ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Lone Star - Bain - Cerberus για τα δάνεια της Ελληνικής

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η πρώτη φάση του διαγωνισμού της πώλησης – Εκτός η Pimco

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησης προβληματικών δανείων της Ελληνικής Τράπεζας. Η δεύτερη φάση αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2020, με τους τρεις επικρατέστερους της διαδικασίας να ελέγχουν –εις βάθος αυτή τη φορά- το προβληματικό χαρτοφυλάκιο, που είναι προς πώληση και με την Pimco –όπως είχε αναφερθεί παλαιότερα ως ο πιθανότερος αγοραστής τους- να βρίσκεται εκτός διαδικασίας. Ο λόγος για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, που έχει στην κατοχή της η Ελληνική Τράπεζα.

Όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», στη διαδικασία της πώλησης των προβληματικών δανείων της Ελληνικής βρίσκονται τρία μεγάλα επενδυτικά ταμεία : η Bain Capital, η Cerberus Capital και ένας «παλαιός γνώριμος» της Ελληνικής Τράπεζας, το επενδυτικό ταμείο Lone Star. Τα δύο πρώτα επενδυτικά ταμεία φαίνεται να έχουν βάλει στόχο τα προβληματικά δάνεια των κυπριακών τραπεζών, αφού βρίσκονται εντός της διαδικασίας απόκτησης των προβληματικών δανείων και της Τράπεζας Κύπρου που επίσης διεξάγεται αυτό το διάστημα. Το Lone Star Fund δε, ήταν εκείνο που «είχε φτάσει στην πηγή», αλλά δεν είχε καταφέρει τελικά να «πιει νερό» κατά τη διαδικασία απόκτησης του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Το τότε διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας δεν έκανε αποδεκτή την προσφορά της Lone Star και δεν έγινε ποτέ μέτοχος της Ελληνικής το εν λόγω επενδυτικό ταμείο. Συμπλήρωνε την τότε τριάδα των ταμείων που βολιδοσκοπούσαν την Ελληνική και που θα κάλυπταν τα κεφάλαια που θα χρειαζόταν η τράπεζα για να απορροφήσει τον Συνεργατισμό. Το ταμείο όμως επιζητούσε να έχει τον έλεγχο της τράπεζας, καταβάλλοντας επίσης ένα πολύ μεγάλο αριθμό κεφαλαίων, πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έβαλαν τελικά οι αρκετοί μέτοχοι που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου του 2018. Πέραν αυτών, η Lone Star ήταν και ένας εκ των υποψηφίων αγοραστών του χαρτοφυλακίου «Helix 1», μαζί με την Pimco και την Apollo Global Management, δηλαδή του ταμείου που απέκτησε τα προβληματικά δάνεια της Τράπεζας Κύπρου.

Η Bain Capital έχει στρέψει γενικότερα τα φώτα της σε ευρωπαϊκές τράπεζες και να επιβεβαιώνεται τρόπον τινά παλαιότερο ρεπορτάζ του Bloomberg που ήθελε το Ταμείο να έχει δημιουργήσει ειδικό βραχίονα με 1,2 δισ. ευρώ για να αποκτήσει προβληματικά χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκών τραπεζών. Πόσω μάλλον, μετά τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση ΜΕΔ με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικού ύψους 1,95 δισ. και μικτής λογιστικής αξίας 1,45 δισ. ευρώ, γνωστό και ως χαρτοφυλάκιο «Amoeba».

Η Cerberus Capital παρουσιάζεται από κύκλους της αγοράς ως «σκληρό» επενδυτικό ταμείο αναφορικά με τη διαχείριση των ΜΕΔ που αποκτά. Γι’ αυτό εξάλλου και μόνο με το «άκουσμα» για κλείσιμο του deal μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα και Cerberus Capital για το πακέτο ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονόματι «Nemo», οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς είχαν αντιδράσει ώστε να αγοράσει τα δάνεια άλλο επενδυτικό ταμείο. Στην «κούρσα» τερμάτισε τελικώς το Ταμείο Davidson Kempner Capital Management και απέκτησε ΜΕΔ μεικτής λογιστικής αξίας 507 εκατ. ευρώ και συνολικής πιστωτικής απαίτησης 535 εκατ. ευρώ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν πάντως η Ελληνική να είναι πιο πρόσφορη με την Lone Star και την Bain. Για τη δεύτερη δε, κύκλοι θέλουν να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την Lone Star.

Από πλευράς της, η Ελληνική αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της πως, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Τράπεζα έχει ξεκινήσει ένα στάδιο προετοιμασίας για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ), με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς στόχους της Τράπεζας. Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία των πωλήσεων ΜΕΔ γενικότερα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας τόνισε πως εξετάζονται όλες οι επιλογές.

Εκτός η Pimco

Εντός του καλοκαιριού, πάλι το διεθνές πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει πως η Pimco προχώρησε σε μη δεσμευτική προσφορά για προβληματικό χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Τράπεζας ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πώς εκτυλίσσεται όμως το «κουβάρι» με την πώληση προβληματικών δανείων της Ελληνικής αποκλειστικά στην Pimco, και τις έως τώρα πληροφορίες για διαγωνισμό, πρώτη φάση, δεύτερη και ούτω καθ’ εξής; Η Ελληνική Τράπεζα πράγματι στην αρχή του 2019 είχε παρουσιάσει σε επενδυτικά ταμεία το εν λόγω προβληματικό χαρτοφυλάκιο. Ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά ΜΕΔ των 2,5 δισ. ευρώ που έχει στον ισολογισμό της και τα εξυπηρετεί η APS Cyprus. Ωστόσο, μετά η διαδικασία «πάγωσε» και βγήκε στην επιφάνεια για τις συζητήσεις μεταξύ Pimco και Ελληνικής για την απόκτηση των δανείων. Η Ελληνική, όπως φαίνεται, αντί να προχωρήσει σε διαγωνισμό (κάτι που κάνει τώρα δηλαδή), επέλεξε να αναθέσει απευθείας στην Pimco το χαρτοφυλάκιο. Στην πορεία, όμως, εκ του αποτελέσματος, άλλαξαν τα δεδομένα.
Και όταν λέμε άλλαξαν τα δεδομένα, πρέπει να άλλαξαν άρδην, διότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Pimco, ο μέτοχος του 17,3% της τράπεζας, είναι εκτός της διαδικασίας για την απόκτηση των ΜΕΔ. Δεν είναι διακριτό εάν πλέον δεν ενδιαφέρεται ή πλέον δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει ξανά.

Συνεργασία με APS

Το χαρτοφυλάκιο που πρόκειται να πωληθεί από την Ελληνική Τράπεζα σε ένα από τα προαναφερθέντα επενδυτικά ταμεία, το εξυπηρετεί την παρούσα χρονική περίοδο το κυπριακό παράρτημα της τσεχικής APS, δηλαδή η APS Cyprus. Όμως, εκείνο το 1,5 δισ. των προβληματικών δανείων δεν σημαίνει πως θα συνεχίσει να εξυπηρετείται από την APS Cyprus κατά την ιδιοκτησία των δανείων σε ένα από τα επενδυτικά ταμεία. Υπενθυμίζεται πως η APS Cyprus μόνο διαχειρίζεται και δεν έχει την κυριότητα των προβληματικών δανείων της τράπεζας. Μέσα στους όρους του διαγωνισμού για τα προβληματικά δάνεια των 1,5 δισ. που διατίθενται προς πώληση δεν υπάρχει πουθενά πως θα πρέπει να συνεχίσει το Ταμείο την συνεργασία με την APS. Δίχως όμως επίσης να τους την απαγορεύει. Το αν θα συνεχίσει ο επιτυχών προσφοροδότης τη συνεργασία με την APS Cyprus, θα εξαρτηθεί από τη μεταξύ τους σχέση και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Μεγάλο ρόλο για το ποιος θα λάβει το πακέτο των προβληματικών δανείων θα διαδραματίσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο αν και μετά τις πολλές ανακατατάξεις στην μετά του Συνεργατισμού εποχή, εκπροσωπείται από πολλούς μετόχους, με διαφορετικές προτεραιότητες και με περιορισμένη συγκρότηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X