ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα: Δεν ανακάμπτουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αβεβαιότητα για το 2022, χωρίς να προσμετρώνται οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Σε αδιέξοδο Η ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε η SMEunited και παρουσιάστηκαν στις 15 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Τα αποτελέσματα του 2oυ εξαμήνου του 2021 υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις προσδοκίες ενώ επικρατεί αβεβαιότητα στις προβλέψεις για το 2022 οι οποίες ας σημειωθεί πως έγιναν πριν από την κρίση στην Ουκρανία.

Το επιχειρηματικό κλίμα των ΜμΕ βαθμολογείται με 75,2 %, ελαφρά μειωμένο κατά 0,9 % σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
H SMEunited αποτελεί την Ένωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης με 65 μέλη οργανώσεις από περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες. Η Ένωση εκπροσωπεί εθνικές διατομεακές ομοσπονδίες ΜμΕ, ευρωπαϊκές κλαδικές οργανώσεις ΜμΕ και συνδεδεμένα μέλη. Συνολικά, εκπροσωπεί περισσότερες από 22,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις με περίπου 82 εκατομμύρια εργαζομένους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκαταλέγεται δε ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΚΕΒΕ είναι πλήρες μέλος της Ένωσης εκπροσωπώντας τις Κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα αποτελέσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι οι αποθαρρυντικές οικονομικές συνθήκες, όπως η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων της νόσου Covid-19, οι τιμές της ενέργειας και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, είναι οι κύριοι λόγοι για την ασθενέστερη επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι ΜμΕ στον τομέα των υπηρεσιών επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τους νέους περιορισμούς της νόσου COVID-19 το φθινόπωρο του 2021.

Τα αποτελέσματα υστερούν πολύ σε σχέση με τις προσδοκίες, ιδίως όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και τις επενδύσεις. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η έρευνα διεξήχθη πριν ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία, και η πραγματική κατάσταση για το τρέχον εξάμηνο μπορεί να είναι ακόμη πολύ χειρότερη από τις προσδοκίες που παρουσιάζονται.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα για την Κύπρο όπου την έρευνα διεξήγαγε το ΚΕΒΕ εκ μέρους της SMEunited, μόνο το 29% των ΜμΕ παραμένουν γενικά αισιόδοξες για το 2022. Ειδικότερα και όσον αφορά τις πωλήσεις το 24%, την εργοδότηση το 21%, τις επενδύσεις το 23%,τις παραγγελίες το 28%. Επίσης το 68% αναμένει αύξηση των τιμών. Οι καλύτερες προβλέψεις προέρχονται από τον τομέα των υπηρεσιών αλλά τονίζεται και πάλι ότι αυτές έγιναν πριν από το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης.

Πράγματι, ήδη πριν από τον πόλεμο, οι προοπτικές έδειξαν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις της πανδημίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και την πιθανή συνέχιση των προβλημάτων στην προσφορά και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ως εκ τούτου, η SMEunited συνιστά η εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική να επικεντρωθεί στην ελάφρυνση των κυρώσεων στις ΜμΕ και στη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και προϊόντων, ώστε να μπορέσουν οι ΜμΕ να ξεπεράσουν την υψηλή αβεβαιότητα που προκάλεσε ο Ουκρανικός πόλεμος και η συνεχιζόμενη κρίση της νόσου COVID-19. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση