ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Κύπρου την Παρασκευή

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 46,48 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2,40%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Άνοδο κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 46,48 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2,40%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €62.956,62.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 27,62 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 2,49%.

Όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν κέρδη, με την Κύρια Αγορά να σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 3,66%, την Εναλλακτική Αγορά σε ποσοστό 1,62%, τα Ξενοδοχεία σε ποσοστό 0,49% και τις Επενδυτικές Εταιρείες σε ποσοστό 3,57%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Ελληνικής Τράπεζας με €21.837 (τιμή κλεισίματος €0,60– άνοδος 7,86%), της Τράπεζας Κύπρου με €16.322,44 (τιμή κλεισίματος €0,50 – άνοδος 0,60%), της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ με €5.341,20 (τιμή κλεισίματος €0,28 – πτώση 2,76%), της ΑΛΚΗΣ Χ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΤΔ με €5.251,72 (τιμή κλεισίματος €0,30 – άνοδος 7,91%) και της ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΛΤΔ με €3,755,80 (τιμή κλεισίματος €2,10 – άνοδος 2,94%).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 12 κινήθηκαν ανοδικά, μία καθοδικά, ενώ 3 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε στις 104.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΧΑΚ, αναφέρεται στις προτάσεις του Συμβουλίου για την οικονομία και τις πολιτογραφήσεις, ενώ σημειώνει ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Το Χρηματιστήριο υπέβαλε εισηγήσεις του για την αναγκαιότητα παραχώρησης φορολογικών κίνητρων προς επιχειρήσεις και επενδυτές, με στόχο να ενθαρρυνθεί η εισαγωγή νέων εταιρειών στο ΧΑΚ, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Είναι, δε, εφικτό να προκύψουν πολλά και σημαντικά οφέλη από την εισαγωγή στο ΧΑΚ αξιόλογων νέων εταιρειών που τώρα είναι εκτός Αγοράς, εάν αυτές αξιοποιήσουν κατάλληλα τη σχετική προοπτική και τα πλεονεκτήματα του ΧΑΚ.

Ταυτόχρονα, μέσω του ΧΑΚ μπορούν να δοθούν αξιόλογες πρόσθετες επιλογές στους επενδυτές και αναμφίβολα θα υποβοηθηθεί ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, στις επιχειρήσεις.

Επίσης, σημειώνει ότι την περίοδο αυτή προωθείται η διαφοροποίηση του Κανονιστικού πλαισίου για την Πολιτογράφηση ενδιαφερόμενων διεθνών επενδυτών, στα πλαίσια του Σχεδίου αυτού.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις έγιναν και στην Ελλάδα («χρυσή βίζα»), καθώς και σ’ άλλες χώρες, με στόχο οι χώρες αυτές να μπορέσουν να προσελκύσουν αξιόλογους επενδυτές.

Σε σχέση με το πλαίσιο της Πολιτογράφησης, αναφέρεται ότι η Αγορά του ΧΑΚ λειτουργεί με πλήρως διαφανή κριτήρια και οι επενδύσεις σ’ αυτήν γίνονται, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι – ασφαλιστικές δικλείδες για τους επενδυτές («know your customer») από αδειούχους επαγγελματίες, οι οποίοι εποπτεύονται αυστηρά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς / Αρχές.

Οι Αγορές του ΧΑΚ, θα μπορούσαν συνεπώς, μέσω συγκεκριμένων προνοιών στο Σχέδιο, να υπαχθούν ρητά ως προτεινόμενες επιτρεπτές επιλογές επενδύσεων για την Πολιτογράφηση, με όλα τα αναγκαία οφέλη που θα προκύψουν.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ανακοινώνει ότι έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σύμφωνα με το Άρθρο 58 του Νόμου του ΧΑΚ 79.428 συνήθεις μετοχές της εταιρείας «Vonpende Holdings PLC» ονομαστικής αξίας €12,50, οι οποίες εκδόθηκαν κατόπιν παραχώρησης μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω μετοχές θα ενσωματωθούν στο ήδη εισηγμένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο θα ανέλθει σε 253.600 μετοχές.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών θα αρχίσει την Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020.

Επίσης, το ΧΑΚ ανακοινώνει τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της εισηγμένης εταιρείας Rolandos Enterprises Public Ltd.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 183 του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου, εφόσον η εταιρεία Rolandos Enterprises Public Ltd δεν έχει προβεί στην έκδοση και δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2019.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στις 30/7/2020 έχει υποβάλει την εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση (30/6/2019).

Η συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης θα ισχύει από σήμερα 31 Ιουλίου 2020.

Νοείται ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας θα αρθεί, όταν και εφόσον υποβληθεί η Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το έτος που έληξε στις 31/12/2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση