ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Αντωνίου: Η πανδημία δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο της πράσινης μετάβασης

«Για την επίτευξη των στόχων χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από όλες τις χώρες σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η πανδημία και οι προκλήσεις που αυτή επέφερε στον ξενοδοχειακό τομέα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο του να κτίσουμε για το αύριο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου.

«Είναι εύλογο ότι οι άμεσες προκλήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο περιλαμβάνουν την ανάγκη γα διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας της μείωσης των εσόδων, της έλλειψης ρευστότητας και της μεταβαλλόμενης ταξιδιωτικής συμπεριφοράς. Ωστόσο άποψή μου είναι ότι θα ήταν λάθος τακτικής να μας αποπροσανατολίσει η κρίση και μην αδράξουμε την ευκαιρία τώρα για να κτίσουμε για το αύριο», ανέφερε ο κ. Αντωνίου προσφωνώντας διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: “Χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης των κυπριακών ξενοδοχείων” στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Hotels4Climate.

Ο κ. Αντωνίου είπε πως η ΟΕΒ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της πράσινης μετάβασης, προσθέτοντας ότι το έργο Hotels4Climate, περιλαμβάνει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του ξένου τομέα σε Κύπρο και Ελλάδα για εξοικονόμηση ενέργειας, εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, προώθηση βέλτιστων πρακτικών.

Υπενθύμισε ότι ο εθνικός στόχος της Κύπρου για μείωση εκπομπών μέχρι το 2030 ανέρχεται στο 24%, παρόλα αυτά το ποσοστό ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς ο ευρωπαϊκός στόχος έχει αυξηθεί από το 40% στο 55% μέχρι το 2030.

«Για την επίτευξη των στόχων χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από όλες τις χώρες σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα του European Travel Commission, η οποία κατέδειξε ότι το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ταξιδιωτών δήλωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να πετύχουν μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα του ταξιδιού τους.

Ο Παναγιώτης Καστανιάς, Λειτουργός Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος της ΟΕΒ, παρουσίασε μια αποτύπωση της υφιστάμενης ενεργειακής κατάστασης στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ελλάδα και στην Κύπρο με την εξέταση 20 4αστερων και 5αστερων ξενοδοχείων από κάθε χώρα. Πρόκειται για μια μελέτη μεταξύ που διήρκησε ένα χρόνο λόγω των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε, ένα 5αστερο ξενοδοχείο καταναλώνει 39,5 κιλοβατώρες ανά διανυκτέρευση, ενώ ένα 4αστερο καταναλώνει 29,8 kwh (λόγω λιγότερων λειτουργιών).

Μεταξύ άλλων, όσον αφορά τα δομικά χαρακτηριστικά, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα το 40% των ξενοδοχείων είχαν θερμομόνωση οροφής, ενώ το 25% των συμμετεχόντων ξενοδοχείων της Κύπρου είχαν θερμομόνωση σε εξωτερική τοιχοποιία, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%. Εξάλλου, 9 ξενοδοχεία στην Κύπρο και 8 στην Ελλάδα είχαν ηλιακά θερμικά συστήματα. Επιπρόσθετα στην Κύπρο, 7 ξενοδοχεία είχαν αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, 1 είχε σχέδιο φωτοβολταϊκών με net metering και 2 με Net billing.

Εξάλλου με βάση την έρευνα, περίπου το 40% της κατανάλωση ενέργειας εντοπίζεται σε εξοπλισμό όπως την κουζίνα, τα ψυγεία, πλυντήρια, γυμναστήρια και Spa, που συλλογικά αποκαλούνται process equipment, ενώ τα συστήματα ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού καταναλώνουν το 35% της συνολικής ενέργειας.

Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι ένα τυπικό ξενοδοχείο που μπορεί να εγκαταστήσει περίπου 80 ηλιακούς συλλέκτες θα έχει εξοικονόμηση ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40%. Η εκτιμώμενη εξοικονόμηση από μία επένδυση €20.000 ανέρχεται σε €8.000 ετησίως, ενώ, όπως ανέφερε άλλη περίπτωση αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με το σύστημα net billing με δαπάνη €100.000 επέφερε εξοικονόμηση €26.000 ετησίως.

Μεταξύ άλλων, οι δράσεις που συνεισφέρουν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση με μέτριο κόστος είναι τα συστήματα σκίασης, η θερμομόνωση οροφής, η αντλίες θερμότητας, τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στην ψύξη, τα συστήματα ανάκτησης θερμότητας, ενώ, δράσεις χαμηλού κόστους αφορούν στην εκπαίδευση προσωπικού, η υλοποίηση καλών πρακτικών, η σήμανση και βελτίωση απόδοσης του φωτισμού.

Παράλληλα, ο λειτουργός του Υπουργείου Ενέργειας Ανδρέας Λιζίδης αναφέρθηκε στα διάφορα σχέδια χορηγιών του Υπουργείου για την πράσινη μετάβαση για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Ειδικότερα, είπε ότι κατά την περίοδο αυτή υπάρχουν €547 εκατομμύρια σε χρηματοδοτήσεις, εκ των οποίων το 61% ή €334 εκατ. για την πράσινη οικονομία και το 38% ή €208 εκατ, για έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Είπε ακόμη ότι το 1 μισό του 2022 θα προκηρυχθεί το σχέδιο προώθησης επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης με προϋπολογισμό €40 εκατ., ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης €30 εκατ., που θα εξαγγελθεί στο 2ο μισό του 2021, το οποίο μπορεί να βοηθήσει και στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών.

Η Ανθή Χαραλάμπους, Διευθύντρια Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ΟΕΒ παρουσίασε μια μελέτη εξέτασης των σχεδίων κινήτρων είτε χορηγιών ή άλλων δανειοδοτήσεων για ενίσχυση της πράσινης μετάβασης και ανέλυσε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες σε όλους τους τομείς για να πετύχουμε το -55% μέχρι το 2030», είπε.

Όπως ανέφερε, από τα 820 τουριστικά καταλύματα, τα 4αστερα και 5αστερα ξενοδοχεία είναι πάνω των 90, ενώ μόνο τα έξι ήταν πιστοποίηση περιβαλλοντικής διαχείρισης EMAS παρά τη χορηγία από το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ 24 ξενοδοχεία είχαν την πιστοποίηση Travelife επειδή το ζητούν ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο επενδύσεων για ενεργειακή απόδοση και μείωση εκπομπών. Η κάθε επένδυση πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα. Σίγουρα χρειάζονται ειδικά μοντέλα χρηματοδότησης, είπε.

Τόσο η κ. Χαραλάμπους όσο και ξενοδόχοι που συμμετείχαν στη συζήτηση ανέδειξαν την ανάγκη οι κυπριακές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιλαμβάνεται στα σχέδια φωτοβολταϊκών με net metering και net billing, η εγκατάσταση συστημάτων σε πιο απομακρυσμένους χώρους, αφού λόγω της αρχιτεκτονικής τους τα ξενοδοχεία έχουν δυσκολίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Εξάλλου, αναφερόμενοι σε απαντήσεις ξενοδόχων στο πλαίσιο της έρευνας, η κ. Χαραλάμπους είπε πως οι ΜμΕ στην Κύπρο προτιμούν να χρηματοδοτούν τις επεμβάσεις εξοικονόμησης με ιδίους πόρους και μετά καταφεύγουν σε σχέδια χορηγιών κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας και μετά καταφεύγουν στις τράπεζες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τεχνοκράτες για εξέταση των εξοικονομήσεων λόγω των επενδύσεων σε συστήματα εξοικονόμησης.

Τέλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου, Ξένιος Κονομής είπε πως η τράπεζα εξετάζει την παρουσίαση «πράσινων δανείων» για επιχειρήσεις. Εξήγησε πως ως πράσινα δάνεια θεωρούνται χορηγήσεις σε τομείς όπως την ενεργειακή απόδοσης, ανακύκλωση, πρόληψη της ρύπανσης, βιώσιμο νερό και ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων.

«Υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε και ελπίζουμε ότι με τα νέα σχέδια τα κυβερνητικά να μειωθεί λίγο η γραφειοκρατία ώστε σε συνδυασμό με τα τραπεζικά δάνεια να μετατρέψουμε μεγάλο μέρος της ξενοδοχειακό τομέα σε μια πράσινη βιομηχανία», είπε.

Σε σχέση με απαντήσεις ξενοδόχων ότι οι τράπεζες δεν έχουν τεχνοκράτες που αξιοποιούν την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά τη διάρκεια έγκρισης δανείων, είπε πως η τράπεζα συνεργάζεται με εξειδικευμένους οίκους για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων σχεδίων. Σημείωσε όμως ότι τα δάνεια αξιολογούνται στη βάση του ρίσκου του κάθε πελάτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση