ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακά Αεροδρόμια - Τι ισχύει με τις ακυρώσεις πτήσεων

Νέες ακυρώσεις πτήσεων ανακοίνωσε τις τελευταίες ώρες και η αεροπορική εταιρεία Easyjet, μετά από απεργία πιλότων της εταιρείας

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μεμονωμένο περιστατικό θεωρείται από την Hermes Airports το πρόσφατο περιστατικό ακύρωσης της πτήσης της WizzAir. Σύμφωνα με ενημέρωση από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων, η πτήση ακυρώθηκε την υστάτη, ένεκα κακών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Βεβαίως η Wizz Air, όπως και μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών, επηρεάζεται σημαντικά από τις ελλείψεις σε προσωπικό. Αυτό το πρόβλημα, είναι κατά κύριο λόγο, η αιτία καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων από την αρχή του καλοκαιριού.

Στο μεταξύ νέες ακυρώσεις πτήσεων ανακοίνωσε τις τελευταίες ώρες και η αεροπορική εταιρεία Easyjet, μετά από απεργία πιλότων της εταιρείας. Σύμφωνα με την Hermes Airports και βάσει της ενημέρωσης από πλευράς της ίδιας της εταιρείας, η Κύπρος δεν φαίνεται να επηρεάζεται, οπότε οι πτήσεις από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια συνεχίζονται κανονικά.

Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές το ποσοστό ακυρώσεων για ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν, παραμένει χαμηλό. Συγκεκριμένα πρόκειται για ποσοστό 4% επί του συνόλου των αφίξεων και των αναχωρήσεων και στα δύο κυπριακά αεροδρόμια.

Δικαιώματα επιβατών

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να ενημερώσει το επιβατικό κοινό ότι σε περιπτώσεις ματαίωσης ή/και καθυστέρησης (άφιξης στον προορισμό) πτήσεων, πέραν των 3 ωρών, όλοι οι αερομεταφορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 261/2004 (Δικαιώματα Επιβατών που Ταξιδεύουν Αεροπορικώς) που προβλέπουν μεταξύ άλλων τα πιο κάτω:

- Σύμφωνα με το Άρθρο 8 του Κανονισμού 261/2004, σε περίπτωση ματαίωσης μιας πτήσης ο επιβάτης έχει το δικαίωμα επιστροφής, εντός επτά ημερών, της αξίας του εισιτηρίου για την πτήση που έχει ακυρωθεί ή τη μεταφορά του µε άλλη πτήση νοουμένου ότι εξυπηρετεί τον επιβάτη και υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων.

- Το Άρθρο 9 του Κανονισμού, προνοεί ότι στους επιβάτες παρέχεται φροντίδα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παροχή γευμάτων και διανυκτερεύσεων μέχρι να διευθετηθεί εκ νέου η πτήση.

Τα πιο πάνω διευθετούνται απευθείας με τον αερομεταφορέα ή τον εκπρόσωπο του στους αερολιμένες.

- Επιπρόσθετα, οι επιβάτες που έχουν επηρεαστεί από τέτοιες αλλαγές (ματαιώσεις που έγινα σε διάστημα κάτω των 14 ημερών από την πτήση και καθυστερήσεις πέραν των 3 ωρών), σύμφωνα με τον ίδιο Κανονισμό, δικαιούνται αποζημίωση από τους αερομεταφορείς, εκτός και αν η ματαίωση ή η καθυστέρηση έχει προκληθεί από έκτακτες περιστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται στα 250 ευρώ κατά άτομο για πτήσης κάτω των 1500 χιλιομέτρων και στα 400 ευρώ κατά άτομο για πτήσεις άνω των 1500 χιλιομέτρων.

Τα παράπονα υποβάλλονται προς τις αεροπορικές εταιρείες, είτε μέσω της ιστοσελίδας τους, είτε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα πρέπει να δίνεται εύλογο χρονικό διάστημα στην αεροπορική εταιρεία να ανταποκριθεί.

Επίσης, πληροφορείστε ότι σε περίπτωση που δεν λάβετε απάντηση εντός 8 εβδομάδων από την παραλαβή του αιτήματος σας ή εάν δεν είσαστε ικανοποιημένοι με την απάντησή που σας έχει δοθεί, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον φορέα εφαρμογής του Κανονισμού στη χώρα όπου συνέβη το περιστατικό. Όσον αφορά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στους αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιος φορέας για εξέταση του παραπόνου σας είναι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Τα παράπονα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο: passengerrights@dca.mcw.gov.cy

Για περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα των επιβατών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_el.htm 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση