ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιμένει η Αθήνα στην αυτόνομη υλοποίηση του καλωδίου Κρήτης-Αττικής

Ανησυχία στη Λευκωσία για επηρεασμό του συνολικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Newsroom K

Την ώρα που εκφράζονται ανοιχτά ανησυχίες για επηρεασμό του συνολικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας το υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας πραγματοποίησε ένα ακόμα βήμα ώστε το κομμάτι του καλωδίου Κρήτης-Αττικής να υλοποιηθεί ξεχωριστά από τις άλλες δυο φάσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ» Ελλάδας από την περασμένη Παρασκευή 22 Ιουλίου στην διάθεση των επενδυτών βρίσκονται οι προδιαγραφές για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την προκήρυξη κοινοποίησε το υπουργείο Ενέργειας, με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να επισημαίνει ότι «ξεπεράστηκαν οι γκρίζες θεσμικές ζώνες για το καθεστώς του πρότζεκτ και ανοίγει πλέον ένας καθαρός διάδρομος για την υλοποίησή του» και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη να δηλώνει ότι για να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα, «απαιτείται η συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων μερών –εντός και εκτός συνόρων– για να καταστεί αυτό εφικτό», αναφορά που συνδέεται με πιθανές καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις νομικές προσφυγές του Euroasia και πιθανή διερεύνηση μελλοντικά του θεσμικού πλαισίου προώθησης του έργου από την Κομισιόν. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Ανησυχίες για το έργο
Η απόφαση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν στην υλοποίηση του τμήματος Κρήτης-Αττικής αυτόνομα από το υπόλοιπο έργο, όπως υποστηρίζεται, θα προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο Ε.Ε όσο και εταιρείας, EuroAsia Interconnector , που είναι ο φορέας υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου.

Πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ερωτηθείς εάν οι κινήσεις που γίνονται στην Ελλάδα επηρεάζουν το συνολικό έργο είχε απαντήσει θετικά. Οι απόψεις που υπάρχουν στη Λευκωσία είναι πως οι κινήσεις που γίνονται για ξεχωριστεί υλοποίηση του έργου από τις υπόλοιπες δυο φάσεις ουσιαστικά συνιστούν παραβίαση του πλαισίου το οποίο έχει τεθεί από πλευράς Ε.Ε και που προβλέπουν την ενιαία υλοποίησή του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

X