ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Εργασίας στην «Κ»: 2500 επιθεωρήσεις οικοδομών σε δύο μήνες - 7 νεκροί

Επτά θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τους δύο τελευταίους μήνες

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και θέτει σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με την επιτήρηση συμμόρφωσης στα μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία ο φετινός δείκτης συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων. Τους τελευταίες δύο μήνες συνέβησαν επτά θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Αποκορύφωμα της συχνότητας ήταν τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν την ίδια ημέρα (23/7) με διαφορά μερικών ωρών.

Συνολικά οκτώ συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στην Κύπρο σε εργατικά ατυχήματα.  Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες με στόχο να επαναξιολογηθεί το σχέδιο δράσης του 2019.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη της στην «Κ» που θα δημοσιευθεί ολόκληρη αύριο στην έντυπη έκδοση της, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου χαρακτηρίζει τα ζητήματα εργασιακής ασφάλειας πολύ σημαντικά «διότι ένας εργαζόμενος που πάει στη δουλειά του πρέπει να είναι και σε θέση να επιστρέψει από τη δουλειά του».

Η αρμόδια Υπουργός εξηγεί ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει εκδώσει όλες τις αναγκαίες οδηγίες και τα μέτρα για το τι πρέπει να τηρείται στην εργασία.

«Στόχος του Υπουργείου είναι η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων. Άρα γίνονται επιθεωρήσεις, μόνο τους τελευταίους δυο μήνες έγιναν στις οικοδομές 2500 επιθεωρήσεις, όμως ναι υπάρχει αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Ο κάθε εργοδότης θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και πρέπει να τηρούνται από εργοδότες και εργαζόμενους».

Σε ερώτηση για το εάν η ίδια είναι ικανοποιημένη ή εάν θεωρεί ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι περισσότερο, η κ. Αιμιλιανίδου δηλώνει ικανοποίηση από το γεγονός ότι «πετύχαμε τους περισσότερους από τους στόχους μας».

«Θα είμαι πλήρως ικανοποιημένη όταν δεν θα γίνεται κανένα εργατικό ατύχημα, όταν δεν θα βλέπω καμία προβληματική κατάσταση, κανένα κοινωνικό πρόβλημα, όταν κανένα εργασιακό δικαίωμα δεν θα καταπατείται και πολλά άλλα», τονίζει η ίδια.

Τα στατιστικά στοιχεία και οι αιτίες 

13 άνθρωποι έχασαν το 2019 τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ενώ σημειώθηκαν 2.168 εργατικά ατυχήματα.

Εννέα συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους το 2018 ενώ εργάζονταν για το μεροκάματο. Συνολικά, 2156 εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν στην Κύπρο το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά το 2017, σημειώθηκαν δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, πέντε το 2016 και τέσσερα το 2015.

Τα περισσότερα ατυχήματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, οφείλονται στην απώλεια ελέγχου εργαλείου ή μέσου μεταφοράς και στην αστοχία μηχανήματος ή εξοπλισμού, καθώς επίσης και σε ολίσθηση ή παραπάτημα που οδηγεί σε πτώση, όπως π.χ. από κλιμακοστάσια, φορητές κλίμακες, ικριώματα, άκρα στέγης και ανοίγματα σε δάπεδα ή τοιχοποιία. Σημειώνεται σχετικά ότι περίπου το 25% του συνόλου των ατυχημάτων και το 50% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλεται σε πτώσεις στο ίδιο επίπεδο ή από ύψος.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα για την περίοδο 2007 - 2017, ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 9% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων που γνωστοποιούνται στο ΤΕΕ και ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 33% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που αφορούν τροχαία ατυχήματα.

Γενικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων οφείλεται στην αμέλεια ή παράλειψη των εργοδοτών να εφαρμόσουν προληπτικά ή προστατευτικά μέτρα μέσω ενός κατάλληλου Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων το οποίο οφείλουν να διαθέτουν. Οι εργοδότες οφείλουν να εντοπίζουν τα μέτρα αυτά με τη Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνου, που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες ή και σε επικίνδυνα περιστατικά π.χ. πυρκαγιές. Η έλλειψη εκπαίδευσης και επιτήρησης των εργαζομένων, που πρέπει να παρέχονται από τον εργοδότη, είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση