ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

CYTA: Προσπάθειες για θωράκιση έναντι του ανταγωνισμού

Τα όσα ανέφερε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ στο συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-Cyta

ΚΥΠΕ

Οι ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται στις τηλεπικοινωνίες διεθνώς επιβάλλουν τη διαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης και λειτουργίας της CYTA, γι’ αυτό χρειάζεται οι προσπάθειες όλων να εστιάζονται στη θωράκιση της CYTA απέναντι στον ανταγωνισμό και στις νέες προκλήσεις καθώς και στη δημιουργία μιας εξωστρεφούς δυναμικής που αξιοποιεί συνεργασίες και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σε χαιρετισμό του στο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-Cyta, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο κτίριο ΕΤΚΑ ΠΕΟ, στην Λευκωσία.

Ο κ. Παντελή αναφέρθηκε και στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με βασικό άξονα πολιτικής, όπως είπε, τη διασφάλιση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου, χωρίς αποκλεισμούς και μέσω επαρκούς πρόσβασης σε υποδομές επικοινωνίας για όλους τους πολίτες.

«Ο άξονας αποτελεί θεμελιώδες μέρος της συνολικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, προωθώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο με όραμα για μία δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, βασισμένη στη γνώση και τις ψηφιακές και αναδυόμενες τεχνολογίες. Η ψηφιακή μετάβαση είναι εκ των ων ουκ άνευ και η CYTA ως παροχέας ψηφιακών υπηρεσιών έχει ρόλο και συνδράμει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε. 

Είπε, παράλληλα, ότι ο συνεχής εκσυγχρονισμός αποτελεί αναγκαιότητα ώστε η CYTA να γίνει ακόμη πιο δυνατή, ευέλικτη και ανταγωνιστική, έτσι ώστε να συνεχίσει να διαμορφώνει τις εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και να παραμένει η πρώτη επιλογή αξιοπιστίας των καταναλωτών.

«Οι συμφωνίες για εκσυγχρονισμό της CYTA, που επιτεύχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, κατόπιν κοινωνικού διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούμε ότι, είναι προς την ορθή κατεύθυνση, εφόσον αποσκοπούν σε σημαντικές αλλαγές στα συστήματα και στις πρακτικές διοίκησης, στην εταιρική διακυβέρνηση καθώς, και στην μετεξέλιξη εργασιακών ζητημάτων.  Σκοπός είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του οργανισμού καθώς και η προσαρμογή της εταιρικής κουλτούρας στα απαιτητικά δεδομένα της σύγχρονης εποχής», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Παντελή, ενισχύεται καθοριστικά η επάρκεια του οργανισμού και εδραιώνεται η βιωσιμότητά του, παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικοί στο συνεχές μεταβαλλόμενο με ιλιγγιώδη ταχύτητα περιβάλλον. 

«Άλλωστε, το επιβάλλει και η ίδια η ιστορία του Οργανισμού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Το επιβάλλει όμως, και η ανάγκη για εξέλιξη της χώρας μας, της οικονομίας και της κοινωνίας της. Μια εξέλιξη με βασικό συστατικό μια CYTA σύγχρονη, ισχυρή και καινοτόμα», σημείωσε.    

Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμησή του για την πολύχρονη δράση και προσφορά της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ CYTA. 

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι η ΠΕΟ και οι συντεχνίες της που δραστηριοποιούνται στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα θα συνεχίσουν να εργάζονται για προστασία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ημιδημόσιων οργανισμών για αλλαγές και για λειτουργικό εκσυγχρονισμό προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων στους οργανισμούς.

Όπως ανέφερε, «τους τελευταίους μήνες δώσαμε μια δύσκολη μάχη με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ».

«Απαιτήσαμε ταυτόχρονα να ξεκινήσει η συζήτηση έτσι που η ΑΤΑ ως μηχανισμός αναπλήρωσης αυτού που χάνουν οι εργαζόμενοι από τον πληθωρισμό να καλύψει όλους τους εργαζόμενους. Με τη συμφωνία που καταλήξαμε την περασμένη Παρασκευή δεν φτάσαμε στον τελικό στόχο, πετύχαμε όμως να αυξηθεί το ποσοστό απόδοσης της ΑΤΑ, να τεθεί συγκεκριμένος χρόνος 2 ετών για κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία και παράλληλα στη νέα συμφωνία ως ανανέωση της προηγούμενης επαναβεβαιώνεται ο στόχος για απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της», συμπλήρωσε.

Τώρα, συνέχισε η κα. Χαραλάμπους, ο Υπουργός Εργασίας ως θεματοφύλακας της συμφωνίας έχει μια τεράστια ευθύνη. «Να φροντίσει ο διάλογος για ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία να είναι στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας. Παράλληλα οφείλει άμεσα να ξεκινήσει διάλογο για να συζητήσουμε μέτρα για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και για κάλυψη με ΑΤΑ των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. Αυτός είναι και ο δρόμος έτσι που η ΑΤΑ να καλύψει και τους χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που σήμερα δεν παίρνουν ΑΤΑ, να καταπολεμηθεί η φθηνή εργασία, η εργασιακή ανασφάλεια. Με την οργάνωση, τους ρυθμισμένους όρους εργασίας με συλλογικές συμβάσεις εργασίας», είπε. 

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ είπε, επίσης, πως με αποφασιστικότητα, με παρακαταθήκη την ενότητα και την συσπείρωση που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχίζουν τον αγώνα για την ΑΤΑ.

«Διεκδικούμε ταυτόχρονα ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, με τη δημιουργία επαρκών ποιοτικών δομών φύλαξης και κοινωνικής προστασίας από το κράτος και τη τοπική αυτοδιοίκηση για τους εργαζόμενους γονείς, για πλήρη κάλυψη της περιόδου της γονικής άδειας, προγράμματα κοινωνικής στέγης.  Μέτρα κατά της ακρίβειας όπως τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών, σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε η κα. Χαραλάμπους, οφείλει επίσης να πάρει θέσει και για το περιεχόμενο που η ίδια δίνει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ειδικότερα να τοποθετηθεί για την καθολική κοινωνική απαίτηση για κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους μετά από πολλά χρόνια εισφορών και δουλειάς επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 χρόνια.

«Απαιτούμε αυτό το θέμα να τεθεί ως προτεραιότητα. Υπάρχει η δυνατότητα για κατάργηση του 12% με ορθολογιστικές λύσεις, χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ», είπε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η κλαδική της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ στη CYTA αγωνίστηκε για χρόνια για να αναγνωριστεί η παρουσία της ΠΕΟ στους ημιδημόσιους οργανισμούς.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η Cyta την τελευταία 20ετία έχει επιστρέψει στο κράτος και κατ’ επέκταση στην κοινωνία υπό μορφή μερίσματος 1 δις ευρώ περίπου. 

Σημείωσε ότι η νέα Κυβέρνηση που προέκυψε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές διακηρύττει ότι στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των ημικρατικών οργανισμών και τάσσεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ελπίζουμε να μην αποδειχτεί και αυτό όπως οι περίφημες δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.  Ελπίζουμε να στηριχτούν οι ημικρατικοί οργανισμοί για να επιτελέσουν το ρόλο τους στην οικονομία και την κοινωνία. Ελπίζουμε τέλος να μην γίνουν χώρος για βολέματα και ημετεροκρατία διότι αυτό θα υποσκάψει την υπόστασή τους. Δυστυχώς από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης χρειάζεται να ανησυχούμε», συμπλήρωσε.

Για το 2022, συνέχισε ο κ. Γρηγορίου, αναμένεται η Cyta να πραγματοποιήσει καθαρά κέρδη 76 εκ ευρώ., ενώ για το 2021 τα καθαρά κέρδη της Cyta ήταν 78 εκ. με αύξηση σχεδόν 11 % από το 2020.

Όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, χρειάζεται η Διοίκηση και Διεύθυνση του Οργανισμού να μείνουν προσηλωμένοι στα συμφωνηθέντα και να μην επιχειρήσουν ποτέ να παρεκκλίνουν για οποιοδήποτε λόγο.

«Είμαι βέβαιος ότι σε τέτοια περίπτωση, κάτι που απεύχομαι, θα βρουν απέναντι τους και τις 4 συνδικαλιστικές οργανώσεις της Cyta ενωμένες και αποφασισμένες για αντίδραση», συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-Cyta, Νίκος Καρατζιάς, στην εισηγητική ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όλα αυτά τα χρόνια είμαστε ταγμένοι να στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους συναδέλφους μας μέσα από τους αγώνες της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-Cyta για προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta, και αποτροπή οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης της και ξεπούλημα της στα ιδιωτικά συμφέροντα, για την συνέχιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες, σε ψηλής ποιότητας υπηρεσίες και σε καλές τιμές, αλλά και για την προαγωγή των υγειών εργασιακών σχέσεων πάντα με ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό διάλογο και με ανοικτό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις εντός του οργανισμού, με σκοπό την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Όπως ανέφερε, ένα μεγάλο κεφάλαιο που τους προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η εντεινόμενη προσφυγή του Οργανισμού σε αγορές υπηρεσιών ή ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους.

«Από θέση αρχής, αντιτασσόμαστε σε αυτή την απαράδεκτη τακτική, διότι απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και μπορεί να μας φέρει την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού από την πίσω πόρτα, μέσω της σταδιακής αποψίλωσης της Cyta.  Επιμέναμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε με κάθε κόστος, ότι για μόνιμες και σταθερές ανάγκες, η στελέχωση πρέπει να γίνεται μόνο με νέες μόνιμες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Είναι για αυτό, συνέχισε, που αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό, την απόφαση του Οργανισμού να εκπονήσει Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης, μέσα στο 2023.

Ο κ. Καρατζιάς είπε, επιπρόσθετα, ότι πριν ένα χρόνο περίπου ο Οργανισμός κατάθεσε ένα περίγραμμα που θέλει να εκσυγχρονίσει την Cyta.

«Στη διαδικασία εκσυγχρονισμού που εγκαινίασε η Cyta και στο διάλογο που γίνεται για το θέμα, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ διασαφήνισε από την αρχή ότι θα εργαστεί με δημιουργικότητα για βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του Οργανισμού  ώστε να πρωτοπορεί και στις συνθήκες ανταγωνισμού, μέσα στις οποίες αντικειμενικά δραστηριοποιείται», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα όμως, είπε, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ξεκαθάρισε ότι θα δράσει αποφασιστικά για απόκρουση οποιασδήποτε προσπάθειας από οπουδήποτε και αν προέλθει για ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση ή όποιας άλλης μορφής μεθόδευση αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα της.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Cyta, Μιχάλης Ιωαννίδης, στην ομιλία του ανέφερε ότι στην καρδιά κάθε μεγάλης εταιρείας δεν υπάρχει απλά ένα λογότυπο, η μάρκα ή τα οικονομικά στοιχεία, αλλά στην καρδιά κάθε μεγάλης εταιρείας υπάρχουν οι άνθρωποι της.

«Ήδη ξεκινήσαμε, Θεσμική Καινοτομία, Νέες Κατηγορίες Προσωπικού, Αναδόμηση της εργασιακής αρχιτεκτονικής. 37 Πολιτικές που μεταξύ άλλων προστάζουν να επενδύσουμε στην κατάρτιση, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, του ταλέντου ώστε ο καθένας από εσάς να είναι προετοιμασμένος, όχι μόνο για τις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και για τις ευκαιρίες του αύριο. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να εργαζόμαστε μαζί για δίκαιους μισθούς, για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για μια κουλτούρα που σέβεται και αξιοποιεί το κάθε άτομο. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν αφορά μόνο το μέλλον το δικό σας, των εργαζομένων μας και των οικογενειών σας. Αφορά το μέλλον της Cyta, το μέλλον της κοινωνίας μας, των συμπολιτών μας. Αφορά το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Επιχειρησιακής Διαχείρισης της Cyta, Νίκος Στυλιανού, στη δική του ομιλία είπε ότι η Cyta σήμερα αποτελεί έναν εύρωστο Οργανισμό δημόσιου τομέα και τον οδηγό της τεχνολογικής εξέλιξης της Κύπρου.

Σημείωσε ότι φέτος, ο Οργανισμός διανύει μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις ενώ παραμένει προσηλωμένος σε οικονομική ανάπτυξη αντίστοιχη με την περσινή, η οποία κατέγραψε ρεκόρ.

«Συνειδητά, έχει επιλέξει να απορροφήσει το αυξημένο κόστος του πληθωρισμού στα καλά αποτελέσματα του Οργανισμού. Τώρα διανύουμε μια νέα περίοδο, αλλαγών και προκλήσεων παράλληλα, με όραμα να κτίσουμε τη Cyta της επόμενης δεκαετίας. Μια εταιρεία σύγχρονη, ευέλικτη και ανθεκτική, συγχρονισμένη με τις ανάγκες και τα «θέλω» των πελατών μας, των συνεργατών και του προσωπικού μας. Μια Cyta που είναι σε θέση ανταγωνίζεται διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας. Το απέδειξαν εξάλλου οι πρόσφατες ευρωπαϊκές βραβεύσεις του Οργανισμού μας ξανά και ξανά», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανού υπογράμμισε το ρόλο των Συντεχνιών.

«Η υπευθυνότητα που διαχρονικά επιδεικνύετε είναι υποδειγματική. Η μακρόχρονη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ειλικρινή σας διάθεση για παραγωγική συνεργασία…Προσβλέπω, ειλικρινά, στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και στην περαιτέρω ενδυνάμωσή της. Η συμβολή σας είναι κρίσιμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες προκλήσεις», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση