ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα τέσσερα βασικά σημεία του πορίσματος για τον θάνατο του Στυλιανού

Παραδόθηκε εντός χρονοδιαγράμματος η έρευνα κατά παντός υπευθύνου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για αναζήτησή τυχόν ευθυνών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δόθηκε στην δημοσιότητα καταγράφονται αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη από την κυρία Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη σχετικά με τον θάνατο του Στυλιανού Κωνσταντίνου

Αναλυτικά:

Ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και επιδόθηκε σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2019, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η έρευνα κατά παντός υπευθύνου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για αναζήτησή τυχόν ευθυνών για τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο τον Στυλιανό Κωνσταντίνου.

Από την έρευνα, καταδείχθηκαν τα εξής:


1. Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Οι εν λόγω Υπηρεσίες δεν είχαν έντονη εμπλοκή με την περίπτωση του Στυλιανού πάρα μόνο στα πρώιμα στάδια της σχολικής του ηλικίας όπου είχε συναίνεση σχετικά η μητέρα. Η παρακολούθηση του σταμάτησε μετά από απόφαση της μητέρας πάρα τις υποδείξεις της Λειτουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών από το 2011-2013 για συνέχιση της.

Περαιτέρω εμπλοκή τους δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την συναίνεση των γονέων ή τη σχετική έκδοση δικαστικού διατάγματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΥΚΕ), διαδικασία που παρέλειψαν να ακολουθήσουν ειδικά μετά την εκδήλωση αυτοκτονικού ιδεασμού από το Στυλιανό και την σχετική απόπειρα αυτοκτονίας.

Όσο συνεργάστηκαν με την οικογένεια ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες και τα σχετικά πρωτόκολλα, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό.

2. Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Το εν λόγω Υπουργείο ήταν η μοναδική Υπηρεσία που δούλεψε συντονισμένα με βάση τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα, δίδοντας την δέουσα σημασία και την ΜΟΝΑΔΙΚΗ, κατά την διάρκεια της φοίτησης του από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο.

Είχε εξατομικευμένη στήριξη και ειλικρινή ενδιαφέρον από τους δασκάλους ,σύνοδο και τους δασκάλους ειδικής στήριξης.

Είναι το σχολείο μέσω της συμβούλου και της εκπαιδευτικής ψυχολόγου αλλά και της Διεύθυνσης που κινητοποιήθηκε η Αστυνομία και οι ΥΚΕ μετά την πληροφορία για απόπειρα αυτοκτονίας του Στυλιανού.

Είναι οι μόνοι που παρακολουθούσαν την ψυχολογική του κατάσταση και τον στήριζαν ψυχολογικά ώστε να εκπληρώσει τους στόχους του που σχετίζονταν με την αποφοίτηση του και την εγγραφή του στη Τεχνική Σχολή στο τμήμα μηχανολογίας που ήταν το όνειρο του όπου και τα κατάφερε.

Είναι οι καθηγητές και η σύμβουλος τος σχολείου που τον στήριξαν μετά το χωρισμό του από εφηβικό έρωτα και ήταν το Σχολείο που αναγνώρισε την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε να αποφοίτηση παρόλες τις αντιξοότητες της ζωής του και την εργασία που καλείτο να διεκπεραιώσει στην μάντρα του πατέρα του, απονέμοντας στο τέλος της χρονιάς το Βραβείο Ήθους.

Το σχολείο είχε συγκαλέσει όλες τις πολυθεματικές για συζήτηση των προβλημάτων του και ενημέρωνε τις ΥΚΕ .

Το Σχολείο ήταν αυτό που επί της ουσίας αντικατέστησε τις ΥΚΕ στην στήριξη και ευημερία του, τόσο την σωματική και την ψυχική όσο και πνευματική στο βαθμό που ήταν αυτό επιτρεπτό.


3. Αστυνομία

Εντοπίζονται πειθαρχικά αδικήματα από παραλείψεις και παραβίαση Αστυνομικών Διατάξεων.

Οι παραλείψεις της Αστυνομίας συνοψίζονται σε δυο φάσεις:

Η μια αφορά την παράλειψη εκτίμησης κινδύνου για βία στην οικογένεια τόσο σωματική απέναντι στη μητέρα όσο και ψυχολογική απέναντι στα παιδιά.

Όσον αφορά την μη λήψη καταγγελιών αλλά απλών αναφορών βίας από αυτήν, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας δεν τους απέκλειε την Υποχρέωση περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης εφόσον οι σχετικές αναφορές ξεπερνούσαν τις 20 και υπήρχε και μια καταδίκη του πατέρα για βία απέναντι στο ανήλικο Στυλιανό.

Θα έπρεπε να είχαν προσμετρήσει την ύπαρξη ανηλίκων τέκνων και το ενδεχόμενο ψυχολογικής βίας που τόσο οι Αστυνομικοί πρώτης γραμμής όσο και το Γραφείο Πρόληψης Βίας της Αστυνομίας παρέλειψαν να εντοπίσουν παρότι είχαν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις που με μια αναζήτησή ταυτότητας έφερνε ΟΛΕΣ συνολικά της καταχωρήσεις.

Ειδικότερα ως προς την ευθύνη, συνοψίζεται για το Γραφείο Πρόληψης Βίας στην παράλειψη να προβούν σε συντονισμό σύμφωνα με την Αστυνομική Διαταγή 336 με τις ΥΚΕ παρόλες τις αποχρώσες ενδείξεις που περιλάμβαναν πάνω από 20 αναφορές την ύπαρξη παιδιών και το ενδεχόμενο Ψυχολογικής βίας από την έκθεση στη βία που ασκείτο από ενήλικα αλλά και την καταδίκη του πατέρα για βία απέναντι στο παιδί του, ώστε να τεθούν σε εγρήγορση και παρέμβουν έγκαιρα για αποτροπή δυσάρεστων γεγονότων.

Η δεύτερη παράλειψη των Αστυνομικών πρώτης Γραμμής ήταν η παράλειψη να ενημερώνουν κάθε φορά που υπήρχε αναφορά για βία από την μητέρα, όλους τους εμπλεκόμενους (ΥΚΕ και Γραφείο Πρόληψης Βίας) μέσα από συγκεκριμένο έντυπο σύμφωνα με την υποχρέωση τους που απορρέει ειδικά από αστυνομική διάταξη δημιουργώντας προσωπική ευθύνη για τους Αστυνομικούς που παρέλειψαν να το πράξουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω διερεύνηση στα πλαίσια πειθαρχικών αδικημάτων.

Η εν λόγω παράλειψη έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους Λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών όσο και για τους αστυνομικούς του Γραφείου Πρόληψης (παρότι αυτοί είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση ηλεκτρονικά), γιατί με την απουσία ενημέρωσης απέτυχαν να τους αφυπνίσουν για την συνεχή και επαναλαμβανόμενη βία στη οποία υπόκειντο η οικογένεια του Στυλιανού για σκοπούς διερεύνησης και οποιασδήποτε παρέμβασης έστω και καθυστερημένης, εφόσον η έγκαιρη είχε χαθεί προ πολλού.


4. Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

1. Εντοπισμός ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όπως αναλυτικά αναφέρθηκε πιο πάνω τα οποία επαναλαμβάνω και υιοθετώ για σκοπούς των εν λόγω συμπερασμάτων.

Υπάρχει απουσία εκτίμησης κινδύνου για την ύπαρξη βίας τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής αλλά παράλειψη κατάλληλου συντονισμού τόσο κατά τα πρώτα στάδια παρακολούθησης στη οικογένειας όσο και αργότερα παραβιάζοντας σχεδόν όλες τις Διοικητικές Διατάξεις και τα σχετικά Εγχειρίδια.

Για το επίμαχο χρόνο της απόπειρας αυτοκτονίας υπάρχει παντελής αδιαφορία και ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥ με αποτέλεσμα καμία πράξη, καμία αξιολόγηση καμία εξειδικευμένη στήριξη και κανένα ενδιαφέρον να μην ύπαρξη για το ζήτημα του Στυλιανού.
Γι’ αυτή την παράλειψη, προκύπτουν σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα δυνάμενα να επιφέρουν τις σοβαρότερες των ποινών, εναντίον της ΛΚΥ1 και της ΛΚΥ2.

Εντοπίζονται τόσο συστημικές αδυναμίες όσο και προσωπικές ευθύνες για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων όπως και πειθαρχικών αδικημάτων, εναντίον της ΛΚΥ1 και της ΛΚ2 για αδίκημα που αφορά παράλειψη καταγγελίας περίπτωσης βίας σε βάρος ανηλίκου με ενδεχόμενο παραβίασης του αρ.35Α του περί βίας στην Οικογένεια Νόμος, ενώ για παράλειψη περαιτέρω διερεύνησης για το αδίκημα ψυχολογικής βίας εναντίον των παιδιών και σωματικής βίας εναντίον της μητέρας, χρειάζεται προώθηση έρευνας στα πλαίσια πειθαρχικής δίωξης.

2. Ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος από τρίτο άτομο μη δημόσιο υπάλληλο

Η παράλειψη των ΥΚΕ και της Αστυνομίας να αναγνωρίσουν με την επίδειξη ελάχιστης επιμέλειας, την ύπαρξη άσκησης της ψυχολογικής βίας στο Στυλιανό, μέσα από την πρώιμη καταγραφή των γεγονότων μέσα στους σχετικούς φακέλους αλλά και την ύπαρξη ενός επαναλαμβανόμενους μοτίβου βίαιης συμπεριφοράς από τον θύτη προς την μητέρα, ανέστειλε την καταγγελία και την δυνατότητα ποινικής δίωξης του θύτη, η οποία αν γινόταν με το συντονισμό των ΥΚΕ και της Αστυνομίας θα είχε την δυνατότητα να αποτρέψει το τραγικό συμβάν.

Επειδή τόσο το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ψυχολογικής βίας του θύτη προς τον Στυλιανό και τα αδέλφια του όσο και το ενδεχόμενο άσκησης συστηματικής και επαναλαμβανόμενης σωματικής βίας προς την μητέρα (μετά και από παραδοχές του ίδιου το 2010 και 2019 προς τις ΥΚΕ), εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, η έκθεση απεστάληκε στο Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση στα πλαίσια της αποκλειστικής του αρμοδιότητας να ασκεί ποινική δίωξη.

Γιατί ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει με βεβαιότητα ότι ο θάνατος δεν αναχαιτίσθηκε με οποιαδήποτε παρέμβαση, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα μιας εξατομικευμένης παρέμβασης μετά από εκτίμηση κινδύνου, παροχή ψυχολογικής στήριξης, απομάκρυνση του θύτη από το σπίτι ή την απομάκρυνση του από τον θύτη.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν υπήρχε έγκαιρη και εξατομικευμένη παρέμβαση από τις ΥΚΕ.

Γνωρίζουμε όμως το τραγικό αποτέλεσμα ποιο είναι από την απουσία της!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση