ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τα GCE ζητά ο Χαμπιαούρης

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Τάσος Χριστοφιδης, είπε πως θεωρεί «αχρείαστη όλη αυτή την φασαρία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Για τη νομιμότητα της απόφασης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ να διαθέσουν αδιάθετες θέσεις σε υποψήφιους, οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις, ενημερώθηκε την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τους πρυτάνεις των δύο δημόσιων πανεπιστημίων.

Στο μεταξύ, την προσεχή Τετάρτη ο αρμόδιος Υπουργός θα έχει συνάντηση στις 15:00 με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, για τη συζήτηση του θέματος.

Το συντομότερο η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση με τους Πρυτάνεις Τάσο Χριστοφίδη και Ανδρέα Αναγιωτό, ο Υπουργός Παιδεία ανέφερε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον οποίο ζήτησε τη γνωμάτευσή του επί του θέματος.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας θα το δει ως θέμα προτεραιότητας και θα μας απαντήσει το συντομότερο», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει ενημερωθεί από τους Πρυτάνεις για τη διαδικασία που έχουν ακολουθήσει αναφορικά στο συγκεκριμένο θέμα και ότι φαίνεται ότι η διαδικασία που παρωθείται εμπίπτει στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

Είναι άδικο, όμως, να χάσουν αυτά τα παιδιά τις θέσεις ή να τιμωρηθούν σε εισαγωγικά κάποια παιδιά λόγω διαδικασιών», ανέφερε ο κ. Χαμπιούρης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Τάσος Χριστοφιδης, είπε πως θεωρεί «αχρείαστη όλη αυτή την φασαρία, που γίνεται σχετικά με τη διάθεση θέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κύπρου σε παιδιά, που έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις, διότι μιλάμε μόνο για θέσεις, οι οποίες μένουν κενές, μετά και την τελευταία κατανομή που γίνεται με βάση τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων».

«Μιλάμε για θέσεις, οι οποίες μένουν κενές και οι οποίες θα χαθούν. Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι αυτή όλη την αντίδραση, που έχει εκδηλωθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων και των καθηγητών μέσης παιδείας», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η χρονική στιγμή, κατά την οποία γίνεται αυτή η διαδικασία, είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων να είναι όντως υποψήφιοι, διότι η χρονική στιγμή απαγορεύει ουσιαστικά σε αυτά τα παιδιά να έχουν κάνει άλλες διευθετήσεις που θα ήθελαν εκ των προτέρων».

«Τα παιδιά αυτά με τις βαθμολογίες που ζητούμε έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Άρα στοχεύουμε να ικανοποιήσουμε ανάγκες παιδιών, που για διάφορούς λόγους της τελευταίας στιγμής είτε για λόγους ιατρικούς, είτε για λόγους οικονομικούς αδυνατούν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού», σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «για να είμαστε πραγματιστές ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ περιορισμένος, από ότι αναμέναμε. Έχουμε ένα πολύ μικρό αριθμό υποψηφίων και ενδεχομένως να προσφερθούν θέσεις σε 4 ή 5 παιδία, τουλάχιστόν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Επίκληση των κανονισμών του 2016 για θέματα σπουδών

Σε σχέση με την αμφισβήτηση της νομιμότητας της διαδικασίας, ο κ. Χριστοφίδης επικαλέστηκε τους κανονισμούς του 2016, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τι λένε οι κανονισμοί

Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί αναφέρουν ότι η διάθεση θέσεων σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, οι οποίες μετά την κατανομή και προσφορά θέσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του περί διεξαγωγής Παγκυπριων Εξετάσεων Νόμου είτε έμειναν κενές, μετά την τελευταία κατανομή, είτε έμειναν επειδή οι κάτοχοι τους δεν μπορούν να φοιτήσουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ή έμειναν κενές διότι τα άτομα στα οποία οι θέσεις προσφέρθηκαν δεν τις αποδέχθηκαν, διενεργείται με βάση εσωτερικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου, οι οποίες καθορίζονται με κανόνες.

Είπε πως ο ίδιος σέβεται τις απόψεις των εκπαιδευτικών, για να προσθέσει ότι «δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση οι παγκύπριες εξετάσεις να τύχουν υπόσκαψης και είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα ήθελαν να υποσκάψω τις παγκύπριες».

«Έχω δουλέψει», πρόσθεσε, «για τις παγκύπριες εξετάσεις, ξέρω την αξία τους, τις σέβομαι, τις χρησιμοποιούμε, τις θέλουμε, όμως σε, καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να έχουν λόγο στην εισδοχή των φοιτητών στα πανεπιστήμια».

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται η διαδικασία

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ανδρέας Αναγιωτός είπε ότι είναι η πρώτη φορά που προχωρούν με αυτή τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι «οι κανονισμοί είναι ξεκάθαροι και επιτρέπουν στα πανεπιστήμια να προχωρήσουν με εσωτερικές διαδικασίες».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία και θα περάσει και από τη Σύγκλητο του πανεπιστήμιου μας εάν υπάρχουν ένας μικρός αριθμός υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια και όπως έχει αναφέρει και ο συνάδελφος έχουμε βάλει τόσο αυστηρά κριτήρια που μιλάμε για ένα πολύ πολύ μικρό αριθμό. Θεωρώ ότι αυτοί οι φοιτητές θα προσφέρουν πάρα πολύ στο Πανεπιστήμιο», είπε.

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», λέει ο Τ. Χριστοφίδης

Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να δοθούν στη δημοσιότητα σε ποια τμήματα θα δοθούν οι αδιάθετες θέσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», προσθέτοντας πως «οι αδιάθετες θέσεις θα καθοριστούν αύριο, τουλάχιστον στο δικό μου πανεπιστήμιο, διότι μέχρι και σήμερα γίνεται η διαδικασία της τελευταίας κατανομής».

«Συνεπώς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Η εμπειρία του παρελθόντος λέει ότι υπάρχουν αδιάθετες θέσεις και μάλιστα αρκετές», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση