ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιχάλης Περσιάνης: Να έρθουν οι πορνογράφοι της Mastercard

Πριν από ένα χρόνο, η Mastercard ανακοίνωσε πως θα διακόψει τη συνεργασία της με συγκεκριμένη ιστοσελίδα πορνογραφικού υλικού αν αυτή δεν ταυτοποιήσει πλήρως τους χρήστες που αναρτούν περιεχόμενο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πριν από ένα χρόνο, η Mastercard ανακοίνωσε πως θα διακόψει τη συνεργασία της με συγκεκριμένη ιστοσελίδα πορνογραφικού υλικού αν αυτή δεν ταυτοποιήσει πλήρως τους χρήστες που αναρτούν περιεχόμενο. Στόχος να προστατευτούν όσοι εμφανίζονται στα βίντεο χωρίς να έχουν δώσει πλήρη συγκατάθεση για την ανάρτησή τους. Ενάμισι χρόνο νωρίτερα, η Citibank ανακοίνωσε πως θα διακόψει τη συνεργασία της με πελάτες της που πωλούν όπλα αν δεν κάνουν έλεγχο ιστορικού των αγοραστών και αν συνεχίζουν να πωλούν στρατιωτικά τυφέκια και μηχανισμούς. Στις κινήσεις της Mastercard ακολούθησαν VISA και PayPal με παρόμοια τελεσίγραφα, ενώ οι κινήσεις της Citibank βρήκαν μιμητές στην Bank of America και την JP Morgan Chase.

Κινήσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια από πολλές επιχειρήσεις - την Chick-A-Filet για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, την Nike και την Uber για τον ρατσισμό, την BlackRock για τους περιορισμούς στην εγγραφή ψηφοφόρων… H περίπτωση όμως της πορνογραφίας, ξεχωρίζει, κυρίως διότι ήταν η πιο αποτελεσματική. Ό,τι δεν κατάφεραν νομοθέτες και οι αρχές, έγινε κατορθωτό με μία απλή κίνηση από έναν (έστω και τεράστιο) ιδιώτη. Χωρίς νόμους, χωρίς κανόνες, ακόμα και χωρίς αστυνόμευση. Έστω κι αν η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να μπορεί να θεωρηθεί «καθαρή», το παράδειγμα έχει φέρει στο προσκήνιο το κοινωνικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων αλλά και τον ρόλο τους στην «εποπτεία» των συνεργατών τους.
Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αφοπλίζει τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αναδύεται η ευθύνη των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων- να λάβουν μέτρα προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Η Κύπρος θα τραβηχτεί, αρχικά άθελα της, σε αυτή την πορεία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ξένους επενδυτές και επόπτες, έχουν ήδη ολοκληρώσει τα πρώτα τους βήματα στην εδραίωση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος σαν μέρος της καθημερινότητας τους. Έστω κι αν βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό επίπεδο, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει επιστροφή, καθώς, πέρα από επενδυτές και επόπτες, άρχισαν πλέον και οι πελάτες να έχουν παρόμοιες απαιτήσεις. Αυτή η πίεση θα αυξάνεται ραγδαία την επόμενη δεκαετία.
Η αντίσταση σε αυτή την πορεία δεν είναι μόνο μάταιη, αλλά και ανεπιθύμητη. Τόσο το περιβάλλον όσο και οι κοινωνίες βρίσκονται σε κρίση και προσεγγίζουμε το σημείο καμπής. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι. Όταν οι επιχειρήσεις, και δη οι μεγαλύτερες, αρχίσουν να τοποθετούνται τελεσιγραφικά σε θέματα που αφορούν στη συμπεριφορά πελατών και συνεργατών τους, ασκούν επιρροή που δεν υπόκειται σε έλεγχο. Η απόσταση της ουτοπικής ευθύνης του κεφαλαίου από τη δυστοπική επιρροή του, είναι μικρή.

Ο ρόλος των εποπτικών αρχών θα είναι κρίσιμης σημασίας. Μπορεί να συμφωνούμε όλοι με την ατζέντα που έθεσε, για παράδειγμα, η Mastercard στην πορνογραφία, αλλά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1930 στη Γερμανία αποτελεί προειδοποίηση της ιστορίας. Οι εποπτικές αρχές θα έχουν κρίσιμο ρόλο στην οριοθέτηση της ατζέντας ESG, όποια μορφή κι αν πάρει αυτή η ατζέντα τα επόμενα χρόνια. Η συνεχής επαφή και οι δομημένες σχέσεις με τους εποπτευόμενους, επιτρέπουν την στενή παρακολούθηση και την αποτροπή αυταρχικών συμπεριφορών. Μια ρύθμιση που θα είναι αποκλειστικά νομοθετικού χαρακτήρα, όμως, θα αποτύχει -ακριβώς διότι δεν υπάρχει μια τέτοια συνεχής σχέση με τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που αποτελούν αντικείμενο των νόμων.

Μεγάλο στοίχημα για την επόμενη δεκαετία θα είναι η εσκεμμένη και μεθοδική ωρίμανση (όλων) των εποπτικών αρχών, οι οποίες σαν σύνολο δεν έχουν ακόμα ωριμάσει στην Κύπρο. Δεν έχει εδραιωθεί ακόμα η λογική του συνεχούς διαλόγου με τους εποπτευόμενους, όπως συμβαίνει σε πιο ώριμες δημοκρατίες από τη δική μας.

Αυτή η αλλαγή ύφους, στάσης και νοοτροπίας στους ανεξάρτητους θεσμούς και δη τους εποπτικούς, είναι ένα απαιτούμενο που φαίνεται εκ πρώτης όψεως απλό και ασήμαντο, αλλά πρέπει να αποτελέσει ύψιστο στόχο με μεθοδική αντιμετώπιση από πολιτικούς, ακτιβιστές, ΜΚΟ και τη Βουλή. Θα κρίνει εν πολλοίς την κοινωνική και περιβαλλοντική συμπεριφορά της οικονομίας μας και μέσα από αυτή την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα.ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση