα δικά τους κριτήρια εισδοχής για κάθε τμήμα», τονίζοντας παράλληλα πως «ως Παιδοβουλή εκφράσαμε στο παρελθόν ερωτηματικά σε σχέση με τις Παγκύπριες Εξετάσεις ως εξετάσεις εισδοχής και μοναδικό κριτήριο».

Από την πλευρά των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ο Κυριάκος Νικηφόρου ερωτηθείς από την «Κ» για τη δική τους θέση, ανέφερε πως «έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ γίνονται διευθετήσεις για συνάντηση και με την Πρυτανεία του ΤΕΠΑΚ, τη στιγμή που θα γίνει συζήτηση και με τον Υπουργό Παιδείας». Όπως επισήμανε ο κ.Νικηφόρου, μετά από τις συναντήσεις θα συγκληθεί συνεδρία της Οργάνωσης για λήψη αποφάσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X