ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γουόλ Στριτ: Μεγάλες απώλειες λόγω Fed

Ο δείκτης των κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας υπέστη βαρύτατες απώλειες με πτώση 4,99%

REUTERS, BLOOMBERG

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ. Το κλίμα αντιστράφηκε πλήρως από την Τετάρτη, διεξήχθησαν μαζικές πωλήσεις μετοχών και επικράτησε μεγάλη νευρικότητα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ειδικά ο δείκτης των κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας υπέστη βαρύτατες απώλειες με πτώση 4,99%. Ο δε δείκτης S&P 500 απώλεσε το σύνολο των κερδών της συνεδρίασης της Τετάρτης με πτώση 3,56%, ενώ ο Dow είχε κάμψη 3,12%. Το ευρώ εξασθένησε 1% προς το δολάριο στα 1,0513 δολάρια, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υπερέβησαν το 3% και των γερμανικών έφθασαν στο 1,04%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κάμψη, εκτός του Λονδίνου, το οποίο είχε άνοδο 0,13%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,70%, με -0,49% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,43% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,60% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,77% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ο λιγότερο επιθετικός τόνος της Fed, η οποία ναι μεν αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ως ανάχωμα στον πληθωρισμό, δήλωσε, όμως, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια κίνηση της τάξεως των 75 μονάδων, δεν έπεισε το επενδυτικό κοινό.

Αντιθέτως, οι συναλλασσόμενοι χθες στην αμερικανική αγορά στοιχημάτισαν έτι περαιτέρω ότι στη συνεδρίαση του Ιουνίου η αρμόδια επιτροπή χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Οι μετοχές των τεχνολογικών ομίλων Alphabet (μητρική της Google), Apple, Microsoft, Meta Platforms, Tesla και Amazon.com υποχωρούσαν σημαντικά από 4,8% έως 7,3%.

«Είναι πολλοί όσοι αμφιβάλλουν ότι θα μπορέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να καταστρέψει την οικονομία», επισημαίνει ο Τζέικ Ντόλαρχαϊντ, διευθύνων σύμβουλος της Longbow Asset Management.

Οι ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της Fed, τα ενίοτε απογοητευτικά κέρδη ορισμένων μεγάλων εταιρειών, η σύρραξη στην Ουκρανία και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα λόγω κορωνοϊού έχουν πλήξει τη Γουόλ Στρητ, επισκιάζοντας την τρέχουσα περίοδο οικονομικών αποτελεσμάτων, που αποδεικνύονται καλύτερα των προσδοκιών, όπως αναφέρουν, τέλος, αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση