ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς 300 δισ. δολάρια ρωσικού χρήματος μπορούν να ταρακουνήσουν τις αγορές

Όταν οι ροές (του χρήματος) αλλάζουν, τα spreads μπορούν να σημειώσουν απότομες μεταβολές

Money Review

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις της Δύσης στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποκαλύπτουν στοιχεία του στρατηγικού αναλυτή της Credit Suisse, Zoltan Pozsar, που δείχνουν ότι η Ρωσία έχει περίπου 300 δισ. δολάρια σε ξένα νομίσματα, σε swaps στο εξωτερικό. Πρόκειται για χρήματα που μπορούν να ταρακουνήσουν τις χρηματαγορές εάν «παγώσουν» στο πλαίσιο κυρώσεων ή εάν μετακινηθούν απότομα για να τις αποφύγουν, τόνισε ο αναλυτής.

«Όταν οι ροές (του χρήματος) αλλάζουν, τα spreads μπορούν να σημειώσουν απότομες μεταβολές. Εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, είναι δύσκολο να μην δούμε μια άμεση επίδραση στα swaps του συναλλάγματος και στο διατραπεζικό επιτόκιο Libor του δολαρίου, με δεδομένα τα τεράστια πλεονάσματα της Ρωσίας και το πού είναι τοποθετηθεί αυτά τα πλεονάσματα», εξήγησε ο Pozsar.

Η κεντρική τράπεζα και ο ιδιωτικός τομέας της Ρωσίας διαθέτουν σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε ρευστό πλούτο, με μεγάλο μέρος από αυτά να είναι τοποθετημένο στο δολάριο. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Pozsar, οι ρωσικές θέσεις στο δολάριο είναι ακόμα πιο μεγάλες από ό,τι πιστεύει ο κόσμος, ακόμα και μετά το 2018, όταν η Ρωσία πούλησε όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που κατείχε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, περίπου 200 δισ. δολάρια βρίσκονται σε swaps συναλλάγματος και άλλα 100 δισ. δολάρια σε καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.

Πρόκειται για ποσό αρκετά μεγάλο να κινήσει σημαντικά τις αγορές χρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση