ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύγκλιση στην Επιτροπή Παιδείας να υπερτερεί η Ελληνική στα σχέδια υπηρεσίας

Yπερβολικό και αχρείαστο να απαιτείται παράλληλα με τη γνώση της ελληνικής η γνώση της αγγλικής γλώσσας στο ίδιο επίπεδο, ανέφερε ο Κ. Χατζηγίαννης

ΚΥΠΕ

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας θα εξετάσουν ιστορικά πώς έχει καταλήξει τα σχέδια υπηρεσίας και οι διορισμοί στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία να υποβιβάζουν την ελληνική γλώσσα σε σχέση με την αγγλική και συγκλίνουν ότι θα πρέπει η γνώση της ελληνικής γλώσσας να υπερτερεί σε σχέση με τη γνώση ξένων γλωσσών, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης μετά τη συζήτηση για την ακολουθούμενη πολιτική στους κανονισμούς που αφορούν σχέδια υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία απαιτείται ως απαιτούμενο προσόν το ίδιο επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας με ξένες γλώσσες και η απαξίωση και η υποβάθμιση των επισήμων γλωσσών της Δημοκρατίας, που προκαλείται.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ανέφερε πως είναι υπερβολικό και αχρείαστο να απαιτείται παράλληλα με τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, γνώση της αγγλικής στο ίδιο επίπεδο και πρόσθεσε πως η ελληνική γλώσσα πρέπει να πρυτανεύει και η γνώση ξένης γλώσσας να είναι στο ίδιο επίπεδο όπως και οι γλώσσες της ΕΕ.

Ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας επικρατεί σύγκλιση απόψεων, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε πρόταση νόμου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου σε δήλωση μετά τη συζήτηση του θέματος, είπε πως είναι προσβλητικό για τον πολιτισμό, τη γλώσσα και το ίδιο μας το είναι ως πολίτες ενός ευνομούμενου κράτους να συνεχίζει να απαιτείται το ίδιο επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας με ξένες γλώσσες, όπως ισχύει σε πολλές περιπτώσεις για της προσλήψεις στη δημόσια και την εκπαιδευτική υπηρεσία.

Πρόσθεσε πως τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και το θέμα της πιστοποίησης κατοχής των προσόντων της γλώσσας και διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί εκ βάθρων το ζήτημα, καθώς διαπιστώνονται αδικίες σε βάρος κατόχων τίτλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ως προς το ζήτημα της κατοχής ή όχι του προσόντος της ελληνικής ή οποιασδήποτε άλλης γλώσσας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ παρατήρησε επίσης ότι παρατηρείται αδικία σε γνώστες ευρωπαϊκών ή άλλων γλωσσών σε σύγκριση με τους γνώστες της αγγλικής, λιγότερο της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας.

«Εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν την ισπανική, την ιταλική, την ολλανδική γλώσσα και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διεξαγωγή των διαδικασιών πρόσληψης ή προαγωγής», είπε τέλος ο κ. Ευσταθίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X