ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουριστική «ένεση» με νέα ξενοδοχεία στη Λευκωσία

Επτά νέα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα και τρία rebranding αναβαθμίζουν το τουριστικό της προφίλ

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το ξενοδοχειακό λίφτινγκ της πρωτεύουσας που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται και αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει το αναχρονιστικό τουριστικά πρόσωπο της Λευκωσίας. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ξενοδοχείων. Επτά νέες προσθήκες, και τρία rebranding- αυτό του Holiday Inn που θα γίνει Wyndam Grand, το πρώην Hilton που έγινε Landmark, και πρόσφατα η αλλαγή του Hilton Park σε Hilton, είναι ανάμεσα στις δυνατές αλλαγές που συντελούνται.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν το Radisson Blu στην Σαλαμίνος, το ξενοδοχείο μπουτίκ 28 ορόφων στην λεωφόρο Μακαρίου, το εξαώροφο στην οδό Στασίνου, το νέο ξενοδοχείο στην Έγκωμη σχεδόν απέναντι από το Hilton Nicosia, το Maralia Hotel πάνω από τον Θεοφανίδη, το νέο ξενοδοχείο που ανεγείρεται στον χώρο του Παντοπωλείου. Εκτιμάται δε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα προστεθούν πάνω από χίλιες ξενοδοχειακές κλίνες στην πρωτεύουσα, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά την πρωτεύουσα στην προσέλκυση τουρισμού, και θα της δώσει πόντους κυρίως στον τομέα του επιχειρηματικού και συνεδριακού τουρισμού.

Σημαντικό κομμάτι στην νέα σελίδα που ανοίγεται, θα δώσει και η εξεύρεση επενδυτή για διαχείριση του συνεδριακού κέντρου «Φιλοξενία». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, αυτή την περίοδο και τους επόμενους μήνες, είναι σε διαδικασία προετοιμασίας των όρων εντολής για εξεύρεση επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει να το ενοικιάσει και να το λειτουργήσει, αυστηρά ως συνεδριακό κέντρο. Νεότερα για το θέμα αναμένονται τους πρώτους 3-4 μήνες του 2020, οπότε θα είναι έτοιμοι οι όροι εντολής του διαγωνισμού.

Χαμηλές οι επιδόσεις

Η κατάταξη της Λευκωσίας και γενικότερα της Κύπρου στον τομέα του συνεδριακού και επιχειρηματικού τουρισμού, δείχνει ότι ως χώρα πρωτίστως, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στην συγκεκριμένη κατηγορία τουρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση ICCA 2018 (International Congress and Convention Association), η οποία καταγράφει τους τοπ προορισμούς για τον επιχειρηματικό τουρισμό, η Κύπρος καταγράφεται στην 63η θέση παγκοσμίως, με 37 συνέδρια ετησίως, ενώ στην Ευρώπη κατατάσσεται 32η από το σύνολο των 41 χωρών. Σε επίπεδο πόλεων, η Λεμεσός κατατάσσεται στην 180η θέση διεθνώς με 16 συνέδρια, και 92η στην Ευρώπη.

Συγκρίνοντας την κατάταξη σε σχέση με το 2017, αυτό που καταγράφεται είναι σημαντική άνοδος της Λεμεσού μέσα σε ένα χρόνο, αφού ανέβηκε από την 103η θέση ευρωπαϊκά στην 92η και 26 θέσεις πιο πάνω σε σχέση με την αξιολόγηση του 2017. Αναμένεται δε ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την λειτουργία του καζίνο το 2021, σε αντίθεση με την Λευκωσία η οποία καταγράφει μεγάλη πτώση. Ενώ το 2017 ήταν στην 124η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην θέση 248 παγκόσμια, το 2018 έπεσε στην θέση 272 με εννέα συνέδρια και στη θέση 132 στην Ευρώπη ένα χρόνο μετά.

Βήματα προόδου

Η άφιξη διεθνών brands στην Λευκωσία αλλάζει το τουριστικό προφίλ της Κύπρου και την βάζει στον χάρτη τουριστών, οι οποίοι είναι πελάτες του εν λόγω brand στο εξωτερικό. Για παράδειγμα ένας πελάτης της- μέλος του Loyalty programme της Wyndham θα επιλέξει πιο εύκολα να επισκεφθεί το Wyndham που θα ανοίξει στο πρώην Holiday Inn. «Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει αυτή η ανάπτυξη και πρόκειται για ανάπτυξη την οποία χρειαζόταν η Λευκωσία», σχολιάζει ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή καθότι βασίζονται σε διαφορετικό προφίλ τουρισμού από αυτό που συνηθίζει να προσελκύει η Κύπρος.

«Δεν πρέπει να εξετάζουμε με τον ίδιο φακό τις επενδύσεις στις παραλίες με τις επενδύσεις στην πρωτεύουσα». Αναλύοντας τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε μη παραλιακές πόλεις ο κ. Περδίος ανάφερε ότι στην ουσία πρόκειται για επένδυση στο κομμάτι του Real Estate και όχι κατ΄ ανάγκη στον τομέα των ξενοδοχείων. Επιπλέον, αυτά τα ξενοδοχεία θα δραστηριοποιούνται ολόχρονα, και όχι εποχικά, τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκ των πραγμάτων αυτά τα ξενοδοχεία θα στηρίζονται στον επιχειρηματικό και συνεδριακό τουρισμό, ο οποίος τουλάχιστον στην Λευκωσία, ενισχύεται από την λειτουργία τραπεζικών ιδρυμάτων και κυβερνητικών κτηρίων. Αυτό είναι κάτι που προσδίδει μια σταθερότητα στις τιμές, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε εξωγενείς εξελίξεις και συγκυρίες στον τομέα του τουρισμού.

Εξελίξεις στην Έγκωμη

Η έντονη δραστηριότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία παρατηρείται σε δύο περιοχές. Στο κέντρο της Λευκωσίας, και στην Έγκωμη, όπου έρχεται σχεδόν απέναντι από το πεντάστερο Hilton Nicosia (Hilton Park), ένα νέο τετράστερο ξενοδοχείο από την εταιρεία Doms Group Ltd, ενισχύοντας την δυναμική της περιοχής στην διοργάνωση εκδηλώσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων και συνεδρίων. Η ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετήσει επιχειρηματικό τουρισμό αλλά και να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις, αποτελείται κυρίως από 144 δωμάτια, εστιατόρια, bars, γυμναστήριο, σπά, και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το τεμάχιο στο οποίο θα ανεγερθεί το ξενοδοχείο έχει εμβαδόν 3.418 m2 ενώ το εμβαδόν του κτηρίου θα καλύπτει το 38% (1.301 m2) του συνολικού εμβαδού του τεμαχίου. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του έργου, όπως καταγράφονται στην μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την κατασκευή του θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί μέρος (περίπου 330m2) οικοδομής η οποία υπάρχει μέσα στο τεμάχιο γης. Το μέρος που θα παραμείνει, θα διαχωριστεί σε υπόγειο, ισόγειο και μεσοπάτωμα (συνολικά 1500 m2). Το νέο κτήριο θα επεκταθεί με υπόγειο (1.600 m2) και 12 ορόφους. Στο υπόγειο χωροθετούνται 54 χώροι στάθμευσης και βοηθητικές χρήσεις του ξενοδοχείου (μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, πλυντήρια, server rooms, wc, δωμάτιο ασφαλείας, χώροι προσωπικού κτλ).Στο ισόγειο χωροθετείται η είσοδος – lobby, καθιστικά, μπαρ, υπηρεσίες, και εστιατόριο με κουζίνα. Στο μεσοπάτωμα χωροθετούνται οι χώροι ευεξίας (γυμναστήριο, σπα κτλ), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώροι διοίκησης και αποθήκες. Στο μηχανολογικό όροφο τοποθετείται μηχανολογικός εξοπλισμός, εξωτερικός χώρος δεξιώσεων και αίθουσα συνεδριάσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση