ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με προβλήματα και ελλείψεις στα σχολεία

Στο επίκεντρο οι περιφράξεις, δημοτικά χωρίς φύλακες, καθυστερημένη στελέχωση και «ορφανά» θυροτηλέφωνα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Δύο μόλις μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι στα δημόσια σχολεία, οι προετοιμασίες για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκονται στο απόγειό τους. Από πλευράς του Υπουργείου, των Σχολικών Εφορειών, αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες. Από το Υπουργείο εκφράζεται η πίστη για έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, αλλά και η παραδοχή πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή.

Η συζήτηση αναπόφευκτα περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας, τα κτιριολογικά που μεταφράζονται σε σχολεία-εργοτάξια, αλλά και τη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς, όπου το φαινόμενο των μαζικών μεταθέσεων και τοποθετήσεων της τελευταίας στιγμής προκαλεί σύγχυση στα ίδια τα σχολεία.

Αργοπορημένη στελέχωση

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα για παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας στο ζήτημα των μεταθέσεων. Ο κ. Φίλιος Φυλακτού, με δηλώσεις του στην «Κ» αναφορικά με το φαινόμενο των καθυστερημένων μεταθέσεων και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών, ζήτησε την εφαρμογή των νόμων: «Το φαινόμενο αυτό είναι διαχρονικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας το 2017 για να εξορθολογιστεί η κατάσταση. Τόνισε πως «ερωτηθήκαμε και εξετάστηκαν οι παράμετροι που θέσαμε», και ως αποτέλεσμα όλων των διεργασιών, από το 2017 ισχύουν νέοι κανονισμοί που καθορίζουν ρητά και με σαφήνεια τα χρονικά πλαίσια που καθορίζουν τις μεταθέσεις/τοποθετήσεις/αποσπάσεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Όπως σημείωσε ο κ. Φυλακτού, βάσει νόμου μέχρι τις 31 Ιουλίου έπρεπε όλες οι εκκρεμότητες να είχαν διευθετηθεί, και απλώς να απομένουν κάποιες έκτακτες περιπτώσεις στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί ανακοινώθηκαν αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις 10 Αυγούστου, και ακόμη χειρότερα γιατί μέχρι την Κυριακή το απόγευμα (λιγότερο από 24 ώρες πριν από την παρουσίαση των εκπαιδευτικών στα σχολεία), ανακοινώνοντας έκτακτες μεταθέσεις. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι από τη στιγμή που ψηφίζονται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τη Δευτέρα (02/09), και ενώ ήδη οι εκπαιδευτικοί πήγαν στη δουλειά τους, ανακοινώθηκαν για τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση 11 διορισμοί με σύμβαση και 28 έκτακτες μεταθέσεις.

Όσον αφορά λοιπά λειτουργικά ζητήματα που διέπουν τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, ο κ. Φυλακτού ανέφερε πως η ΠΟΕΔ βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων απ’ όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου, και με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, διαφαίνεται μια ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά τις περικοπές ωρών διδασκαλίας στα προγράμματα στήριξης για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και αλλόγλωσσων μαθητών.

47 έργα σε εξέλιξη

Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, αυτή την περίοδο, αλλά και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλος αριθμός έργων κατασκευής, αλλά και συντήρησης σχολικών κτιρίων. Ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Μαραγκός παρόλα αυτά εμφανίζεται καθησυχαστικός και σίγουρος πως με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλα θα είναι έτοιμα. Όπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Μαραγκός, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη 82 έργα σε παγκύπρια βάση. Τα 35 από αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα 47 θα συνεχιστούν για ακόμη κάποιο διάστημα. Σε αυτά τα έργα μεγάλης κλίμακας, όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Μαραγκός, συγκαταλέγονται οι ανεγέρσεις κτιρίων, οι συντηρήσεις και το μεγάλο πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης αριθμού σχολείων, το οποίο ξεκίνησε το 2000. Σημείωσε παράλληλα πως άλλα 34 έργα, τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί, αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Το συνολικό κόστος των 82 έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέρχεται στα €36.945.901.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα επηρεαστεί η ασφάλεια και η ομαλότητα των σχολικών μονάδων, ο κ. Μαραγκός σημείωσε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, και όλα τα έργα έχουν απομονωθεί από το υπόλοιπο σχολείο». Συνέχισε λέγοντας πως «έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα για αποφυγή οχληρίας και ταλαιπωρίας τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών», και ως εκ τούτου τονίζει πως πρέπει να αποφεύγεται για φέτος ο όρος σχολεία-εργοτάξια.

«Πληγή» οι περιφράξεις

Από τον Οκτώβριο του 2018 είχε ληφθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τοποθετήσεις περιφράξεων και θυροτηλεφώνων στα σχολεία της Κύπρου, ως επίσης και την αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικούς φύλακες για τα δημοτικά και τα λύκεια. Δύο μόλις ημέρες πριν παρουσιαστούν οι μαθητές των γυμνασίων-λυκείων και πέντε μέρες προτού παρουσιαστούν οι μαθητές των δημοτικών, τα αριθμητικά δεδομένα πιστοποιούν πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες. Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών κ. Ντίνο Έλληνα, ο οποίος παρουσίασε όλα τα δεδομένα που επικρατούν στα δημόσια σχολεία. Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε αρχικά στην περίφραξη των εργοταξίων εντός των σχολικών χώρων τα οποία έχουν ολοκληρωθεί προς την ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού των σχολείων, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη παραλαβή όλων των βιβλίων στα σχολεία (750 τίτλοι σε όλες τις βαθμίδες).

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των περιφράξεων και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διεκπεραίωση του έργου, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αφορά τις Σχολικές Εφορείες της Λάρνακας και της Αγλαντζιάς. Με αριθμητικά δεδομένα, σε σύνολο 662 σχολικά κτιρίων, μόνο στα 365 έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους οι περιφράξεις, γεγονός που μεταφράζεται σε ποσοστό 52,1%. Σε διαδικασία ολοκλήρωσης των περιφράξεων βρίσκεται το 37,3% ενώ ένα 7% βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία προσφορών. Υπενθυμίζεται πως εδώ και ένα μήνα ο κ. Έλληνας μέσω της «Κ» έψεξε τις διαδικασίες ορισμένων σχολικών εφορειών, κάτι που αποτυπώνεται δύο μόλις μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο κ. Έλληνας, το αργότερο μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα υπάρχει συνολική διεκπεραίωση του έργου.

Σε όσα σχολεία τοποθετήθηκαν περιφράξεις, ακολούθησε και η εγκατάσταση θυροτηλεφώνων. Το μέτρο αυτό θα εξυπηρετεί την είσοδο στα σχολεία μόνο σε όσους εξασφαλίσουν ειδικές άδειες. Στα δημοτικά σχολεία έχει διευθετηθεί το ποιος θα ελέγχει την είσοδο και τον έλεγχο, όπου θα είναι το γραμματειακό προσωπικό των σχολείων. Εκκρεμότητα εντοπίζεται στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, όπου δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή για το ποιος θα «πατά το κουμπί». Το γραμματειακό προσωπικό της Μέσης Εκπαίδευσης υπάγεται στηn ΠΑΣΥΔΥ, η οποία θεωρεί πως είναι εκτός αρμοδιοτήτων του προσωπικού αυτό το μέτρο και δεν συναινεί στη λειτουργία από το εκπαιδευτικό και γραμματειακό προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει βρεθεί ακόμη το άτομο εκείνο που θα ελέγχει την είσοδο προσωπικού στο σχολείο, τη στιγμή που ο υπουργός με δημόσιες τοποθετήσεις του καλεί άπαντες σε συναίνεση. Το δεδομένο είναι πως σε λιγότερο από δύο μέρες πρέπει να εξευρεθεί λύση.

Στο μέτρο που αφορά τους ιδιωτικούς φύλακες, ο κ. Έλληνας επεσήμανε πως τα λύκεια έχουν εξασφαλιστεί πλήρως, ενώ για τα δημοτικά το ενδιαφέρον είναι σχεδόν μηδαμινό. Βάσει όρων εντολής, οι φύλακες στα δημοτικά θα παρευρίσκονται στα σχολεία για μια ώρα κατά την προσέλευση των μαθητών, και μια ώρα κατά την αποχώρηση. Οι ιδιωτικές εταιρίες δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον με τα δεδομένα αυτά, και όπως επισημαίνει ο κ. Έλληνας περίπου 50 δημοτικά σχολεία μόνο έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής, χωρίς να διαφαίνεται θετικό κλίμα για περαιτέρω αύξηση του αριθμού.

Μείζον θέμα μετά και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων αποτελεί η τοποθέτηση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες. Το Υπουργείο επικαλείται το υψηλό κόστος αγοράς και τοποθέτησης (πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ), σε σχέση με την περιορισμένη περίοδο αναγκών, ήτοι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος. Όπως αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Έλληνας, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται μια πρόταση από την επιτροπή, η οποία θα αποσταλεί στο Υπουργείο, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς για αυτό το ζήτημα. Στα θετικά κατά τον κ. Έλληνα συγκαταλέγεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών για σχολικούς συνοδούς μετά και την αύξηση του αριθμού κατά περίπου 150 άτομα, ενώ εκκρεμούν μόνο όσες περιπτώσεις έχουν απορριφθεί και βρίσκονται στο στάδιο των ενστάσεων εκ μέρους τον γονέων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ