ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Υπουργός Παιδείας απάντησε στους πολίτες μέσω Messenger

Για τα τετράμηνα υποστήριξε πως δίνεται έμφαση κατά τη διδασκαλία, κυρίως στην καλλιέργεια δεξιοτήτων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις του κοινού μέσω messenger, έδωσε την Παρασκευή (2709) στη δημοσιότητα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος απάντησε για το Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή/Μαθήτριας, αλλά και για άλλες βασικές πολιτικές, δράσεις και μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση αναφορικά με τα διαγωνίσματα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των τετραμήνων, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι «οι γραπτές δοκιμασίες έχουν μειωθεί, συγκριτικά με αυτές που οι μαθητές/μαθήτριες είχαν έως τώρα», προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα ακόμη και της βελτιωτικής εξέτασης σε μαθήματα μη εξεταζόμενα, είναι πολύ ωφέλιμο για τους μαθητές».

Όπως είπε η ετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων για τα γνωστικά αντικείμενα, που θα εξεταστούν οι μαθητές θα γίνεται από εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα στα σχολεία μας.

Σχετικά με την κατηγορία της συντρέχουσας αξιολόγησης, που αφορά στις διακρίσεις, ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε ότι «η ανάπτυξη στάσεων προσφοράς και εθελοντικής εργασίας είναι μέσα στους παγκόσμιους στόχους της εκπαίδευσης, οι οποίοι προνοούν, πέρα από την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη στάσεων συνεργασίας και κοινωνικής προσφοράς».

«Δεν αναφέρονται σε προσφορά σε ένα ή κάθε μάθημα, αλλά για ευρύτερη κοινωνική προσφορά, η οποία αποτιμάται επιπρόσθετα στα μαθήματα με τα οποία η προσφορά σχετίζεται, χωρίς να προνοείται αφαίρεση βαθμού από άλλα μαθήματα», είπε.

Τόνισε ότι «είναι φανερό πως η πληροφόρηση για υπολογισμό 5% σε κάθε μάθημα και αφαίρεση βαθμού από μαθήματα στα οποία δεν υπάρχει προσφορά δεν είναι ορθή και θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις στις σχολικές μονάδες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την ύλη στο πλαίσιο των τετραμήνων, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «το περίγραμμα ύλης και οι δείκτες έχουν μειωθεί με αποτέλεσμα τα διδακτέα να μπορούν να διδαχθούν σε 25 εβδομάδες αντί σε 32 που διαρκεί το σχολικό έτος.

«Η ύλη έχει μετασχηματιστεί σε συγκεκριμένα αναμενόμενα αποτελέσματα και σε αυτά δίνεται έμφαση κατά τη διδασκαλία, η οποία είναι στοχευμένη και περιλαμβάνει όλα τα είδη μάθησης και κυρίως την καλλιέργεια δεξιοτήτων, με σκοπό την αποτροπή της στείρας απομνημόνευσης σελίδων βιβλίου», ανέφερε.

Όσον αφορά στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται το Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή/Μαθήτριας, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι «υλοποιείται ήδη μερικώς στη Δημοτική Εκπαίδευση, ώστε από το δημοτικό σχολείο οι μαθητές να αξιολογούνται σωστά και πολυεπίπεδα, με στόχο τη βελτίωση της διδασκαλίας και των μαθησιακών αποτελεσμάτων».

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, απάντησε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών γίνεται, βάσει των υφιστάμενων κανονισμών αξιολόγησης, ενώ συμπλήρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων κανονισμών αξιολόγησης.

Στην πρόταση για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, είπε πως υπάρχουν πρόνοιες για συνεχή στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλες τις φάσεις της καριέρας τους και για τον σκοπό αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαμορφωτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία αφορά σε προγράμματα στήριξης και άλλες διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X