ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε. Ηλιάδου: Στοχευμένες επενδύσεις βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης

'Στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει ποικιλία στα έργα μας και να απευθύνονται σε ευρεία αγοραστική ικανότητα'

Έχετε συμπληρώσει 46 χρόνια συνεχής παρουσίας στην κυπριακή αγορά. Πως θα αξιολογούσατε την πορεία της Pafilia μέχρι σήμερα;

Η Pafilia άρχισε ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης γης στην Κύπρο. Εργοδοτούμε περισσότερα από 450 άτομα, έχουμε παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, είτε με γραφεία ή με αντιπροσώπους, έχουμε παραδώσει 250 μοντέρνες και πρωτοποριακές αναπτύξεις μέχρι σήμερα σε Πάφο, Λεμεσό αλλά και Ελλάδα, και η αξία των έργων μας ανέρχεται σε €3 δισ. Αποκορύφωση όλων αυτών των προσπαθειών για μένα, είναι ότι έχουμε βάλει την Κύπρο στον χάρτη των καλύτερων προορισμών παγκόσμια, με τα 60 διεθνή βραβεία που έχουμε κερδίσει μέσα στα χρόνια και βέβαια με τα flagship έργα μας: το ΟΝΕ, τον ψηλότερο οικιστικό παραθαλάσσιο πύργο της Μεσογείου και το Minthis, ένα πολυτελές ολιστικό θέρετρο. Η πορεία της Pafilia ήταν και είναι γεμάτη δημιουργικότητα, πρωτοπόρες αναπτύξεις αλλά και πολλές προκλήσεις. Μια πορεία που σήμερα μας δίνει αναγνώριση και δύναμη να συνεχίσουμε. 

Πού βασίζεται το επενδυτικό πλάνο σας και ποια είναι τα έργα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας;

Το επενδυτικό μας πλάνο από την αρχή εστιάστηκε στην ξένη αγορά, επειδή η Κύπρος μας είναι μικρή και η οικονομία της επηρεάζεται από εξωγενής παράγοντες. Μέχρι σήμερα έχουμε 40 διαφορετικές εθνικότητες πελατών και 800 συνεργάτες παγκόσμια. Έτσι λοιπόν παρακολουθούμε στενά τα trends της παγκόσμιας αγοράς και λανσάρουμε πρωτοποριακά έργα, είτε για μόνιμη μετεγκατάσταση είτε για επένδυση είτε για τα σχέδια μετανάστευσης που υπάρχουν.

Στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει ποικιλία στα έργα μας και να απευθύνονται σε ευρεία αγοραστική ικανότητα, πάντα στο concept της πρωτοπορίας και της πολυτέλειας που μας χαρακτηρίζει. Έτσι εκτός από το ΟΝΕ και το Minthis, έχουμε στην αγορά καταπληκτικά έργα που ανταποκρίνονται στην ζήτηση της εποχής όπως το Pafilia Plaza στην Πάφο, πολυτελή διαμερίσματα σε κεντρική περιοχή κοντά στα νέα πανεπιστήμια της πόλης μας, το Κonia Green μια πρωτοποριακή ανάπτυξη με λονδρέζικα vibes σε εκλεπτυσμένη περιοχή, στη Λεμεσό λανσάραμε το Enscape στον Άγιο Τύχωνα, μια μικρή συλλογή από πολυτελή σπίτια και επαύλεις χτισμένα ανοδικά με θέα στη θάλασσα. Επίσης, διαθέτουμε μεγάλη συλλογή από επαύλεις σε Πάφο και Λεμεσό σε κοσμοπολίτικες τοποθεσίες αλλά και διαμερίσματα στην Αθήνα σε φανταστική περιοχή με καταπληκτικό σχεδιασμό.

Πώς εξελίχθηκε το 2023 στον τομέα των ακινήτων και ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός;

Το 2023 παραδόξως, ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τις πωλήσεις ακινήτων για την Pafilia παρά τις γενικότερες γεωπολιτικές αναταράξεις. Περισσότερη ζήτηση παρουσίασε το Minthis, το οποίο σήμερα με τελειωμένη όλη την υποδομή, αποτελεί τον τέλειο προορισμό για μετεγκατάσταση για τους πελάτες εκείνους που αναζητούν έναν ολιστικό, άνετο και πολυτελή τρόπο ζωής που το Minthis προσφέρει.

Πως αντιμετωπίζεται την (παγκόσμια) έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον κατασκευαστικό κλάδο;

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον κατασκευαστικό κλάδο αποτελεί σίγουρα μία μεγάλη πρόκληση, η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα και ανεβάζει το κόστος των ακινήτων. Εμείς κατανοώντας τη σημαντικότητα που έχει το ανθρώπινο δυναμικό στην ανταγωνιστικότητα της εταιρείας μας, έχουμε πάρει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Έχουμε επενδύσει σε πολλά επίπεδα στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού μας, προσφέροντας συνεχείς ευκαιρίες επιμόρφωσης και εξειδίκευσης στα θέματα του κατασκευαστικού κλάδου. Αυτή η κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει προσελκύει καινούργιο προσωπικό και προσφέροντας ανταγωνιστικούς όρους εργοδότησης καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τη δεδομένη έλλειψη που υπάρχει.

Τι επίδραση έχουν οι νέες τεχνολογίες στα οικοδομικά έργα; Μπορούν να στέψουν τη βιομηχανία κατασκευών προς μια φιλική προς το περιβάλλον πολιτική με μικρό ανθρακικό αποτύπωμα;

Η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στον κατασκευαστικό κλάδο, έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην αποτελεσματική εκτέλεση των οικοδομικών έργων και στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και συναφών τεχνολογιών, έχει ως αποτέλεσμα τη διεκπεραίωση έργων με μικρό ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό λειτουργεί ως ένα επιπλέον θετικό κριτήριο για την προώθηση του κατασκευαστικού προϊόντος μας, ειδικότερα στο πελατολόγιό μας που προέρχεται από την Ευρώπη.

Η βιωσιμότητα είναι ο καταλυτικός παράγοντας που θα διαμορφώσει την αγορά και τον κατασκευαστικό τομέα. Ποια είναι η δική σας στρατηγική για βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη;

Η στρατηγική μας περιλαμβάνει διάφορες δράσεις σε πολλά επίπεδα που περιστρέφονται γύρω από τον στόχο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Η εταιρεία μας έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στον σχεδιασμό έργων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Κουλτούρα μας είναι πάντοτε τα έργα της εταιρείας μας να εντάσσονται με απόλυτο σεβασμό και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον. Η χρησιμοποίηση φυσικών οικοδομικών υλικών είναι πάντοτε στις προτεραιότητες του σχεδιασμού μας, όπως αυτό φαίνεται στο βραβευμένο έργο μας Minthis.

Ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα και οι προκλήσεις της Pafilia για το 2024;

Το μεγαλύτερο στοίχημα της Pafilia για το 2024 είναι η αποπεράτωση του ΝΕΟ, του επόμενου μεγαλεπήβολου έργου μας που αποτελείται από έναν οικιστικό πύργο, ένα πύργο με γραφεία και ένα πύργο μεικτής χρήσης. Με φουτουριστικό σχεδιασμό, μια μεγάλη γκάμα πολυτελών ανέσεων στην καλύτερη παραθαλάσσια τοποθεσία της Ριβιέρας της Λεμεσού. Ένα έργο που επανασχεδιάστηκε με γνώμονα ένα πιο βιώσιμο προϊόν για τις νέες πραγματικότητες στην αγορά και αποτελεί για μας ένα στοίχημα που έχουμε βάλει πλώρη να κερδίσουμε μέσα στο 2024.

Κλείνοντας, όμως, θέλω να αφήσω ένα χαρούμενο και αισιόδοξο μήνυμα. Η Pafilia είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τις οποίες είχαμε πολλές τα τελευταία 15 χρόνια και να προσπαθεί καθημερινά να βάζει το δικό της λιθαράκι για την παγκόσμια αναγνώριση της Κύπρου.

PAFILIA

www.minthisresort.com 

www.pafilia.com 

Τηλ: +357 26848800

Η κα Ευαγγελία Ηλιάδου είναι εκτελεστική διευθύντρια της Pafilia.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση