ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι ζητούν οι κάτοικοι του Αρακαπά από το κράτος – Η κατάσταση στην πυρόπληκτη κοινότητα

Ήδη λίγα δέντρα έδωσαν ξανά νέους βλαστούς στον Αρακαπά

Για την σημερινή κατάσταση στην πυρόπληκτη κοινότητα του Αρακαπά, επικοινωνήσαμε με τον κοινοτάρχη του χωριού, τον κ. Βάσο Βασιλείου, για να μας περιγράψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναφτιάξουν την ζωή τους, μετά τις φονικές πυρκαγιές στις αρχές του περασμένου Ιούλη.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Βασιλείου, στην κοινότητα του Αρακαπά «η κατάσταση ηρέμησε λίγο, ήδη λίγα δέντρα έδωσαν ξανά νέους βλαστούς και γενικά είναι ήρεμα τα πράγματα». Όσον αφορά τους γεωργούς της κοινότητας, ο κοινοτάρχης μας είπε ότι περιμένουν από το κράτος να δώσει κάποια βοήθεια στους μη επαγγελματίες γεωργούς για να μπορέσουν να αγοράσουν γεωργικά λάστιχα και να ξαναφυτέψουν στα χωράφια τους.

Για τις μόνιμες κατοικίες οι οποίες κάηκαν από τις πυρκαγιές, και αν το κράτος βοήθησε τους κατοίκους ο κ. Βασιλείου μας απάντησε ότι, «εξ όσων γνωρίζω για τις μόνιμες κατοικίες, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στο 80% . Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους επαγγελματίες γεωργούς δόθηκε ένα ικανοποιητικό εφάπαξ ποσό. «Νομίζω ότι το κράτος ανταποκρίθηκε σε ότι υποσχέθηκε. Τώρα μένει μόνο το Τμήμα Γεωργίας το οποίο ακόμα μπορεί να κάνει καταγραφές. Υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του μήνα να είναι όλα τελειωμένα» μας είπε ο κ. Βασιλείου.

Όσον αφορά τα κτίσματα που κάηκαν, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, αυτά είναι γύρω στα 15 όμως τα 3 ήταν πρώτες κατοικίες, τα άλλα ήταν γεωργικές κατοικίες, υποστατικά και εξοχικά τα οποία ακόμη δεν έχουν γίνει οι όποιες εργασίες.

Για την ψυχολογία των κατοίκων και την καθημερινότητα τους, ο κοινοτάρχης του Αρακαπά εκτιμά ότι κατά 90% ο κόσμος επέστρεψε στην καθημερινότητα του και σιγά σιγά οι πληγές από την καταστροφή επουλώνονται.

Μια σημαντική πτυχή ωστόσο που απασχολεί τους κατοίκους, είναι τα προγράμματα αναδάσωσης. Ο κ. Βασιλείου μας είπε ότι οι κοινοτάρχες των πληγέντων περιοχών, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκινήσουν οι αναδασώσεις πριν τον Οκτώβρη σε σημεία που επιτρέπεται. Όπως μας εξήγησε ο κ. Βασιλείου «τώρα αν ξεκινήσουμε να φυτεύουμε στα βουνά, είναι κόπος χαμένος. Πρέπει να πέσουν οι πρώτες βροχές να χορτάσει το έδαφος με νερό και μετά να ξεκινήσουμε. Αλλά σε σημεία που μπορούμε να ποτίσουμε τα δεντράκια έστω και για δύο χρόνια, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναδάσωση από τώρα. Ήδη μας υποσχέθηκαν αριθμό δενδρυλλίων και περιμένουμε να τα πάρουμε για να τα φυτέψουμε σε χώρους που μπορούμε να τα ποτίζουμε».

Η κοινότητα του Αρακαπά, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη ζητά πρόγραμμα αποκατάστασης από το Υπουργείο Γεωργίας, δηλαδή να επιχορηγηθεί ένα τρακτέρ σε μειωμένες τιμές για τις ανάγκες των γεωργών. «Μου το ζητάνε επιτακτικά οι γεωργοί χωριανοί μου και θέλουμε να μιλήσουμε με το Υπουργείο για ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Αν έρθει για ένα μήνα ένα τρακτέρ καδενοφόρο μέσα στην κοινότητα μου θα καλύψω όλους τους πληγέντες που θα θέλουν να ξαναφτιάξουν τα χωράφια τους και να ξαναφυτέψουν» μας είπε χαρακτηρίστηκα ο κ. Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X