ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου για 28η Οκτωβρίου: Η ελευθερία του ανθρώπου επιβεβαιώνεται με την αρετή

Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας

ΚΥΠΕ

Η ελευθερία του ανθρώπου επιβεβαιώνεται με την αρετή και τον σοφό συνδυασμό της τόλμης και της σύνεσης, διαμηνύει ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σημείωσε ότι γιορτάζοντας και φέτος την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αναζητούμε τα φωτεινά παραδείγματα της ιστορίας, που θα οδηγήσουν σωστά τα βήματά μας, αφού συνειδητοποιούμε ότι ο αγώνας για την ελευθερία, τόσο ο δικός μας των Ελλήνων Κυπρίων, όσο και του ανθρώπου γενικότερα, συνεχίζεται από τα βάθη της Ιστορίας.

Στο μήνυμά του, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο κ. Προδρόμου αναφέρει πως το ελληνικό «ΟΧΙ» στις 28 Οκτωβρίου δεν ήταν μια μεμονωμένη αντίδραση, αλλά ήταν συγκεφαλαίωση της εθνικής μνήμης και της Ιστορίας των Ελλήνων, για να προσθέσει ότι «ο ελληνισμός συνειδητοποιούσε πως αφού χρειάστηκε μπροστά στη βαρβαρότητα, μαζί με την πατρίδα υπερασπιζόταν και τα θεμέλια του πολιτισμένου κόσμου, τις αξίες του ευρωπαϊκού και του οικουμενικού πολιτισμού».

Απευθυνόμενος στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς προσθέτει ότι «η λαμπρή εθνική επέτειος του ΟΧΙ μας προτρέπει να ανακαλέσουμε στη μνήμη, μετά από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, τη ρήση του Περικλή ότι ‘το εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον’ και να καταλάβουμε με ποια υλικά είναι φτιαγμένη η ελευθερία του ανθρώπου».

«Οι ήρωες, που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιερή γη της Βορείου Ηπείρου, οι μαχηταί της Πίνδου κι οι άλλοι, θα είναι οδηγοί μαζί με τους Μαραθωνομάχους και θα φωτίζουν μέσα στους αιώνες την Οικουμένη. Ήταν δίκαιος ο έπαινος για το ρόλο της Ελλάδας στην ανάσχεση των σκοτεινών εκείνων δυνάμεων που απειλούσαν ολόκληρη την Ευρώπη», σημειώνει ο Υπουργός Παιδείας.

Ωστόσο, συμπληρώνει πως «το τίμημα για τη χώρα ήταν πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα στη συνέχεια, μέσα από τη στυγνή και απάνθρωπη γερμανική κατοχή με τις μαύρες ημέρες κακουχιών, πείνας και θανάτου, που οδήγησαν στο χείλος της αβύσσου».

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως «η τραγική περιπέτεια του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε το ηρωικό έπος της εθνικής αντίστασης, εμπόδισε την Ελλάδα να συμμετάσχει εξ αρχής στην ανάκαμψη και ανοικοδόμηση από την οποία ευεργετήθηκε η υπόλοιπη Ευρώπη».

Ανέφερε πως στο ελληνικό θαύμα του 1940 είχε τη δική της συνεισφορά και η Κύπρος, εξηγώντας ότι μόλις έγινε γνωστή η άρνηση της Ελλάδας να παραδώσει στη φασιστική Ιταλία γην και ύδωρ, οι Έλληνες της Κύπρου, ξεχύθηκαν στους δρόμους με τις γαλανόλευκες, ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο.

«Ο χώρος μπροστά από την Αρχιεπισκοπή κατακλύσθηκε από νέους, που αυθόρμητα δήλωναν την πρόθεση να καταταγούν εθελοντικά, για να ενταχθούν στον ελληνικό στρατό», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι «ανάμεσα στους πολλούς Κύπριους που κατατάχθηκαν και πολέμησαν, επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς με τον υπόλοιπο ελληνισμό, περίπου 650 άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών. Ενώ χιλιάδες άλλοι Έλληνες Κύπριοι επιστρατεύτηκαν τον καιρό εκείνο και πολέμησαν το ναζισμό και το φασισμό μέσα από τις βρετανικές δυνάμεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ