ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένουν στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια

Η δημιουργία νέων εστιών δεν φαίνεται να μειώνει για την ώρα τις τιμές, καθώς η ζήτηση δημιουργεί ανάγκες

Η προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει υποστηριχθεί επανειλημμένα από πλευράς κράτους με τα αποτελέσματά της να είναι ήδη εμφανή. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε τριπλασιασμός των ξένων φοιτητών που αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο και εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των φοιτητών, καθώς οι ενέργειες που έχουν γίνει στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, τόσο το Brexit όσο και οι συμφωνίες που έχει υπογράψει το Υπουργείο Παιδείας με άλλες χώρες για αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων σπουδών, και κυρίως με τις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας, διανοίγουν αυτές τις προοπτικές.

Η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στη χώρα φαίνεται να λειτουργεί θετικά και για την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας, και πιο συγκεκριμένα του οικοδομικού, καθώς η συνεχιζόμενη ροή φοιτητών δημιουργεί ανάγκες για φοιτητικές εστίες και διαμερίσματα. Ωστόσο, η ζήτηση που καταγράφεται επέφερε μεγάλη αύξηση στις τιμές ενοικίων, κυρίως στη Λευκωσία η οποία μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε πανεπιστημιούπολη. Τα πέντε πανεπιστήμια (τρία ιδιωτικά και δύο δημόσια) που λειτουργούν στην πρωτεύουσα δημιουργούν άμεσες ανάγκες για δημιουργία εστιών, οι οποίες θα μειώσουν τόσο τη ζήτηση που υπάρχει όσο και τις τιμές στα ενοίκια.

Δύο νέες εστίες

Την προσπάθεια εξεύρεσης φοιτητικής κατοικίας στην πρωτεύουσα έρχονται να ενισχύσουν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσουν δύο νέες εστίες από την κατασκευαστική εταιρεία Rotos Developers. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσει μια εστία η οποία θα εξυπηρετεί τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία θα χτιστεί σε συνεργασία με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Παράλληλα η εταιρεία «τρέχει» και την ανέγερση φοιτητικής εστίας πλησίον του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ως αποκλειστικά δικό της project, η οποία επί το πλείστον αναμένεται να εξυπηρετεί φοιτητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Μάλιστα όπως σημειώνεται τόσο από πλευρά εταιρείας όσο και από κτηματομεσίτες με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Κ», πλέον θεωρείται επιβεβλημένη η ανάγκη δημιουργίας νέων εστιών λόγω της συνεχιζόμενης ροής φοιτητών. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι κτηματομεσίτες αλλά και εργοληπτικές εταιρείες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την κατάσταση αυτή αφού όπως τονίζουν τα νέα δεδομένα φέρνουν ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα μετά από την κρίση.

Οι τιμές

Μιλώντας στην εφημερίδα ο CEO της εταιρείας APS Real Estate και συνεργάτης της «Κ» Ανδρέας Ανδρέου, υπογράμμισε και ο ίδιος με τη σειρά του την τεράστια ζήτηση που παρατηρείται για φοιτητικά διαμερίσματα. Σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο ότι δεν υπάρχει σήμερα η απαιτούμενη προσφορά που να ικανοποιεί τη ζήτηση και ότι κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια έχει παρατηρηθεί αύξηση στα ενοίκια μέχρι και 20-25%. Επισήμανε ωστόσο το γεγονός ότι ακόμα φοιτητικές εστίες βρίσκονται υπό κατασκευή και η ανάγκη εξακολουθεί να παραμένει, οπότε δεν προβλέπεται να υπάρξει μείωση των τιμών ενοικίων το επόμενο χρόνο τουλάχιστον. Κληθείς να εκτιμήσει μάλιστα πού αναμένεται να κινηθούν οι τιμές ενοικίων και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά σημείωσε ότι τα στούντιο θα κυμαίνονται μεταξύ 350-420 ευρώ, τα μονάρια από 450-580 ευρώ, ενώ όπως σημείωσε τα δυάρια αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 700-750 ευρώ με βασική επίπλωση.

Λύσεις ζητούν φοιτητές

Τη δική τους άποψη για τα φοιτητικά ενοίκια καταθέτουν στην «Κ» και οι οργανωμένοι φοιτητές, με την πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ Γεωργία Γιάγκου να σημειώνει ότι οι δυσβάστακτες τιμές, αλλά και η έλλειψη διαμερισμάτων πλησίον των Πανεπιστημίων αφήνει τους φοιτητές χωρίς πολλές επιλογές. Μάλιστα, όπως τόνισε, φοιτητές αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται από τη πόλη διαμονής τους στην πόλη που σπουδάζουν, είτε γιατί τα περισσότερα διαμερίσματα είναι ήδη κρατημένα, είτε γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να νοικιάσουν. Θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια από το κράτος στους φοιτητές, όπως υποστηρίζεται και η ΠΟΦΕΝ θεωρεί απαράδεκτες τις αποκοπές από το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας, καθώς μετά από αυτές, φοιτητές δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και τα ενοίκια των διαμερισμάτων τους. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει ακριβώς τα αδιανέμητα ποσά που μένουν από τη φοιτητική χορηγία, να δίνονται στο φοιτητικό πακέτο, που είναι ακριβώς στοχευμένο και εμπεριέχει και το επίδομα για στέγαση» ανέφερε καταληκτικά η πρόεδρος των φοιτητών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X