ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επαρχία Αμμοχώστου: Φτωχός συγγενής ή το μέλλον των επενδύσεων;

Δελτίο Τύπου

Μιλώντας από το βήμα της πανεπαρχιακής συγκέντρωσης του ΕΒΕ Αμμοχώστου τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε έργα και μέτρα που στόχο έχουν να αλλάξουν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Παρά την καταρχήν θετική υποδοχή της εξαγγελίας, οι τοπικοί φορείς εξακολουθούν να εκφράζουν την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της περιοχής τους που υπολείπεται σημαντικά έναντι του υπόλοιπου νησιού σε αναπτυξιακά έργα. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου, «χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια επειδή η ελεύθερη Αμμόχωστος κινδυνεύει να μείνει ο φτωχός συγγενής».

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και τις κοινότητες της περιοχής, συνέταξε και παρουσίασε, στο πλαίσιο της πανεπαρχιακής συγκέντρωσης, προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 295 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2029 για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ζητώντας τη στήριξη του κράτους. Ο ίδιος ο Πρόεδρος άλλωστε είχε νωρίτερα παραδεχτεί στην εκδήλωση ότι η Αμμόχωστος είναι «μια αδικημένη επαρχία όσον αφορά τη στήριξη που έχει λάβει από το κράτος, ειδικά αν συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου».

Μεγάλη συνεισφορά, ελάχιστα έργα

Στο επίκεντρο των προτεινόμενων αναπτυξιακών έργων από πλευράς ΕΒΕ Αμμοχώστου βρίσκεται το τρίπτυχο «αντιμετώπιση εποχικότητας, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων», αλλά και η βελτίωση του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αυγουστίνος Παπαθωμά, υπέδειξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανισότητες στην ανάπτυξη μεταξύ των επαρχιών, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό αφού θα προκαλέσει σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέδειξε το γεγονός ότι το 2018-2023, από τα €2,7 δισ. που διατέθηκαν για έργα, μόλις το 7% κατέληξε στην ελεύθερη Αμμόχωστο, την ώρα που η συνεισφορά της επαρχίας στο ακαθάριστο τουριστικό προϊόν ξεπερνά το 40%. 

Μεταξύ άλλων, οι τοπικοί φορείς ζήτησαν επιτακτικά τη συνδρομή του κράτους, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες που θα ευνοούν την υλοποίηση μεγάλων αναπτύξεων, όπως νοσηλευτήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μικτές αναπτύξεις και άλλες σημαντικές υποδομές, οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν νέα ώθηση στην προσέλκυση ξένων εταιρειών, ώστε να αξιοποιήσουν την περιοχή Αμμοχώστου ως έδρα των δραστηριοτήτων τους. Τα κύρια εμπόδια που καταγράφονται στην προσέλκυση επενδύσεων στην επαρχία Αμμοχώστου αφορούν τέσσερα σημαντικά πεδία: καταρχάς, την απουσία ειδικής επιχειρηματικής ζώνης όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν υποδομές για την προσέλκυση ξένων εταιρειών. Έπειτα, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αναπτύξεις, το οποίο ουσιαστικά αντιμετωπίζει σχεδόν ολόκληρη την επαρχία ως «αγροτική», στερώντας της αναπτυξιακά δικαιώματα που απολαμβάνουν αστικοί δήμοι σε σχέση με τουριστικές, επιχειρηματικές και άλλες αναπτύξεις. Το τρίτο σημείο στο οποίο εντοπίζονται εμπόδια αφορά το υφιστάμενο Σχέδιο Πολεοδομικών Κινήτρων για την ανάπτυξη, το οποίο εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου του υπό δημιουργία Δήμου Αγίας Νάπας, ενώ το τέταρτο εστιάζει στις απαρχαιωμένες νομοθεσίες που θέτουν εμπόδια στην επίτευξη εθνικών στρατηγικών στόχων. Ενδεικτικό παράδειγμα, ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμος, ο οποίος δεν επιτρέπει τη δημιουργία νοσηλευτηρίων στο πλαίσιο μικτών αναπτύξεων, που θα μπορούσαν να συμβάλουν τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, όσο και στη δημιουργία υποδομών που θα προσελκύσουν περαιτέρω επενδύσεις, σε μια χρονική μάλιστα στιγμή όπου το ίδιο το κράτος έχει θέσει ως στόχο την ενθάρρυνση προσέλκυσης και υλοποίησης μικτών αναπτύξεων, την ανάπτυξη του τομέα της Υγείας και την περαιτέρω προσέλκυση ιατρικού τουρισμού.

Όμηροι των εκθέσεων

Οι τοπικοί φορείς έθεσαν άλλωστε επιτακτικά την ανάγκη για αναθεώρηση των υφιστάμενων Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων για την περιοχή, ώστε αφενός να συνάδουν με τις πρόνοιες των τοπικών σχεδίων και αφετέρου να επιτρέπουν την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Όπως υποστηρίζουν, «ως έχουν σήμερα τα πράγματα, η ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου καθίσταται όμηρος των εκθέσεων αυτών», καθώς επιβάλλονται οριζόντια απαγορευτικά μέτρα, που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην άντληση κονδυλίων για τη δημιουργία σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή, κάτι που θα συμβάλει θετικά στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην παραμονή των νέων στην επαρχία τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει πνοή σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ώστε να παραμείνουν ανοιχτές καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε πάντως το μήνυμα, κατά τη διάρκεια της πανεπαρχιακής συγκέντρωσης, πως η πόρτα του γραφείου του, αλλά και των υπουργών της κυβέρνησης, «είναι πάντα ανοιχτή για να συζητήσουμε, να βρούμε λύσεις, είμαστε δίπλα σας, σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την ανάπτυξη της περιοχής». Αν η προσέγγιση αυτή εφαρμοστεί στην πράξη, τότε η επαρχία Αμμοχώστου από «φτωχός συγγενής» όπως υποστηρίζει η τοπική κοινωνία, θα εξελιχθεί σε σημαντική επένδυση για το μέλλον του τόπου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση