ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς θωρακίζεται η Κύπρος από τις πυρκαγιές

Το πλάνο, οι δυσκολίες και οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Της Ιωάννας Κυριάκου

Με τις πρώτες πυρκαγιές να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην Κύπρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών πραγματοποιούν πυρετώδης προετοιμασίες ούτως ώστε να προλάβουν τα χειρότερα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, δηλώνει στην «Κ» ότι η χρονιά αναμένεται να είναι δύσκολη λόγω της καλοκαιρίας και της υψηλής εύφλεκτης ύλης που υπάρχει στην ύπαιθρο, και τονίζει πως το «άλφα και το ωμέγα» είναι η πρόληψη και ο έγκαιρος εντοπισμός των πυρκαγιών.

Επιχειρησιακό πλάνο, εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό

Το επιχειρησιακό πλάνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κεττής, περιλαμβάνει την συντήρηση και ανανέωση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού, ενώ αυτές τις μέρες στελεχώνονται, με προσωπικό αορίστου χρόνου όπως επίσης και με μόνιμο προσωπικό, όλοι οι σταθμοί της υπαίθρου, εκ των οποίων μερικοί θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Στελεχώνονται επίσης τα παρατηρητήρια τα οποία καλύπτουν οπτικά ένα ευρύ φάσμα της υπαίθρου. Το πλάνο περιλαμβάνει επίσης δια ζώσης περιπολίες, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε χώρους όπου υπάρχει μια διαχρονική έξαρση πυρκαγιών, ενώ θα αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η τεχνολογία για σκοπούς παρακολούθησης διαφόρων περιοχών και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών. Σε ό,τι αφορά τον μηχανοκίνητο εξοπλισμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε καλά επίπεδα αφού, όπως είπε ο κ. Κεττής, συντηρείται και ανανεώνεται κάθε χρόνο στη βάση ενός προγραμματισμού, ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες με το ανθρώπινο δυναμικό. «Σε σχέση με το προσωπικό έχουμε μείνει πίσω, έχουν όμως προσληφθεί γύρω στους 100 πυροσβέστες τα τελευταία 2-3 χρόνια. Γίνεται ένας έντονος προγραμματισμός ούτως ώστε να ενισχυθούμε τα επόμενα χρόνια και να καλυφθούν πολλές θέσεις», είπε ο κ. Κεττής.

Έρχεται δύσκολη χρονιά - Πού επενδύει η Πυροσβεστική

Το «άλφα και το ωμέγα» για την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι η πρόληψη, αφού όπως δήλωσε ο κ. Κεττής θα πρέπει να χτιστεί μια κουλτούρα προστασίας από τις πυρκαγιές, όπως το να αποφεύγονται οποιεσδήποτε επικίνδυνες δραστηριότητες, να ενημερώνεται έγκαιρα η Πυροσβεστική και οι ομάδες καταστολής και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση ούτως ώστε να περιορίζεται η πυρκαγιά κατά την έναρξή της. Πάντως, ο κ. Κεττής προειδοποίησε ότι η χρονιά φέτος αναμένεται να είναι δύσκολη λόγω της καλοκαιρίας και της υψηλής εύφλεκτης ύλης που υπάρχει στην ύπαιθρο, κάνοντας έκκληση όπως οι πολίτες και οι υπηρεσίες εργαστούν συντονισμένα. Ερωτηθείς ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ο κ. Κεττής είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Σοβαρό πρόβλημα, όπως είπε, υπάρχει στην επαρχία ορεινής Πάφου και ορεινής Λεμεσού αλλά και σε αρκετές περιοχές της πεδινής Λευκωσίας.

Πτητικά μέσα και plan B

Προβλήματα φαίνεται να δημιούργησαν στην αεροπυρόσβεση οι κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η διαδικασία εξασφάλισης επιπρόσθετων πτητικών μέσων και να παρατηρηθεί καθυστέρηση. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί σε διαβήματα προς τις Βρυξέλλες για να επιτραπεί μίσθωση των ρωσικών πυροσβεστικών ελικοπτέρων «Καμόφ», σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτή η εξασφάλιση άλλων πτητικών μέσων.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός τόνισε πως υπάρχει σχέδιο Β’, αφού «εντός των ημερών αρχίζει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και ο στόχος είναι να έχουμε μέχρι τις αρχές του Ιούνη, δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα».

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Δασών έχει ήδη στη διάθεση του δυο αεροπλάνα, ενώ, όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, στις 13 Μαΐου αναμένονται από την Ισπανία άλλα δυο. Επιπρόσθετα, φέτος έχουμε στη διάθεση μας ένα ελικόπτερο από την Εθνική Φρουρά και ένα ελικόπτερο από την Αστυνομία, ενώ γίνονται προσπάθειες για εξασφάλιση επιπρόσθετων πτητικών μέσων, μέσω διακρατικών συνεργασιών.

 

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου δήλωσε στην «Κ» ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο διαγωνισμοί, ένας για μίσθωση ελικοπτέρων και ένας για αεροπλάνα. Όπως είπε, για τα αεροπλάνα έχουν παραληφθεί οι προσφορές και εξετάζονται, ενώ για τα ελικόπτερα αναμένονται προσφορές μέχρι τις 9 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση