ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:53
 

Σε καθεστώς αναστολής χιλιάδες πτυχία «πανεπιστημίων»

Ισχυρό πλήγμα από την Αγκυρα στα κατεχόμενα - Αρχιτέκτονες, δικηγόροι, εισαγγελείς, δικαστές, γιατροί και οδοντίατροι μεταξύ των αποφοίτων.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μια σημαντική είδηση βρίσκει τις τελευταίες ώρες αντίκτυπο στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, το Κέντρο Επιλογής και Τοποθέτησης Φοιτητών σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Τουρκίας αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς αναστολής τα πτυχία χιλιάδων φοιτητών που αρχικά έγιναν δεκτοί στα τουρκικά πανεπιστήμια και στη συνέχεια συνέχισαν τις σπουδές τους σε «πανεπιστήμια» των κατεχομένων.

Οι τ/κ ιστοσελίδες μεταδίδουν ότι μεταξύ των αποφοίτων των πανεπιστημίων που πριν από λίγο έχασαν τα πτυχία τους βρίσκονται αρχιτέκτονες, δικηγόροι, εισαγγελείς, δικαστές, γιατροί και οδοντίατροι. Η απόφαση αφορά και τα προηγούμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα, όχι αποκλειστικά την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. 

Η πρόεδρος της τ/κ «επιτροπής ανώτατης εκπαίδευσης», Ακιλέ Μπουκέ τοποθετήθηκε επί του ζητήματος. Σε σχετική γραπτή ανακοίνωση η τ/κ «επιτροπή» ανακοίνωσε ότι διεξάγονται επαφές και συνομιλίες με την τουρκική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Στην γραπτή ανακοίνωση γίνεται λόγος για διευθέτηση του ζητήματος, δίχως να δίνονται λεπτομέρειες.

100.000 οι επηρεαζόμενοι πτυχιούχοι

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα η απόφαση της Άγκυρας επηρεάζει χιλιάδες άτομα και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην τ/κ κοινότητα. Στη νέα περίοδο τα άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν τα πτυχία τους είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν σε νέες εξετάσεις στην Τουρκία για να αναγνωριστεί το πτυχίο τους.

Η Κίμπρις Ποστασί μεταδίδει ότι από τη νέα κίνηση της Τουρκίας επηρεάζεται η ζωή τουλάχιστον 100.000 πολιτών. Και αυτό συμβαίνει δίχως προηγουμένως να έχουν πληροφορηθεί οι πολίτες για την νέα απόφαση.

Η νέα απόφαση αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές που μετά την είσοδο τους σε τουρκικά πανεπιστήμια συνέχισαν τις σπουδές τους στα κατεχόμενα. Δηλαδή, δεν επηρεάζει φοιτητές που ξεκίνησαν τις σπουδές τους εξαρχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Οι Τούρκοι νομικοί διαφωνούν με τη νέα απόφαση και τονίζουν ότι σε περίπτωση που επηρεάσει πτυχία που δόθηκαν τις προηγούμενες περιόδους θα δημιουργηθούν μεγάλα νομικά προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Τα τετράμηνα οδηγούν στα φροντιστήρια

«ενω πριν τα τετραμηνα οι γονεις και οι μαθητες δεν ειχαν ξανακουσει για φροντιστηρια. »
αντζελα  |  12:44

Πετρίδης: «Μαύρη τρύπα» η πράσινη γραμμή – Ενισχυμένα μέτρα στα οδοφράγματα

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως δραστικά μέτρα με το λαθραίο μεταναστευτικό τότε θα είναι όλα αργά ...»
Riddick  |  11:37

Πετρίδης: «Μαύρη τρύπα» η πράσινη γραμμή – Ενισχυμένα μέτρα στα οδοφράγματα

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως δραστικά μέτρα με το λαθραίο μεταναστευτικό τότε θα είναι όλα αργά ...»
Riddick  |  11:35

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X