ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χ. Τριανταφυλλίδης: Διερεύνηση των ευθυνών της Νομικής Υπηρεσίας για τις δολοφονίες

Καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο να διορίσει ερευνώντα λειτουργό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ανακοίνωση του ο κύριος Χρίστος Τριανταφυλλίδης θέτει πέντε ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση των επτά δολοφονιών και τις ευθύνες που ενδεχομένως να βαραίνουν την Νομική Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων ο νομικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Συναγερμού θεωρεί ως μοναδική διέξοδο τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού από το Υπουργικό ώστε να εξετάσει το μέρος των ευθυνών της Νομικής Υπηρεσίας.

Στο κείμενο του με τίτλο, «Οι επτά φόνοι, οι ενδεχόμενες ευθύνες της Νομικής Υπηρεσίας και οι επτά ψυχές που χάθηκαν», ο κύριος Τριανταφυλλίδης αφήνει σαφέστατες αιχμές ως προς τον χειρισμό που έτυχαν οι υποθέσεις εξαφανίσεων γυναικών από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας και κατ' επέκταση από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε σχέση με τους επτά φόνους, πέντε γυναικών και δύο παιδιών έχουν ειπωθεί και γραφτεί πάρα πολλά. Σκοπός μου δεν είναι να τα επαναλάβω αλλά να αγγίξω μια πτυχή των ευθυνών που συνέτειναν στο πιο πάνω τραγικό αποτέλεσμα που δεν έχει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον επαρκώς, υποδειχθεί και τονισθεί. Αυτές είναι οι ενδεχόμενες ασήκωτες ευθύνες και της Νομικής Υπηρεσίας, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας δηλαδή.

Το θέμα αυτό επισημάνθηκε στις αρχικές ημέρες αποκάλυψης αυτής της τραγωδίας. Εκδόθηκε μάλιστα και μία ανακοίνωση παραδοχής από τη Νομική Υπηρεσία – παρά την αρχική της άρνηση οποιασδήποτε εμπλοκής – ότι τρεις φάκελοι που αφορούσαν τρία από τα δολοφονηθέντα πρόσωπα εστάλησαν από την Αστυνομία στη Νομική Υπηρεσία. Υπήρξε δε και απ΄ευθείας καταγγελία από τη μητέρα ενός από τα θύματα στον Γενικό Εισαγγελέα η οποία προωθήθηκε στην Αστυνομία.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και παύση του Αρχηγού Αστυνομίας μετά από μπαράζ δηλώσεων και απαιτήσεων από διάφορους πολιτικούς χώρους πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όμως παραδόξως καμμιά Πολιτική Δύναμη δεν ασχολήθηκε με τις ευθύνες της Νομικής Υπηρεσίας. Ενδεχομένως η πτυχή αυτή να μην «πουλά» πολιτικά ωσάν και το ενδιαφέρον για επτά ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα υπολογίζονται με βάση το τί «πουλά» ή δεν «πουλά» πολιτικά.

Έχω όμως την άποψη ότι το χρέος όλων μας προς αυτούς τους επτά ανθρώπους που δολοφονήθηκαν, από τους οποίους το υπενθυμίζω, δύο μικρά παιδιά, επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση του θέματος των ευθυνών για αυτή την τραγική κατάληξη, σε όλο του το φάσμα. Αυτό συνεπάγει και λεπτομερή διερεύνηση των ευθυνών και της Νομικής Υπηρεσίας. Η τελευταία παρέλαβε τρεις φακέλους και αδιαμφισβήτητα δεν της στάλησαν από την Αστυνομία για τυπικούς λόγους.

Εγείρονται βασανιστικά ερωτήματα:

1. Mελέτησαν τους φακέλους αυτούς;
2. Διαπίστωσαν ότι η έρευνα της Αστυνομίας ήτο ελλιπέστατη;
3. Πώς, όταν βρέθηκε το πρώτο πτώμα, όλως τυχαία, η Αστυνομία κατέληξε στη  σύλληψη του υπόπτου μέσα σε 48 ώρες; Aυτό δεν συνάδει με αρχική ελλιπέστατη έρευνα που όφειλε να διαπιστώσει η Νομική Υπηρεσία όταν μελέτησε τους τρεις φακέλους;
4. Eάν ναι, γιατί δεν δόθησαν οδηγίες, όπως γίνεται σε εκατοντάδες άλλες υποθέσεις  που προωθεί η Αστυνομία στη Νομική Υπηρεσία, για περαιτέρω διερεύνηση;
5. Αν οι φακέλοι ήσαν πλήρεις τότε γιατί η Νομική Υπηρεσία απεδέχθει τις θέσεις της  Αστυνομίας , δηλαδή «πήγαν στις κατεχόμενες περιοχές», «να αρχειοθετηθεί» κ.τ.λ;

Διεξάγεται τώρα μία έρευνα από τρεις Ποινικούς Ανακριτές τους οποίους διόρισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Οι Ποινικοί αυτοί Ανακριτές όμως δεν μπορούν να εξετάσουν τις ευθύνες της Νομικής Υπηρεσίας. Το πόρισμα τους θα δοθεί στην Αρχή Διερεύνησης που τους διόρισε και αυτή στη συνέχεια θα το υποβάλει στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τις δικές του αποφάσεις και ενέργειες. Κατ΄επέκταση, δεν μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας να κληθεί να πάρει αποφάσεις για θέματα που αφορούν τη Νομική Υπηρεσία. Υπενθυμίζω ότι με βάση το Σύνταγμα, όλοι οι λειτουργοί – και αυτός ή αυτοί που μελέτησαν τους φακέλους – ενεργούν εξ΄ονόματος του Γενικού Εισαγγελέα. Υπενθυμίζω επίσης και την αρχή περί της τιμιότητας «της γυναίκας του Καίσαρα» για την οποία ακούστηκαν πολλά τελευταία.

Μοναδική διέξοδος για να υπάρξει πλήρης διερεύνηση είναι ο διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο Ερευνόντος ή Ερευνόντων Λειτουργών για να εξετάσει το μέρος των ευθυνών της Νομικής Υπηρεσίας. Ως Κοινωνία, το οφείλουμε στις επτά αυτές ψυχές οι οποίες θα ησυχάσουν μόνο όταν αποκαλυφθεί πλήρως ποιοι ευθύνονται για το τραγικό τους τέλος. Η Νομική Υπηρεσία δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαιρεθεί από μία τέτοια έρευνα. Σε διαφορετική περίπτωση η ντροπή θα αρμόζει τόσο σε όλους όσους ευθύνονται αλλά και σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν μια τέτοια έρευνα και δεν το κάνουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X