ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι αφήνει πίσω της η κακοκαιρία

Είκοσι οικογένειες είναι εγκλωβισμένες στην Καλαβασό, παραμένουν τα προβλήματα στην Λευκωσία, ενώ καταστροφές υπάρχουν και στα κατεχόμενα

Σωρεία προβλημάτων προκαλούν οι κατά τ’ άλλα ευεργετικές βροχές οι οποίες πέφτουν εδώ και μερικές ημέρες στο νησί μας. Σε πολλές περιοχές της Κύπρου παρατηρούνται επεισόδια πλημμυρών, με αποκορύφωμα την κοινότητα Καλαβασού, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η υπερχείλιση του φράγματος μετέτρεψε δρόμους του χωριού σε χείμαρρους οι οποίοι παρέσυραν μέχρι και τους πασσάλους της ΑΗΚ, αφήνοντας δεκάδες οικογένειες χωρίς ρεύμα. Την ίδια ώρα, υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας για όσα έπρεπε να γίνουν, αλλά δεν έγιναν, ενώ ο κοινοτάρχης, Λευτέρης Φωκά, εξετάζει τα επόμενα βήματα.

Μιλώντας στην «Κ», ο κος Φωκά εξήγησε ότι στην δημιουργία του προβλήματος, εκτός από τις αυξημένες βροχοπτώσεις, συνέτεινε και η υπερχείλιση του φράγματος της Καλαβασού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι τα φράγμα είχε υπερχειλίσει και πέρσι, η ροή του νερού ήταν πολύ μικρή, σε αντίθεση με φέτος που δημιούργησε έναν χείμαρρο η ροή του οποίου ήταν αδύνατο να ανακοπεί. Παράλληλα, κάποια γεφύρια τα οποία είναι ηλικίας μέχρι 40 ετών, είναι πολύ μικρά, έφραξαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόβλημα των πλημμυρών στην κοινότητα.

Προτεραιότητα αποτελεί η επαναφορά της ηλεκτροδότησης σε κατοικίες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δήλωσε ο κος Φωκά. Όπως είπε, οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών είναι εντατικές και έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 08/01, με τα οχήματα τα οποία μεταφέρουν τους νέους πασσάλους να προσεγγίζουν από την κοινότητα της Ασγάτας, καθώς δεν μπορούν περάσουν μέσα από την Καλαβασό. Όπως είπε, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται ότι θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε όλες τις επηρεαζόμενες οικίες. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η αποκοπή οικιών, με περίπου 20 οικογένειες να έχουν εγκλωβιστεί, καθώς το νερό περνά πάνω από το γεφύρι και οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για να περάσει αυτοκίνητο. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση, πρόσθεσε, ωστόσο είναι απαραίτητο κάποιος να διαθέτει αυτοκίνητο με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Η στάθμη του νερού εκτιμάται ότι μέχρι και την Παρασκευή, όταν σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται ότι θα βελτιωθεί ο καιρός, θα υποχωρήσει. Η υποχώρησή της θα επιτρέψει στην κοινότητα να προβεί σε καθαρισμό των γεφυριών τα οποία έφραξαν, στον καθαρισμό των δρόμων και στην επιδιόρθωση ζημιών που προκάλεσε ο χείμαρρος, δήλωσε ο κος Φωκάς. Ωστόσο, είπε, ένα μέρος του παρακαμπτήριου δρόμου θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς και λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της κατάρρευσης τοίχων αντιστήριξης ενώ υπάρχει και διάβρωση του εδάφους.

Κληθείς να απαντήσει στις φωνές διαμαρτυρίας για μέτρα που δεν ελήφθησαν, ο Κοινοτάρχης της Καλαβασού είπε ότι ο ποταμός έρεε ανά διαστήματα μερικών ετών, δεν υπήρξε η ανάγκη να γίνουν τα βελτιωτικά έργα στα γεφύρια. Τώρα που διαπιστώθηκε ότι παρατηρούνται προβλήματα, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την μεγέθυνσή τους. Για έργα τέτοιου είδους, πρόσθεσε, πρέπει να γίνεται μελέτη από τις υπηρεσίες του κράτους, καθώς δεν μπορεί μια κοινότητα να αποφασίζει από μόνη της ότι κάποιες από τις υποδομές της δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα. Πλέον, ο κος Φωκάς είπε ότι θα αποταθεί στο κράτος, ώστε να γίνουν μελέτες για να κατασκευαστούν μεγαλύτερα γεφύρια.

Παραμένουν τα προβλήματα στην Λευκωσία

Από την Τρίτη 07/01, παρατηρήθηκαν ξανά τα γνωστά προβλήματα στην Λευκωσία, ενώ αυτά συνεχίστηκαν μέχρι και την Τετάρτη 08/01. Συγκεκριμένα, ο δρόμος στην οδό Ερυθρού Σταυρού, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, παραμένει κλειστός για την τροχαία κίνηση, αφού ο ποταμός Πεδιαίος έχει υπερχειλίσει και στο οδόστρωμα έχει συσσωρευθεί νερό, το οποίο φτάνει μέχρι την απέναντι πλευρά και χύνεται στον ποταμό από την ξύλινη πεζογέφυρα.

Υπερχείλισε ο Κούρης

Τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις είναι αλληλένδετα και με μερικά χαρμόσυνα γεγονότα, όπως η πληρότητα των φραγμάτων. Κατά την διάρκεια της νύχτας, υπερχείλισε το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Κούρη, για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία του. Το φράγμα του Κούρη, χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, είχε υπερχειλίσει για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου 2004, ενώ χρειάστηκαν να περάσουν οκτώ χρόνια για να υπερχειλίσει ξανά, στις 6 Απριλίου 2012. Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πληρότητα του φράγματος ήταν 17,4%, με την αποθηκευμένη ποσότητα να φτάνει μόλις στα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, ενίσχυσαν σημαντικά την εισροή νερού.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Εκτός από την Καλαβασό και την πρόσφατη διάσωση προσκυνητών από μοναστήρι στην Λεμεσό, δεν προκλήθηκαν άλλα μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των συνεχιζόμενων κακών καιρικών συνθηκών, δήλωσε στην «Κ» ο αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, Κυριάκος Χατζηγεωργίου. Όπως ανέφερε, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργήσει το σχέδιο «Προμηθέας», στο οποίο εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες και σώματα ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στην κοινότητα της Καλαβασού, με την υπερχείλιση του φράγματος, ανέφερε ότι η διαχείρισή της γίνεται σε τοπικό επίπεδο, ενώ αρμόδιο τμήμα είναι το Αναπτύξεως Υδάτων. Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργείται ένα τοπικό επιχειρησιακό κέντρο το οποίο διαχειρίζεται ο ανώτερος της υπηρεσίας η οποία έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης του σχεδίου. Οι υπηρεσίες είναι έτοιμες εξ αρχής, τόνισε, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδιδε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ανέφερε, γίνεται ενημέρωση των ομάδων, τόσο του μόνιμου προσωπικού, όσο και των εθελοντών, για αυξημένη εγρήγορση. Ωστόσο, οι ενέργειες για ετοιμότητα, είναι διαρκείς, καθώς γίνεται ανά τακτά διαστήματα εξέταση και συντήρηση του εξοπλισμού, όπως των μηχανών άντλησης νερού.

Οι ομάδες της Πολιτικής Άμυνας ήταν έτοιμες για να υποστηρίξουν το έργο των άλλων υπηρεσιών, όπως χρειάστηκε να γίνει στην Καλαβασό. Παράλληλα, υπάρχουν ομάδες της Πολιτικής Άμυνας οι οποίες αξιολογούν τις ενέργειες που ίσως χρειαστεί να γίνουν κατά την υπερχείλιση φραγμάτων, όπως του Κούρη. Η υπηρεσία διέθεσε γεώσακκους με άμμο σε Λάρνακα και Λεμεσό, όπου μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν, ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής της Πολιτικής Άμυνας.

Μετά από κάθε επιχείρηση της Πολιτικής Άμυνας, συνέχισε ο κος Χατζηγεωργίου, αξιολογούνται οι ενέργειες που έγιναν και αυτές που πρέπει να γίνουν προς βελτίωση.

Καταστράφηκε το 80% της πατατοκαλλιέργειας

Το 80% έχει αγγίξει η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από την μέχρι σήμερα πολυομβρία.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος, ο οποίος επισκέφθηκε πληγείσες πατατοκαλλιέργειες στο Αυγόρου, ανέφερε ότι «δυστυχώς με την τελευταία βροχόπτωση έχει γίνει μια καταστροφή που περιλαμβάνει όλες τις εσοδείες και τις επί μέρους χρονολογίες που φυτεύονται πατάτες».

Εξήγησε ότι η καταστροφή αφορά και τη χειμερινή εσοδεία που δεν έχει εκριζωθεί και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές αλλά και τις πατάτες που έχουν φυτευτεί πριν ενάμιση περίπου μήνα και έχουν βλαστήσει αλλά λόγω της πολυομβρίας και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχουν τα χωράφια, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο «είναι επίσης οι πατάτες που φυτεύονται από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου για τις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην φυτευτούν, αφού», όπως εξήγησε «το 80% της πατατοκαλλιέργειας αποστέλλεται σε χώρες που θέλουν τις πατάτες την εποχή που δεν έχουν τις δικές τους».

Ερωτηθείς πώς προχωρούν από δω και πέρα οι πατατοπαραγωγοί, ο κ. Κάρυος απάντησε πως «έχουμε μάθει να είμαστε αγωνιστές. Αν δεν καταφέρουμε να μετριάσουμε τη ζημιά και να μας δει και το Κράτος όπως πρέπει να δει και τους γεωργούς, τότε θα περιμένουμε (να φυτέψουμε) τον επόμενο χρόνο».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάρυος απάντησε πως «γλυτώσαμε πάρα πολλές ποσότητες πατατών και μετριάστηκε σε μεγάλο βαθμό (η ζημιά) από τα μέτρα που λήφθηκαν από την περσινή καταστροφή, ωστόσο μας εκμεταλλεύτηκαν στην ασφάλιση και δεν μας έγραψαν τις ζημιές. Ο νέος τρόπος ασφάλισης που γίνεται και με τους υπαλλήλους που καταγράφουν τις ζημιές, μας άφησαν εκτεθειμένους».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «ότι φέτος δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος οι εκτιμητές και να βλέπουν τον παραγωγό σαν να είναι γάγγραινα του Κράτους» για να προσθέσει ότι άλλοι είναι γάγγραινα του Κράτους και όχι οι γεωργοί».

Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι «δυστυχώς η πολυομβρία των τελευταίων ημερών έχει πλήξει ξανά την πατατοκαλλιέργεια αν όχι στο 100%, το 80% έχει καταστραφεί, είτε είναι προς εκρίζωση οι πατάτες, είτε μόλις έχουν φυτευτεί. Από την πολυομβρία τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει και η πατατοκαλλιέργεια στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει καταστραφεί».

Ο κ. Γαβριήλ απηύθυνε έκκληση στους πατατοπαραγωγούς να δηλώσουν τις εκτάσεις που έχουν φυτεμένες έτσι ώστε να μπορεί το Τμήμα Γεωργίας να αξιολογήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί. «Παράλληλα θα πρέπει να αναμένουμε και για τις άλλες καλλιέργειες όπως η σιτοκαλλιέργεια κατά πόσον έχουν υποστεί ζημιές», είπε και εξήγησε ότι «η πατατοκαλλιέργεια έχει καταστραφεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «έχει δοθεί μια προκαταβολή για τις αποζημιώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει υποσχεθεί ότι εντός Ιανουαρίου θα δώσει και την υπόλοιπη αποζημίωση και αναμένουμε από τον Κώστα Καδή να υλοποιήσει την δέσμευση που είχε δώσει όταν επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο».

Μεγάλα προβλήματα και στα κατεχόμενα

Η κακοκαιρία πλήττει και αρκετές από τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον τουρκοκυπριακό τύπο, δρόμοι έχουν κλείσει και αρκετά σημεία των Κατεχομένων παρουσιάζουν προβλήματα εξαιτίας του νερού που έχει συσσωρευτεί.

Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ έχει σπεύσει στην Μόρφου όπου παρατηρούνται προβλήματα εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.
Στα Κατεχόμενα αύριο όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Η μετεωρολογική «υπηρεσία» προειδοποιεί ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και κατά τις επόμενες ώρες.

Εξαιτίας των ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδόστρωμα, κυρίως τα διάφορα αντικείμενα και το νερό που έχουν συσσωρευτεί, διάφοροι δρόμοι παραμένουν κλειστοί. Συγκεκριμένα, ο δρόμος που ενώνει την Κερύνεια με την Λευκωσία έχει κλείσει για να μπορέσουν τα συνεργεία να καθορίσουν το οδόστρωμα. Δρόμοι έκλεισαν και στην Λευκωσία και στα περίχωρα της Αμμοχώστου.

Μαζί με το «Πανεπιστήμιο» Ανατολικής Μεσογείου, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις διακόπτουν την λειτουργία τους. Προβλήματα παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Ο «δήμαρχος» της Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί προειδοποιεί τους κάτοικους της κατεχόμενης Λευκωσίας για το ενδεχόμενο της υπερχείλισης ποταμού.

Από Παρασκευή βελτίωση

Το άστατο καιρικό σκηνικό αναμένεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη 09/01, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης. Όπως είπε, την Παρασκευή αναμένεται ότι θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση, με τον καιρό να καθίσταται μερικώς συννεφιασμένος, με λίγες μεμονωμένες βροχές.

Σύμφωνα με το δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, καθώς και χιόνια κατά διαστήματα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως ανατολικοί, μέτριοι, 4 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα επικρατεί παγετός.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές ή χιονόνερο στα ορεινά αλλά σταδιακά ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα εμφανίζονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Το ύψος του χιονιού στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 88 εκατοστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X