ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο όνομα του Παναγιώτη Στεφανή κυλικείο σχολείου στη Λάρνακα (εικόνα)

Ενισχύονται τα προγράμματα πρόληψης για αποφυγή φαινομένων βίας, παραβατικότητας και εκφοβισμού

ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Παιδείας ενισχύει όλα τα προγράμματα του, που αφορούν την πρόληψη για αποφυγή φαινομένων βίας, παραβατικότητας και εκφοβισμού δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων της καφετέριας «Παναγιώτη Στεφανή» της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας. Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως «μέσα στα σχολεία δεν θέλουμε να δούμε ποτέ ξανά να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά όπως αυτό που στοίχισε την ίδια τη ζωή του Παναγιώτη».

Ο κ. Προδρόμου είπε πως «είναι με ανάμικτα αισθήματα που είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι σήμερα με την ευκαιρία των εγκαινίων της καφετέριας του σχολείου που θα φέρει το όνομα προς τιμήν του αδικοχαμένου μαθητή του 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή».

Απευθυνόμενος στους γονείς του Παναγιώτη, ο κ. Προδρόμου είπε πως «πραγματικά πριν από τριάμισι χρόνια ήταν με συγκλονισμό που πληροφορηθήκαμε όλοι ότι με αυτό τον τρόπο χάθηκε ένα νέο παιδί, ο Παναγιώτης σας, και αυτό το περιστατικό όλοι το φέρουμε βαρέως».

Και βέβαια υπάρχει ευθύνη στα σχολεία, σε όλα τα σχολεία, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, ο οποίος είπε πως τα σχολεία πρέπει «να διασφαλίζουν συνθήκες ασφάλειας για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, να διασφαλίζουν πολιτισμένη συμπεριφορά, να αποτρέπουμε συμπεριφορές κάποιων που δυστυχώς θέτουν σε κίνδυνο συμμαθητές και συμμαθήτριες τους».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, μαζί με την οδύνη, την λύπη, στην ανάμνηση εκείνου του συμβάντος που στοίχισε την ζωή στον Παναγιώτη, είναι και αισθήματα ικανοποίησης. Και αυτό γιατί «η Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας με την ενέργεια της να δώσει το όνομα του Παναγιώτη σε αυτή την αίθουσα, που θα είναι ένας χώρος ξεκούρασης και αναψυχής δείχνει ότι σέβεται την μνήμη του και δίνει το μήνυμα ότι θα συνεχίσετε και να θυμάστε τον Παναγιώτη». Αλλά, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, στο πρόσωπο του θυμόμαστε όλοι την υποχρέωση μας μαζί με όλα τα άλλα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν στο σχολείο, την εκπαίδευση τη μάθηση, τη μετάδοση γνώσεων, αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, «να μάθουμε γράμματα και τέχνες».

Πρέπει, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «να μάθουμε όλοι ότι βεβαίως έχουμε τα δικαιώματα που μας εξασφαλίζει ο σύγχρονος κόσμος αλλά την ίδια ώρα έχουμε και υποχρεώσεις. Έχουμε την υποχρέωση να στεκόμαστε σωστά απέναντι στον διπλανό μας, με ενσυναίσθηση και βέβαια το Υπουργείο Παιδείας -γιατί δεν είναι μόνο στα σχολεία η ευθύνη- αυτή την περίοδο προσπαθούμε να ενισχύσουμε όλα τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, να αποφύγουμε δηλαδή φαινόμενα βίας, παραβατικότητας και εκφοβισμού». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «ακούμε τέτοια περιστατικά κυρίως εκφοβισμού σε πολλά σχολεία που μας προβληματίζουν».

Όπως είπε, «το σχολείο είναι ένας τόπος όπου εκτός από τις γνώσεις και τα χρήσιμα άλλα πράγματα θα πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν να σέβονται τους συμμαθητές τους, τους μεγαλύτερους και να εκτιμούν αυτά τα οποία διεκδικούν για τον εαυτό τους να ισχύουν και για τους άλλους».

Ο κ. Προδρόμου είπε πως «κανένας δεν θα πρέπει να υποκύπτει στον πειρασμό ούτε να ειρωνευτεί ούτε να μειώσει ούτε και να φοβερίσει κάποιον άλλο. Στα χρόνια που ζούμε με όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχετε στα χέρια σας -και κρατάτε τον κόσμο στα χέρια σας με τη σημερινή τεχνολογία και με τις γνώσεις που αποκτάτε σε νεαρή ηλικία- όλοι θέλουμε να στο πρόσωπο σας βλέπουμε ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο, μεγαλώνοντας να γίνεται καλύτεροι από τον κόσμο και τη γενιά που προηγήθηκε».

Τόνισε πως «μέσα στα σχολεία δεν θέλουμε να δούμε ποτέ ξανά να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά όπως αυτό που στοίχισε την ίδια τη ζωή του Παναγιώτη». Είναι πραγματικά κρίμα, σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, γι’ αυτό σε κάθε στιγμή θα πρέπει να ξέρουμε όλοι τα όρια μας, να ξέρουμε ότι ανάμεσα μας χρειάζονται σχέσεις κατανόησης αγάπης συναδελφικότητας συντροφικότητας. «Μοιράζεστε τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής σας. Μην μπείτε στον πειρασμό να μειώσετε ή να ενοχλήσετε κανέναν από εσάς. Αξίζουν όλοι και όλες τις προσπάθειες που κάνει η πολιτεία να σας προσφέρει εκπαίδευση και σχολεία αλλά δεν αξίζουμε ούτε εμείς, ούτε εδώ η κοινότητα τον άδικο χαμό του Παναγιώτη Στεφανή», τόνισε.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν και οι γονείς του Παναγιώτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση