ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι ωθεί τις αλεπούδες στις πόλεις και για ποιες περιοχές υπάρχει ανησυχία

Αυξητική τάση καταγράφει φέτος ο πληθυσμός της αλεπούς στην Κύπρο

Της Ιωάννας Κυριάκου

Αυξητική τάση καταγράφει φέτος ο πληθυσμός της αλεπούς στην Κύπρο με την παρουσία της να γίνεται αισθητή τόσο στην ύπαιθρό όσο και στα κέντρα των πόλεων. Ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Νίκος Κασίνης, δήλωσε στην «Κ» ότι η αύξηση του αριθμού των αλεπούδων δεν προκαλεί ανησυχία, παρά μόνο η παρουσία του ζώου σε περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας, γεγονός το οποίο παρακολουθείται μέσα από τα διάφορα προγράμματα της υπηρεσίας και τις κάμερες που εγκατέστησε σε περιοχές NATURA. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των αλεπούδων στην Κύπρο καθώς πολλές από αυτές βρίσκουν καταφύγιο στη νεκρή ζώνη. Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε πως η παρουσία της αλεπούς στις πόλεις δεν εγκυμονεί κινδύνους και συνέστησε στους ανθρώπους να μην τις φοβούνται. Αξίζει να σημειωθεί πως το είδος της αλεπούς που υπάρχει στην Κύπρο είναι το vulpes vulpes. 

Αλεπού με καλαμοκαννάδες, σημαντικά υδρόβια πουλιά για τα οποία η Κύπρος έχει κηρύξει περιοχές NATURA.

Τί τις ωθεί στις πόλεις

Η παρουσία των αλεπούδων στις πόλεις είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κασίνης, και παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόκειται για ένα ευρυφάγο και ευρυδίαιτο είδος, δηλαδή τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία τροφής - από φρούτα, σκουπίδια, τρωκτικά, θηράματα, πουλιά και κτηνοτροφικά ζώα -, βρίσκει κάλυψη σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά δέντρα και χρησιμοποιεί ως φωλιές εγκαταλελειμμένα σπίτια και συστήματα αποχετεύσεων. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι που αυτό το είδος μπορεί να προσαρμοστεί και να ζήσει κοντά στον άνθρωπο», είπε ο κ. Κασίνης. Για την περίπτωση του γραμμικού πάρκου Στροβόλου, όπου υπάρχει αύξηση του αριθμού των αλεπούδων, ο κ. Κασίνης διευκρίνισε πως στο συγκεκριμένο σημείο οι πολίτες ταΐζουν πάρα πολλούς γάτους και αυτή η συνήθεια προσελκύει τις αλεπούδες, οι οποίες τρέφονται και με την τροφή των γάτων αλλά και με τους ίδιους τους γάτους. Υπάρχει μάλιστα αρκετή βλάστηση και κάλυψη στην περιοχή, γεγονός το οποίο ευνοεί την διακίνηση της αλεπούς την νύχτα. 

Η ανησυχία και οι μαζικές δηλητηριάσεις

Αυτό που απασχολεί τις αρμόδιες αρχές είναι η αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς σε περιοχές υψηλού οικολογικού ενδιαφέροντος. «Σε κάποιες περιοχές, όπως οι αλυκές και οι υγρότοποι, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε σημαντικά υδρόβια πουλιά που είναι προστατευόμενα και σε είδη τα οποία χαρακτηρίζονται κοινοτικού ενδιαφέροντος και είναι σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο κ. Κασίνης. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία τρέχει ένα πρόγραμμα που ασχολείται με την προστασία και τη διαχείριση των περιοχών NATURA, στα πλαίσια του οποίου παρακολουθεί τις περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας και τα είδη που πιθανώς να τις επηρεάζουν δυσμενώς, ανάμεσά τους και η αλεπού.

Ακόμη ένα ζήτημα που προκύπτει από την τοπική αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς είναι οι μαζικές δηλητηριάσεις, ειδικά κοντά σε κτηνοτροφικές περιοχές. Ο κ. Κασίνης σημείωσε ότι ο κυριότερος λόγος μείωσης του αριθμού των γυπών στην Κύπρο είναι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων για την αλεπού και τους αδέσποτους σκύλους . «Ως αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής και παράνομης ενέργειας ο γύπας στην Κύπρο βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης. Αν δεν είχαμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα ενδυνάμωσης του πληθυσμού τους δεν θα είχαμε παρά μόνο 5-6 γύπες στον ουρανό της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Κασίνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση