ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί είναι λιγότεροι φέτος οι τουρίστες στα ξενοδοχεία

Ο χειρότερος των τελευταίων τεσσάρων χρόνων ο φετινός Ιούλιος για την επαρχία Αμμοχώστου, μειώσεις σε όλες τις επαρχίες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κανείς δεν περίμενε ότι η φετινή χρονιά θα ήταν η καλύτερη για τον τουρισμό. Σειρά εξελίξεων σε εξωγενές και εσωτερικό επίπεδο δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας περί του αντιθέτου. Μιλώντας με αριθμούς, ήδη η επαρχία Αμμοχώστου, καταγράφει μειώσεις στις πληρότητες των ξενοδοχείων της, της τάξης του 10-15%. Από την αρχή της σεζόν η χρονιά ξεκίνησε με μείωση 5-7%, ενώ πιο χαμηλές επιδόσεις είχε ο Ιούλιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρο Τάκκα πρόκειται για τον «χειρότερο Ιούλιο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων» Ο Αύγουστος παρουσιάζει κάποια βελτίωση ωστόσο και πάλι είναι πίσω από τον περσινό Αύγουστο. Ανάλογες μειώσεις καταγράφονται και στις υπόλοιπες επαρχίες. Μιλώντας στην «Κ» η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου αναφέρει ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος ξεκίνησαν με μείωση 25% σε σχέση με πέρσι, ο Ιούνιος είχε μείωση της τάξης του 15% ενώ Ιούλιος και Αύγουστος φαίνεται ότι καταγράφουν μείωση της τάξης του 10%. Η μέση πληρότητα από τον Απρίλη μέχρι τον Αύγουστο στην Λάρνακα εκτιμάται μεταξύ 70-80%. Ανησυχία εκφράζεται και από τους τουριστικούς φορείς της Πάφου, ότι η περιοχή και γενικότερα η Κύπρος δεν είναι στην μόδα, αλλά ούτε και στις πρώτες επιλογές για ταξίδι.

Αύξηση στις αφίξεις

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι παρά τις μειώσεις στις πληρότητες των ξενοδοχείων, καταγράφονται αυξήσεις σε επίπεδο ταξιδιωτικής κίνησης και αφίξεων. Τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για 3,1% περισσότερες αφίξεις τον φετινό Ιούνιο (661.970) σε σύγκριση με 642.030 τον Ιούνιο 2018. Φυσικά διευκρινίζεται ότι η αύξηση οφείλεται στις επιστροφές Κυπρίων από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Hermes Airports κάνουν λόγο για ένα πολύ καλό Ιούλιο από πλευράς ταξιδιωτικής κίνησης. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο οι ταξιδιώτες έφτασαν το 1,43 εκατομμύριο, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τέλος Ιουλίου, πάνω από έξι εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Η διαφορά στους αριθμούς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις στις αφίξεις ταξιδιωτών δεν γεμίζουν τα ξενοδοχεία μας και ούτε μεταφράζονται σε πραγματικά οικονομικά οφέλη. Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα, που καταλήγουν οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο.

Στα κατεχόμενα το 30%

Έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι αντιμέτωπα με συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω καταλυμάτων Airbnb, αλλά και των κατεχομένων. Περίπου το 30% των αφίξεων στην Κύπρο καταλήγουν στα κατεχόμενα αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου. Σε πραγματικούς αριθμούς επισήμανε ότι γύρω στους 400 χιλιάδες τουρίστες τον χρόνο μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και πρόκειται για αριθμό ο οποίος μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μόλις το 1,6% των συνολικών κρατήσεων αφορούν κρατήσεις σε καταλύματα Airbnb. 

Τι επηρεάζει

Το ψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων αποτελεί επίσης ανασταλτικό παράγοντα για βελτίωση της κατάστασης, ενώ και ο περιορισμός των αεροπορικών εισιτηρίων συνεπεία του λουκέτου αεροπορικών εταιρειών δεν βοηθούν αναφέρουν μέλη του συνδέσμου Ξενοδόχων.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι οι ανταγωνιστικές τιμές τουριστικών πακέτων σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, που φτάνουν σε επίπεδα στα οποία η Κύπρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Ο κ. Τάκκας αναφέρει μάλιστα ότι λόγω της διαφοράς στις τιμές, τουριστικοί πράκτορες επέλεξαν να αλλάξουν τα δρομολόγια τους και στράφηκαν σε αυτούς τους προορισμούς. Την ίδια ώρα οι σκανδιναβικές χώρες γυρίζουν την πλάτη στα αεροπορικά ταξίδια στο πλαίσιο υιοθέτησης φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς και ακολουθούν την τάση του Fly and shame. Τέλος οι Βρετανοί τουρίστες, η κατεξοχήν τουριστική αγορά για την Κύπρο, επιλέγουν να ταξιδεύουν σε μη ευρωπαϊκούς προορισμούς, κάτι που δικαιολογεί και την μικρή μείωση επισκεπτών τους τελευταίους μήνες.

Χαμηλότερα έσοδα

Η μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να είναι μεγαλύτερα από την μείωση στις πληρότητες σημειώνει ο ΠΑΣΥΞΕ και το αποδίδει στις χαμηλότερες τιμές στις οποίες διατίθενται φέτος τα πακέτα διαμονής στα ξενοδοχεία. Το κόστος διαμονής φέτος υπολογίζεται κατά 10-15% μειωμένο σε σχέση με την περσινή περίοδο. Για μειωμένα έσοδα έκανε λόγο και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Κ» ανέφερε ότι πέραν των χαμηλότερων τιμών, έχει μειωθεί επίσης και η περίοδος παραμονής των τουριστών κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερο κύμα εισροών σε χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση