ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραδίδεται το ισόγειο του Δικαστηρίου Λευκωσίας

Το ισόγειο του κτηρίου έχει επηρεαστεί λιγότερο από την πυρκαγιά και την ισχυρή έκρηξη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι επιδιορθωτικές εργασίες στο κτήριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, με το Τμήμα Δημοσίων Έργων να παραδίδει αύριο το πρωί, σε πρώτη φάση, το ισόγειο του κτηρίου.

Το ισόγειο του κτηρίου έχει επηρεαστεί λιγότερο από την πυρκαγιά και την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρο το κτήριο να τεθεί σε αχρησία από την πρώτη ημέρα και να παρατηρηθούν σοβαρά πρακτικά και λειτουργικά προβλήματα με σοβαρότερο την έλλειψη χώρων για εκδίκαση υποθέσεων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη δικαστική πηγή, κατά την αυριανή παράδοση του ισογείου θα πρέπει να δοθεί και το σχετικό πιστοποιητικό ασφάλειας/καταλληλόλητας για ολόκληρο το κτήριο. «Δεν είναι δυνατόν -είναι παράλογο - να μας ζητήσουν να εισέλθουμε στο κτήριο χωρίς να μας δώσουν πιστοποιητικό καταλληλόλητας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο επόμενος όροφος που αναμένεται να παραδοθεί στο πλαίσιο του στόχου που έχει τεθεί για τμηματική παράδοση του κτηρίου είναι ο τρίτος όροφος που επίσης επηρεάστηκε σε μικρότερο βαθμό. Τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές υπέστη ο δεύτερος όροφος του κτηρίου στον οποίο βρίσκεται η αίθουσα που φυλάσσονταν τα τεκμήρια και η αίθουσα όπου κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι που μεταφέρονται από τις φυλακές για εκκρεμούσες υποθέσεις.

Σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, επίσης υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η παράδοση των κρατητηρίων σε μια περίπου εβδομάδα, προκειμένου να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η εκδίκαση υποθέσεων που είναι προγραμματισμένες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, έχει παραχωρηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο μια αίθουσα στην οποία θα συνεδριάζουν τα δύο Μόνιμα Κακουργιοδικεία Λευκωσίας για εκδίκαση ποινικών υποθέσεων. Να σημειωθεί ότι στο Ανώτατο λειτουργεί και αίθουσα – κελί και συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς υποδίκων και καταδίκων από τις φυλακές.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι όλα τα τεκμήρια που έχουν καταστραφεί έχουν ήδη καταγραφεί σε σχετικό κατάλογο, ενώ δεν ήταν σε θέση να πει με ακρίβεια ποιες θα είναι οι συνέπειες από την καταστροφή τεκμηρίων που σχετίζονται με εκκρεμούσες υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιων των δικαστηρίων. Είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπήρχε εκρηκτική ύλη ανάμεσα στα τεκμήρια που καταστράφηκαν.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα της πυρκαγιάς το συγκεκριμένο κτήριο φρουρείται από την Αστυνομία κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως, ενώ δεν είναι γνωστό κατά πόσο η αστυνόμευση θα συνεχιστεί και μετά την παράδοση ολόκληρου του κτηρίου.
Εν τω μεταξύ, άγνωστα εξακολουθούν να παραμένουν τα ακριβή αίτια, που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την έκρηξη, ενώ από τις εξετάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν έχουν εντοπιστεί εμφανή ίχνη κακόβουλης ενέργειας.

Περισσότερο φως ως προς το τί ακριβώς έχει συμβεί αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων του Κρατικού Χημείου επί των τεκμηρίων που παρελήφθησαν από τη σκηνή.

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους Δρ. Στέλιος Γιαννόπουλος, τα αποτελέσματα αναμένονται να είναι έτοιμα αρχές αυτής της εβδομάδας και συγκεκριμένα σήμερα ή αύριο Τρίτη, νοουμένου, όπως ξεκαθάρισε, ότι δεν προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο για να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Από τις εξετάσεις θα διαφανεί η ύπαρξη ή μη εύφλεκτης ή εκρηκτική ύλης στη σκηνή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά ξέσπασε τυχαία ή τέθηκε κακόβουλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X