ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Νέα κατρακύλα της λίρας και προειδοποίηση για υποβάθμιση του χρέους

Οι εξελίξεις εξώθησαν την Τράπεζα της Τουρκίας σε νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος

Kathimerini.gr

Κυριολεκτικά σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε πάλι χθες η τουρκική λίρα, που υποχώρησε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς στα δεινά της προστέθηκε και η υποβάθμιση του τουρκικού χρέους. Οι εξελίξεις εξώθησαν την Τράπεζα της Τουρκίας σε νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος χωρίς, ωστόσο, να αλλάξουν την πρόθεσή της για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε την Αγκυρα για την πιθανότητα να υποβαθμίσει το τουρκικό χρέος στο επίπεδο του Β+, ενώ υποβάθμισε την προοπτική της Τουρκίας από σταθερή σε αρνητική. Η αιτία που επικαλέστηκε ο εν λόγω οίκος ήταν η ανορθόδοξη πολιτική της Τράπεζας της Τουρκίας, που διενεργώντας καθ’ υπαγόρευσιν του Τούρκου προέδρου έχει προχωρήσει σε τρεις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων τους τελευταίους τρεις μήνες, μειώνοντας το κόστος του δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης – συγκεκριμένα από το 19% στο οποίο βρισκόταν τον Σεπτέμβριο στο 15% πριν από λίγες εβδομάδες. Ολα δείχνουν, άλλωστε, πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει σε νέα μείωση κατά μία εκατοστιαία μονάδα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πέμπτης. Και όλα αυτά μολονότι ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στο 20%. Ετσι η Standard & Poor’s προειδοποίησε την Τουρκία πως αν προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, ο πληθωρισμός στη χώρα θα εκτοξευθεί στο 25% με 30%.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προέβλεψε, άλλωστε, πως με αυτή την τακτική το χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Τουρκία θα αυξηθεί συνολικά κατά 8% στο σύνολο του έτους. Η προοπτική της υποβάθμισης είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τουρκική λίρα σε νέο αρνητικό ρεκόρ, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 14,75 λίρες έναντι ενός δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα έχει, έτσι, χάσει πάνω από 48% της αξίας του από την αρχή του έτους. Αυτά συμβαίνουν βέβαια ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να μιλάει για τον «οικονομικό πόλεμο» που έχουν κηρύξει ξένα κέντρα κατά της Τουρκίας, να καταφέρεται εναντίον του «λόμπι των επιτοκίων» και να επιμένει στην ανορθόδοξη και ανορθολογική θεωρία του πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε άνοδο του πληθωρισμού. Η πτώση του νομίσματος οδήγησε, πάντως, σε άνοδο τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, κυρίως χάρη στην άνοδο των μετοχών εταιρειών των οποίων τα έσοδα είναι σε ξένο νόμισμα.

Η καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας εξώθησε την Τράπεζα της Τουρκίας να παρέμβει για μια ακόμη φορά στις αγορές συναλλάγματος, επικαλούμενη «μη υγιείς εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες». Ηταν η τέταρτη φορά που παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος τις τελευταίες εβδομάδες αγοράζοντας και πάλι τουρκικές λίρες και πουλώντας δολάρια. Κατόρθωσε μόνο να ανακόψει ελαφρώς την ελεύθερη πτώση της λίρας, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πάντως και πάλι σε επίπεδα πάνω από τις 14,13 λίρες προς ένα δολάριο. Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαιτέρως μετά τη βαρύτατη νομισματική κρίση που γνώρισε η Τουρκία το καλοκαίρι του 2018, η Τράπεζα της Τουρκίας υπολογίζεται ότι έχει δαπανήσει πάνω από 200 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα. Τίμημα αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής είναι βέβαια ότι εξανεμίστηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας τα οποία επιχειρεί να αναπληρώσει μερικώς η Αγκυρα με τις «ενέσεις» κεφαλαίου από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση