ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζητά ενημέρωση από Υπουργεία και Δήμους η Επ. Διοικήσεως για τα εργοστάσια ασφάλτου

Επανέρχεται για το επίμαχο ζήτημα η κύρια Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη

Newsroom K

Με επιστολή πέντε σημείων η Επίτροπος Διοικήσεως επανέρχεται για το θέμα της παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή και την υγεία από τη λειτουργία μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δήμο Ιδαλίου.

Με την επιστολή της η κύρια Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη ζητά ενημέρωση από τα Υπουργεία Γεωργίας, Ενέργειας, Εργασίας και Εσωτερικών, καθώς και από τους Δημάρχους Γερίου και Τσερίου για τα μέτρα που έχουν λάβει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Επίτροπος αναφέρει στην επιστολή της ότι, «η δημόσια υγεία, και κυρίως τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία αποτελούν το μέλλον και την συνέχεια της ανθρώπινης ύπαρξης, υπερέχουν των όποιων οικονομικών ζητημάτων και δαπανών» και επισημαίνει ότι υπέβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τις εμπλεκόμενες αρχές αλλά και υπηρεσίες.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αναφέρομαι στην πιο πάνω Έκθεση που σας υποβλήθηκε με την ταυτάριθμη επιστολή μου ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020 και σημειώνω τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, καθώς και βάσει σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους που διαμένουν στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δήμο Ιδαλίου που επηρεάζεται άμεσα από τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, αριθμός περίοικων νοσεί με καρκίνο ενώ τρεις κάτοικοι της περιοχής που νοσούσαν με καρκίνο αποβίωσαν πρόσφατα.

2. Οι άμεσα επηρεαζόμενοι αποδίδουν τα αίτια της νόσου στους ρύπους που εκπέμπονται από τις υπό αναφορά μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος που εδώ και αρκετά χρόνια ταλαιπωρούν τους κατοίκους της συγκεκριμένης ενορίας.

3.Στην προαναφερθείσα Έκθεση μου είχα, μεταξύ άλλων, σημειώσει τις θέσεις του Ειδικού Εισηγητή (Special Rapporteur) των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Περιβάλλον, ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον είναι αλληλοεξαρτώμενα, καθότι ένα υγιές περιβάλλον είναι αναγκαίο για την πλήρη απόλαυση πολλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία» και της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Dunja Mijatović, πως «με βάση τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόωροι θάνατοι ανά έτος οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση».

4.Είχα δε επισημάνει πως «η δημόσια υγεία, και κυρίως τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία αποτελούν το μέλλον και την συνέχεια της ανθρώπινης ύπαρξης, υπερέχουν των όποιων οικονομικών ζητημάτων και δαπανών» και υπέβαλα συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τις εμπλεκόμενες Αρχές/Υπηρεσίες.

5.Ενόψει των πιο πάνω, παρακαλώ όπως ενημερώσετε το Γραφείο μας κατά πόσον έχετε προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, στις αναγκαίες ενέργειες για υλοποίηση των εν λόγω εισηγήσεων και αν όχι για ποιους λόγους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X