ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινά τον Σεπτέμβριο το Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης του μαθητή

Υπάρχει μια εκκρεμότητα όσον αφορά την επέκταση του θεσμού του υπευθύνου τμήματος και στην Προδημοτική και στην Ειδική Εκπαίδευση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σύγκλιση απόψεων φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και ΠΟΕΔ, για το θέμα του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης του μαθητή και αναμένεται έναρξη εφαρμογής από τον Σεπτέμβριο, ενώ, την ίδια ώρα, διαφαίνεται να υπάρχει μια εκκρεμότητα όσον αφορά την επέκταση του θεσμού του υπευθύνου τμήματος και στην Προδημοτική και στην Ειδική Εκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, με την ΠΟΕΔ και τους οργανωμένους γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίηση του από την σημερινή συνάντηση και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι μέρα γιορτής, μέρα χαράς για την Δημοτική Εκπαίδευση.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης, υιοθετείται Σχέδιο Αξιολόγησης για τον μαθητή. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τόσο τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τα μέλη του Συμβουλίου και όλους τους εκπαιδευτικούς της ΠΟΕΔ, τους οργανωμένους γονείς, την ομάδα που έχει δουλέψει για την εκπόνηση του Σχεδίου και ιδιαιτέρως, την Πρόεδρο, την κα. Κουτσελίνη», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι υπάρχουν συγκλίσεις και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, θα γνωρίζουν οι μαθητές και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο μαθητής, θα υπάρχουν οι παρεμβάσεις, τα προγράμματα στήριξης και θα βοηθήσουν και τα μαθησιακά αποτελέσματα».

Ανέφερε, επιπρόσθετα ότι «είμαστε θετικοί στα όσα έχουν αναφερθεί στην ΜΕΠΕΥ και θα πάρουμε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και για το θεσμό του υπεύθυνου Τμήματος στο νηπιαγωγείο και στην Ειδική Εκπαίδευση». Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πότε θα πάρει την πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι θα το πάρει την ερχόμενη Τρίτη.

«Πέραν τούτου, από σήμερα με την ΠΟΕΔ και τους οργανωμένους γονείς ξεκινούμε εντατικές συναντήσεις για να κλείσουμε και το θέμα που αφορά την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού. Είμαστε θετικοί όλοι. Υπάρχουν και εκεί συγκλίσεις και ευελπιστώ πως σύντομα θα έχουμε και εκεί ευχάριστα να ανακοινώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας με σκοπό να δουν με ποιο τρόπο υλοποιούνται οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και στην ΜΕΠΕΥ και με την πρόταση που έχει κατατεθεί.

«Εκεί διαφαίνεται ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα όσον αφορά την επέκταση του αναγνωρισμένου πλέον θεσμού, ως αναγκαίου, του υπευθύνου Τμήματος και στην Προδημοτική και στην Ειδική Εκπαίδευση και έχουμε κάνει κάποια συζήτηση με τον Υπουργό Παιδείας. Την ίδια ώρα, έχουμε δει και ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα, το θέμα του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης του μαθητή, στο οποίο φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και νομίζω, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή αυτού του Σχεδίου». Βέβαια, πρόσθεσε, αυτό το κάνουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα, απλώς θα επισημοποιηθεί, αλλά «αν είναι να ξεχωρίσουμε κάτι και να το επισημάνουμε είναι ακριβώς ο εντοπισμός των αδυναμιών ή των ικανοτήτων των παιδιών, ούτως ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία συνεχώς να δίνουν ανατροφοδότηση, θεραπευτική αγωγή, να βοηθήσουν και παιδιά που έχουν ανάγκη να καλύψουν κενά, αλλά και παιδιά τα οποία πρέπει να προχωρήσουν πάρα κάτω και τα προικισμένα παιδιά», πρόσθεσε.

Αυτή, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, είναι η ουσία του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης του μαθητή και επανέλαβε, «νομίζω από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σε όλη τη Δημοτική Εκπαίδευση σταδιακά θα αρχίζει να εφαρμόζεται και βεβαίως ότι προαπαιτείτε για να γίνει αυτή η εφαρμογή νομίζω το Υπουργείο θα είναι έτοιμο για να το υλοποιήσουμε».

«Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ καλό βήμα και ως ΠΟΕΔ βλέπεται ότι είμαστε θετικοί στο να εισαγάγουμε στο Σχολείο πράγματα τα οποία θα βοηθήσουν πρωτίστως τα παιδιά», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τους γονείς, γιατί, όπως ανέφερε, «όντως έχει ολοκληρωθεί και αποφασιστεί η έναρξη του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης του μαθητή, πράγμα το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως».

«Ως γονείς συμβάλαμε εκεί και όπου μπορούσαμε για να ξεκινήσει αυτό το σχέδιο. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο και την ΠΟΕΔ, οι οποίοι μέσα από τις συμφωνίες, τις οποίες έχουμε όλοι κάνει, ξεκινούμε ένα σχέδιο, το οποίο θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπήρχαν κάποιες ενστάσεις, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί, ο κ. Χριστοφή είπε ότι υπήρχαν κάποιες ενστάσεις και από εμάς τους γονείς για κάποια θέματα, «όμως θεωρούμε ότι οφείλουμε να δώσουμε την έναρξη αυτού του σχεδίου, το οποίο και η ΠΟΕΔ και το Υπουργείο θέλει να βάλει στα σχολεία μας για το καλό των παιδιών μας».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι είναι έτοιμη η εκπαιδευτική κοινότητα να εφαρμόσει το Σχέδιο Αξιολόγησης, ο κ. Χριστοφή είπε ότι «αυτό θα μας το πουν οι εκπαιδευτικοί μας, αν είναι έτοιμοι να το εφαρμόσουν, πράγμα το οποίο εφάρμοζαν εδώ και αρκετά χρόνια ήδη, αλλά ήταν σε επίπεδο το οποίο οι ίδιοι αποφάσιζαν να το κάνουν».

«Θεωρούμε ότι πλέον θα είναι ένα ενιαίο σχέδιο, με τη συμμετοχή όλων και θα γνωρίζουμε και εμείς οι γονείς για την αξιολόγηση των παιδιών μας», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ΠΟΕΔ σε επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, καταθέτει την πρόθεση της για να τύχει σταδιακής εφαρμογής το Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης Μαθητή από την ερχόμενη σχολική χρονιά 2019-2020, με τον τρόπο που έχουν συζητήσει και υπό τις προϋποθέσεις που από κοινού έθεσαν τόσο με την Επιτροπή που ανέλαβε να εκπονήσει τη σύνταξη του Σχεδίου όσο και με τους οργανωμένους γονείς αλλά και με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔ αναφέρει την ανάγκη για άμεση και σωστή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τις εύστοχες παιδαγωγικές θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσα από διαφοροποιημένη διδασκαλία για αντιμετώπιση των αδυναμιών των μαθητών/τριών, μέσα από υποστηρικτικό υλικό που σταδιακά θα αναπτυχθεί, την ανάγκη για εισαγωγή ή/και επέκταση θεσμών που θα συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των επιδιώξεων της φιλοσοφίας του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης Μαθητή, τις ουσιαστικές ρυθμίσεις για τα κρίσιμα και χρονίζοντα ζητήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο, τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής του Συστήματος Αξιολόγησης με τη συμμετοχή της ΠΟΕΔ, τη διατήρηση και ενίσχυση της φιλοσοφίας που διέπει τη Δημοτική Εκπαίδευση, τον παιδαγωγικό προσανατολισμό του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης, του Καθαρισμού ξεκάθαρου θεωρητικού πλαισίου αλλά και της φιλοσοφίας Σχεδίου, την έμφαση στη διαμορφωτική αξιολόγηση, την εφαρμογή του Σχεδίου Αξιολόγησης για τα ελληνικά, μαθηματικά και για την αποτύπωση της συναισθηματικής/κοινωνικής κατάστασης των παιδιών .

Η ΠΟΕΔ σημειώνει, τέλος, ότι αναμένει να προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα σε ουσιαστική, εις βάθος και εποικοδομητική συζήτηση για τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της εν λόγω απόφασης/πρότασης της ΜΕΠΕΥ.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης γραψε στο Twitter του για τη σημερινή συνάντηση: «Ιστορική μέρα για τη Δημοτική Εκπαίδευση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί (Σεπτ. 2019) ενιαίο-θεσμοθετημένο Σχέδιο ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΉ. Ευχαριστώ την ΠΟΕΔ, τους Οργανωμένους Γονείς και την Επιτροπή με επικεφαλής την κ. Μαίρη Κουτσελίνη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν στο πεδίο της αναβάθμισης και ανάπτυξης υποδομών που εξυπηρετούν την τουριστική ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ