ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στον πάγο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Χωρίς ορατότητα στο εμπόριο

Η απειλή του δασμού που πρότεινε ο Trump είναι σοβαρότερη απ’ ό,τι περίμεναν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Μολονότι οι εμπορικοί εκπρόσωποι της Ε.Ε. εντείνουν τις προσπάθειες για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο καθιστά δυσκολότερη και ακριβότερη τη χάραξη μελλοντικών σχεδίων.

Στην περίπτωση που επιβληθούν οι δασμοί 30% στις εξαγωγές προϊόντων προς τις ΗΠΑ, θα πρόκειται για τους υψηλότερους από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η αστάθεια των συνθηκών ίσως να είναι ακόμα χειρότερη για τις επιχειρήσεις, καθώς καθιστά αδύνατη τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο στρατηγικής, προσλήψεων και επενδύσεων. «Ας είμαστε ειλικρινείς, η ιδέα των δασμών 30% είναι ουσιαστικά απαγορευτική για το διμερές εμπόριο», είπε αυτή την εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Maros Sefcovic. «Η τρέχουσα αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τους αδικαιολόγητους δασμούς δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον», συμπλήρωσε.

Ακόμα κι αν οι εταιρείες βρουν τρόπο να απορροφήσουν το πλήγμα, η απειλή του Trump για δασμούς 30% θα προκαλέσει βαθύτερη ζημία στην ευρωπαϊκή οικονομία

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός στις ΗΠΑ, καθώς ευθύνεται για τα 600 δισ. δολάρια από τα 3,2 τρισ. δολάρια των εισαγωγών που κάνει τον χρόνο η χώρα. Η απειλή του δασμού που πρότεινε ο Trump είναι σοβαρότερη απ’ ό,τι περίμεναν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Πολλές λειτουργούσαν υποθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. θα διασφάλιζαν μία συμφωνία με την αρχική πρόταση για δασμό 10% και θα διαπραγματεύονταν για παραχωρήσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Εξάλλου, από τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει για δασμούς 20% και ύστερα 50% προτού υπαναχωρήσει, προκαλώντας σύγχυση στους επιχειρηματίες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν μια καλύτερη συμφωνία. Μέχρι τότε, όμως, οι συνεχείς αλλαγές στη δασμολογική πολιτική ανεβάζουν το κόστος κάθε μέρα που περνά μέχρι τη νέα προθεσμία που έθεσε ο Trump, την 1η Αυγούστου. «Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις τελικά αποτρέψουν τους υψηλότερους νέους δασμούς, όσο περισσότερο παίρνει για να φτάσουμε εκεί, τόσο μεγαλύτερη οικονομική ζημιά θα συσσωρεύεται», είπε ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος στην Berenberg Bank.

Πολλές εταιρείες αποφεύγουν να διαμαρτυρηθούν δημόσια, ιδίως οι ευρωπαϊκές μάρκες που είναι δημοφιλείς στους Αμερικανούς καταναλωτές. Οι επιχειρηματίες ανησυχούν ότι μπορεί να γίνουν στόχος του Trump στα social media. Εξίσου φοβισμένοι να τραβήξουν την προσοχή του Trump είναι και οι εταίροι τους στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν διαμαρτύρονται για τις υψηλότερες τιμές που ενδέχεται να πληρώσουν και πιθανώς να μετακυλίσουν στους καταναλωτές.

Λόγω της σύγχυσης αυτής, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με μία σειρά ερωτήσεων για το πού και πώς θα κατασκευάζουν προϊόντα για τις ΗΠΑ και αν θα απορροφήσουν μέρος του κόστους των δασμών μαζί με τους Αμερικανούς πελάτες τους. Για παράδειγμα, εταιρείες που κατασκευάζουν μηχανήματα για αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ψυγεία κλπ, εξετάζουν τη μετακίνηση μέρους της παραγωγής σε χώρες με χαμηλότερους δασμούς ή την αποστολή των προϊόντων στις ΗΠΑ προτού ολοκληρωθούν, ώστε να τελειοποιηθούν εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν μετακινήσουν την παραγωγή σε άλλες χώρες, μπορεί ξαφνικά να χτυπηθούν με δασμούς.

Ακόμα κι αν οι εταιρείες βρουν τρόπο να απορροφήσουν το πλήγμα, η απειλή του Trump για δασμούς 30% θα προκαλέσει βαθύτερη ζημία στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Eυρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων προειδοποίησε ότι με δασμούς 20% διακυβεύονται τουλάχιστον 700.000 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζονται οι δασμοί σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα αυτοκίνητα, ο χάλυβας κλπ. Αν εφαρμοστεί δασμός 30%, τότε ο αντίκτυπος θα είναι «ακόμα πιο δραματικός», σύμφωνα με τη συνομοσπονδία. Στη Γαλλία, εκτιμάται ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ίσως υποχωρήσουν έως και 2%, ενώ στη Γερμανία προβλέπεται πλήγμα στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από NYT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση