ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ψηλά» το κόστος ενέργειας για τα ξενοδοχεία

Επανέρχεται το ζήτημα του virtual net metering για τα ξενοδοχεία, βλέπουν Υπουργό Ενέργειας τον Σεπτέμβρη

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Με τον βιώσιμο τουρισμό και την προτίμηση σε φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς και καταλύματα να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των τουριστικών αγορών, η αλλαγή κουλτούρας στον τουριστικό κλάδο εκτιμάται μάλλον ως επιβεβλημένη. Φυσικά, μια τέτοια αλλαγή δεν ωθείται μόνο από την τάση της εποχής, αλλά κυρίως από το κόστος ενέργειας το οποίο έχει εκτοξευθεί και για μια ξενοδοχειακή μονάδα συγκεντρώνει γύρω στο 20-30% του λειτουργικού της κόστους. Αυτό το αυξημένο λειτουργικό κόστος «υποχρεώνει» τις ξενοδοχειακές μονάδες να εξετάσουν σοβαρά το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που αφενός θα τους εξασφαλίσει την απαραίτητη εξοικονόμηση του κόστους και αφετέρου θα αναβαθμίσει την εικόνα τους τουριστικά και περιβαλλοντικά. Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης, έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε να επιτρέπεται σε κοντινή απόσταση εκτός του τουριστικού πυρήνα, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. «Το virtual net metering είναι πολύ σημαντικό γιατί θα συγκρατήσει το κόστος και θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί». Αυτό θα είναι και το αντικείμενο επικείμενης προγραμματισμένης συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου με την Υπουργό Ενέργειας περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, θα τεθούν επί τάπητος οι τρόποι μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και του κόστους ενέργειας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, κάτι που θεωρείται ως μείζονος σημασίας, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική η βιομηχανία. Θέμα συζήτησης θα αποτελέσει, όπως έχει προαναφερθεί, και η απλοποίηση των χρονοβόρων διαδικασιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς και άλλοι τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας. Στην συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν παραδείγματα άλλων ανταγωνιστικών χωρών όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν μειώσει το ενεργειακό κόστος των ξενοδοχείων, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, προσδίδει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Στο μεταξύ πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την επιδότηση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει και τους εμπορικούς καταναλωτές. Η συγκεκριμένη επιδότηση περιλαμβάνει και τα ξενοδοχεία (εμπίπτουν στην κατηγορία Μεγάλοι Εμπορικοί Καταναλωτές). Σχολιάζοντας σχετικά ο κ. Ρουσσουνίδης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιδότηση δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση την κατανάλωση ενός ξενοδοχείου. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι η λύση του virtual net metering, είναι μονόδρομος.

Αίτημα που χρονίζει

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε άλλο σημείο από το σημείο κατανάλωσης, και ο συμψηφισμός με το υποστατικό για τους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές έχει αποτελέσει αίτημα του συνδέσμου μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας (μέλος του οποίου και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επενδύσεων, ΣΤΕΚ), ενώ είχε τεθεί επιτακτικά σε επιστολή του συνδέσμου προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου. Είναι γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται και από δεδομένα τελευταίας έρευνας της ΟΕΒ, ότι οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης είναι από τους πλέον ενεργοβόρους κλάδους στην Κύπρο, με ψηλό δείκτη ετήσιων εκπομπών Co2, κατανάλωσης ενέργειας και παραγωγής αποβλήτων.

Το ενεργειακό αποτύπωμα

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις του κλάδου (5.869) καταναλώνουν συνολικά 511.168.000 κιλοβατώρες, ενώ για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά η κατανάλωση υπολογίζεται στις 87.096 κιλοβατώρες. Για σκοπούς σύγκρισης να αναφέρουμε ότι η μέση ηλεκτρική κατανάλωση για μια επιχείρηση στον τομέα της ενημέρωσης και επικοινωνίας είναι 50.098 κιλοβατώρες, οι επιχειρήσεις μεταφοράς και αποθήκευσης 36.828 κιλοβατώρες και μια επιχείρηση στον τομέα του χονδρικού/λιανικού εμπορίου καταναλώνει κατά μέσο όρο 24.100 κιλοβατώρες. Επιπλέον, οι ετήσιες εκπομπές CO2 για τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία στην Κύπρο είναι γύρω στις 222.000. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ετησίως, η κατανάλωση ενέργειας ανά διανυκτέρευση στα εποχιακά τετράστερα, ανέρχεται σε 22,9 κιλοβατώρες και ανά δωμάτιο σε 7.454 κιλοβατώρες. Ανά m2 η ετήσια κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε 150,6 κιλοβατώρες. Σημειώνεται ότι βάσει υπολογισμών του Υπουργείου Ενέργειας, η μέση κατανάλωση για κάθε νοικοκυριό είναι γύρω στις 400 κιλοβατώρες τον μήνα. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για την κατανομή της κατανάλωσης ενέργειας ανά δραστηριότητα, τα οποία είναι περίπου τα ίδια τόσο για τα τετράστερα όσο και για τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, για τα εποχιακά τετράστερα, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός απορροφά το 40% της ενέργειας που καταναλώνει η μονάδα, ο κλιματισμός/εξαερισμός απορροφά το 31% της κατανάλωσης ενέργειας, η παροχή ζεστού νερού το 18%, ενώ ο φωτισμός το 5%. Αντίστοιχα για τα εποχιακά πεντάστερα η κατανάλωση ενέργειας κατανέμεται σε 30% για τον ηλεκτρικό εξοπλισμό, σε 36% για τον κλιματισμό, 10% για παροχή ζεστού νερού, 6% για φωτισμό και 3% για θέρμανση. Όσον αφορά την παραγωγή αποβλήτων, προκύπτει ότι κάθε διανυκτέρευση στα τετράστερα ξενοδοχεία αντιστοιχεί σε 2,6 κιλά απόβλητα και 3,2 κιλά για κάθε διανυκτέρευση στα πεντάστερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση