ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η θεσμοθέτηση των hostels στο επίκεντρο της Επιτροπής Ενέργειας

Σήμερα λειτουργούν 10 μονάδες hostel παγκύπρια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Cyprus Youth Hostel Federation

ΚΥΠΕ

Η ανάγκη θεσμοθέτησης των ξενώνων τύπου hostel, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σήμερα λειτουργούν 10 μονάδες hostel παγκύπρια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Cyprus Youth Hostel Federation Ηλία Ηλιάδη, που πρόσθεσε ότι λειτουργούν τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς νομοθετικό πλαίσιο. Οι ξενώνες τύπου hostels αφορούν τουρισμό χαμηλού εισοδήματος, κυρίως από νεολαία, backpackers, φοιτητές Erasmus και ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), δήλωσε. "Είναι ποιοτικός τουρισμός από κόσμο που ενδιαφέρεται να επισκεφθεί τα μουσεία και τα μονοπάτια της φύσης". Δεν δρα ανταγωνιστικά προς τα ξενοδοχεία, καθώς απευθύνεται σε άλλο κοινό. "Αν δεν υπάρχει η επιλογή στην Κύπρο, θα καταφύγουν είτε στα κατεχόμενα είτε στους γύρω προορισμούς", πρόσθεσε.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού δήλωσε την ετοιμότητά του να εξετάσει το θέμα, εφόσον προκύπτει ανάγκη. Αναφέρει ότι τα hostels ενοικιάζουν κλίνες, όχι δωμάτια.

Όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της ΟΕΒ, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα youth hostels, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν θεσμοθετηθεί, πιθανώς να κατοχυρωθεί στην ΕΕ αντίστοιχη Ομοσπονδία από τα Κατεχόμενα.

Την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης υποστήριξε και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, αναφέροντας ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με αυτού του είδους επιχειρήσεις, αφού στηρίζει τη χαμηλού κόστους επιλογή για προσωρινή διαμονή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι "δεν είναι θέμα τουριστικής ανάπτυξης μόνο, αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης".

"Η Κύπρος έχει κάθε υποχρέωση να παρέχει αυτή τη δυνατότητα, είναι κοινωνική ανάγκη, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχει αυξημένο αριθμό φοιτητών και τεράστιο πρόβλημα στη στέγαση", πρόσθεσε σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Μετά από ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο ίδιος απάντησε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για συγκριτική μελέτη για το πώς δουλεύουν οι ξενώνες εντός άλλων χωρών και το αργότερο σε ένα μήνα θα υπάρχει προσχέδιο πρότασης νόμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης σε δήλωσή του ανέφερε ότι "η θέσπιση ενός τέτοιου πλαισίου θα εμπλουτίσει την τουριστική αγορά της Κύπρου και θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης υγιούς, ανταγωνιστικού και ποιοτικού περιβάλλοντος, σε ακόμα ένα τομέα του Τουρισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση