ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέμα δημοσίου συμφέροντος η υπόθεση της 19χρονης

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με εισήγηση Γενικού Εισαγγελέα και απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία καταδικάστηκε από το επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου για την κατηγορία της δημόσιας βλάβης, για την υπόθεση του ψευδούς, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, βιασμού της από δώδεκα ανήλικους Ισραηλινούς τον Ιούλιο 2019, έχει περάσει σε νέα φάση, μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου. Από την Βρετανία άρχισαν να εκτοξεύονται αιχμές κατά της Κύπρου, ενώ οι Βρετανοί πολίτες είναι έτοιμοι να μποϋκοτάρουν το νησί μας. Το πρόβλημα που προέκυψε, ωστόσο, μπορεί να επιλυθεί, ενώ πρέπει να γίνει και μια εις βάθος διερεύνηση μετά το πέρας της υπόθεσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην «Κ», ο γνωστός νομικός, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Οι αρχές της δημοκρατίας πρέπει να εξετάσουν τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος το οποίο προέκυψε με την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, αναφέρει ο κος Δημητριάδης. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με την δική του άποψη, με την απονομή χάρης από τις αρχές της δημοκρατίας στην καταδικασθείσα, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα λάβει την απόφαση για την απονομή χάρης, μετά την ανακοίνωση της ποινής εις βάρος της.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει, εκ του Συντάγματος, την δυνατότητα να επεμβαίνει κατά την απόλυτή του κρίση, σε όλες τις ποινικές διαδικασίες, με το να καταχωρεί αναστολή ποινικής δίωξης, δήλωσε ο κος Δημητριάδης, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι τυχόν παρέμβασή του θα ήταν «εμπόδιο στην διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο». Σε αυτή την περίπτωση, διακυβεύονται θέματα δημοσίου συμφέροντος, τόνισε ο κος Δημητριάδης, όπως το όνομα της Κύπρου και η αξιοπιστία του συστήματος Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, το σύστημα στην Κύπρο, έχει ασφαλιστικές δικλείδες για να διορθώνονται τέτοιου είδους παρεκτροπές, είπε. Μια από αυτές είναι η εξάσκηση του δικαιώματος του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή ποινικής δίωξης, ενώ η δεύτερη είναι η απονομή χάρης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν εξασκούνται τα δικαιώματα αυτά, είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και σε αυτή την περίπτωση είναι επιτακτική η ανάγκη.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο έφεσης από πλευράς της 19χρονης, ο κος Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σωστό να προτρέχουμε, καθώς πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι αυτή θα περιλαμβάνει. Επίσης, είπε ότι πρέπει, προηγουμένως, να δούμε την απόφαση για την ποινή της, η οποία θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020. Στην περίπτωση που καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, η ανάγκη για έφεση θα είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε, ενώ θα πρέπει η δημοκρατία να εξετάσει το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να προκύπτει θέμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της 19χρονης, ο γνωστός νομικός απάντησε ότι για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, πρέπει να κατατεθεί πρώτα η έφεση. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός της απόσυρσης της κατάθεσής της χωρίς προηγουμένως να λάβει νομική συμβουλή, κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε. Πρέπει, όμως, η κάθε απόφαση να λαμβάνεται έχοντας υπ’ όψιν τα γεγονότα.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν οι νεαροί Ισραηλινοί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κος Δημητριάδης απάντησε ότι θα μπορούσαν να είχαν διωχθεί ποινικά για την διάδοση του βίντεο με την Βρετανίδα, βάσει της νομοθεσίας για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ολοκληρώνοντας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε ότι, μετά το πέρας της εν λόγω υπόθεσης, το κράτος θα πρέπει να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και η 19χρονη υπέστησαν ζημιά εξαιτίας του θέματος, ενώ οι Ισραηλινοί – αν έπραξαν τα όσα αναφέρονται – βγήκαν αλώβητοι, πρόσθεσε. Η ουσία είναι να μην επαναληφθούν παρόμοια συμβάντα για το καλό των ανθρώπων και της χώρας μας, ανέφερε τέλος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση