ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις και το τοπίο στην Κύπρο

Τα οφέλη, οι κίνδυνοι και οι ενέργειες που απαιτούνται

Της Ιωάννας Κυριάκου

H επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις απασχόλησε το 8o Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με θέμα «AΙ & Business: Creating Value, Minimizing Risks», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (28/11) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τεράστιες αλλαγές οι οποίες αναμένονται λόγω της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, όπως επίσης οι τρέχουσες δράσεις αλλά και οι μελλοντικές ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου η ανθρωπότητα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της, αποφεύγοντας την ίδια ώρα τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο Κεντρικός ομιλητής της διάλεξης, Καθηγητής Επιστήμης Λήψης Αποφάσεων και Διαχείρισης Τεχνολογίας, Θεόδωρος Ευγενίου, από το Πανεπιστήμιο του INSEAD - The Business School for the World, ανέφερε ότι μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επαναστάσεις συνέβη το 2015, όταν η ακρίβεια των μηχανημάτων ξεπέρασε αυτή των ανθρώπων. Εξέφρασε τη θέση ότι αυτό που χρειάζεται ο πλανήτης είναι ισορροπημένες καινοτομίες και ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη και γρηγορότερη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, στην ψηφιοποίηση των μεταφορών για ασφαλέστερη διακίνηση στους δρόμους, στην μείωση των αρνητικών συνεπειών για το κλίμα, στην εξοικονόμηση χρημάτων, στην πιο φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης μέσω της πρόσβασης σε πιο αξιόπιστο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου o αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια οικονομία ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Social Science Research Network, η ποιότητα της δουλειάς των εργαζομένων που χρησιμοποίησαν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κατά την εργασία τους, όπως το ChatGPT, αυξήθηκε κατά 40% και η παραγωγικότητά τους κατά 17%. Ο κ. Ευγενίου επισήμανε πως είναι σημαντικό οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί αναπόφευκτα σε πολιτιστικές και οργανωτικές αλλαγές, απαιτεί μια προσαρμοσμένη στρατηγική και επιλογή σωστού μοντέλου χρηματοδότησης, ενώ απαραίτητη είναι και η βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων των εργαζομένων.

Ο κ. Ευγενίου αναφέρθηκε και στους κινδύνους που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και στην ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση των κανονισμών, σε παγκόσμιο επίπεδο, που αφορούν την τεχνολογία και τα προσωπικά δεδομένα. Οι κίνδυνοι αφορούν, μεταξύ άλλων, στρατηγικές απειλές για την ανταγωνιστικότητα, συλλογή προσωπικών δεδομένων πολίτων και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για στοχοποίησή τους, χαρτογράφηση εντάσεων και εκμετάλλευση κοινωνικών διαιρέσεων με προπαγάνδα που παράγεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, βελτιωμένες επιθέσεις στον κυβερνόχωρο και δημιουργία κακόβουλων λογισμικών.

H τεχνητή νοημοσύνη και η Κύπρος

Μετά το πέρας της παρουσίασης του κ. Ευγενίου ακολούθησε συζήτηση για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει το επιχειρηματικό τοπίο στην Κύπρο, τις αυξανόμενες ευκαιρίες που προσφέρει για τις τοπικές βιομηχανίες και τα απαραίτητα πλαίσια πολιτικής για την υποστήριξη αυτής της τεχνολογικής προόδου.

Η κα Ξένια Μισκουρίδου, Λέκτορας στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, φτάνει να γίνει μέρος αυτού του ταξιδιού και να επικοινωνεί με τον καλύτερο τρόπο τους κινδύνους που υπάρχουν. Στόχος, τόνισε, δεν είναι να αντικατασταθούν οι άνθρωποι από την τεχνολογία αλλά να τους δοθεί ένα εργαλείο. «Η Ευρώπη προβαίνει σε ρυθμίσεις του ζητήματος και υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια και ηθική χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην Παιδεία, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη και να προετοιμάσουν τη νεολαία μας για τις επιχειρήσεις του αύριο», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου SPP Media, Δημήτρης Λοττίδης, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ρυθμίσει το ζήτημα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία. Τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη των κυβερνήσεων και ότι πρέπει να αποτελέσουμε ομάδα πίεσης προς την πολιτεία για να μην μείνουμε πίσω στην τεχνολογία. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως τα περισσότερα σπίτια στην Κύπρο δεν έχουν ηλιακούς συλλέκτες, παρά το ότι η χώρα καταγράφει τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας στην Ευρώπη. Είπε πως αυτό έπρεπε να είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς η τεχνολογία υπάρχει ήδη. « Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ευλογία για την ανθρωπότητα ή εφιάλτη. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, την ηθική και το περιβάλλον, έτσι ώστε να την έχουμε σαν βοηθό, αλλά όχι σαν κυβερνήτη μας», σημείωσε.

Η Άννα Προδρόμου, εμπειρογνώμονας σε θέματα DEI (Diversity, Equity, Inclusion) και Επικοινωνιών, δήλωσε ότι πολλοί τομείς στην Κύπρο θα επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά ο τραπεζικός και οικονομικός τομέας ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Εξέφρασε τη θέση ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα είναι η συνήθεια και πως χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει η λειτουργία των πραγμάτων. «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις να είναι ανοικτές, να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν τους εργαζομένους τους, αλλά και να δοθεί έμφαση στην βελτίωση των δεξιοτήτων μας», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση