ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Γεωργίας για πετρελαιοκηλίδα: Έτοιμη για παροχή βοήθειας η Κυπριακή Δημοκρατία

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα απογειωθούν για να μεταφέρουν την εικόνα της πετρελαιοκηλίδας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διαστάσεις παίρνει το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και συγκεκριμένα της πετρελαιοκηλίδας από διαρροή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Συρίας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τις κυπριακές ακτές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Καδή, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησε όλες τις διαδικασίες που έπρεπε για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό και τέθηκε σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο για την θαλάσσια ρύπανση.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι ενημερώθηκαν για την κηλίδα την Πέμπτη το βράδυ από την Ευρωπαϊκή αρχή αλλά και από οργανισμούς παρακολούθησης ρύπανσης. Τα ρεύματα της θάλασσας έφεραν την πετρελαιοκηλίδα προς την Κύπρο και η εκτίμηση των επιστημόνων ήταν ότι θα επηρέαζε αρχικά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Είπε επίσης, ότι έλαβαν υπόψη πληροφορίες και από τον τ/κ Τύπο, τις οποίες επιβεβαίωση το Τμήμα Αλιείας και ότι συγκροτήθηκε αμέσως ομάδα από στελέχη του Τμήματος με βάση το συντονιστικό κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ΚΣΕΔ στην Λάρνακα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει κινητοποιηθεί και σκάφος με εξιδεικευμένες τεχνολογίες το οποίο βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, ενώ έγινε ενημέρωση και στο Ισραήλ αλλά και την Ελλάδα για συντονισμό κινήσεων, στα πλαίσια της συνεργασίας των τριών χωρών.

Για το πως θα μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να δράσει στα κατεχόμενα, ο κ. Καδής απάντησε ότι μας απασχολεί αυτό το θέμα. Επικοινωνήσαμε είπε με το κατοχικό καθεστώς και θέσαμε στην διάθεση του όλο τον μηχανισμό που διαθέτει η Δημοκρατία, χωρίς κάποια ανταπόκριση. Είπε ότι οι κατοχικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από την Τουρκία και αγνόησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά την έκταση της πετρελαιοκηλίδας, ο Υπουργός εξήγησε ότι δεν πρόκειται για βαριά ρύπανση και ότι δεν είναι μαζούτ και ότι ενδεχόμενος ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του είναι η εξάτμιση του υλικού. Ωστόσο είπε ο Υπουργός, όποια αντιρρυπαντική τεχνολογία υπάρχει θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση που θα κληθούν να συνδράμουν οι αρχές της Κύπρου.

Μετά την ενημέρωση για την έλευση της πετρελαιοκηλίδας στις κατεχόμενες ακτές της Κύπρου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα, ο Τ/κ ηγέτης, σύμφωνα με τα τ/κ μέσα ενημέρωσης ανέλαβε δράση και επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι για να ζητήσει την βοήθεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Kibris Postasi, την κατάσταση παρακολουθεί επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα απογειωθούν για να μεταφέρουν την εικόνα της πετρελαιοκηλίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X