ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άγγιξαν και την Κύπρο οι κυρώσεις των ΗΠΑ, ΗΒ και Καναδά

Τρεις Ναυτιλιακές εταιρίες ενίσχυαν το ενεργειακό πρόγραμμα του Πούτιν

Του Ανδρέα Καραμήτα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΗΒ και  ο Καναδάς πρόσφατα ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας στην αύξηση της οικονομικής πίεσης που ασκείται ως απάντηση στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι κυρώσεις αφορούν εκατοντάδες ρωσικές οντότητες και άτομα, σχεδιασμένες να αποκλείσουν τις ρωσικές πηγές εισοδήματος και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε κρίσιμους ρευστοποιήσιμους πόρους. Οι τελευταίες κυρώσεις έχουν αγγίξει και την Κύπρο αφού σύμφωνα με την OFAC (Office of Foreign Assets Control), τρεις ναυτιλιακές εταιρίες είναι ρωσικών συμφερόντων και της μίας ο ιδιοκτήτης κάτοχος Κυπριακού Διαβατηρίου.

Ρώσοι με Κυπριακή υπηκοότητα στην λίστα των κυρώσεων

Πρόκειται για τις εταιρίες  AZORIA SHIPPING COMPANY ltd, την GLORINA SHIPPING COMPANY ltd, ELIXON SHIPPING COMPANY ltd, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο  από το 2020. Ο Ρώσος κ. Vladimir Oskirko ενώ χρέη γραμματέα φαίνεται να εκτελεί η κυπριακή CYPROSERVUS CO. LIMITED. Οι εν λόγω εταιρίες έχουν συσταθεί από μεγάλο δικηγορικό οίκο της Λεμεσού. Η Βρετανική αντίστοιχη υπηρεσία συμπεριέλαβε στον κατάλογο της, και την  GURYEVA-MOTLOKHOVA, Yulia Andreevna, με καταγωγή από τη Ρωσία και κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου. Η συγκεκριμένη φαίνεται να διατηρεί σχέσεις με τον  Andrey Grigoryevich Guryev ο  οποίος ενισχύει τον Βλαδιμήρ Πούτιν και την κυβέρνηση του. Μαζί με τους οικονομικούς περιορισμούς που της επέβαλλαν πάγωσαν και τα περιουσιακά της στοιχεία.  

Μέτρα επέβαλε και η Ε.Ε σε 106 άτομα και 88 οργανισμούς

Πρόσφατα, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην εφαρμογή του δέκατου τρίτου συνόλου κυρωτικών μέτρων εναντίον του Κρεμλίνου και των προσώπων που ενισχύουν τον ασταμάτητο πόλεμο. Στη νέα αυτή δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνονται περιοριστικά μέτρα ενάντια σε πρόσωπα και εταιρείες που έχουν συνδεθεί με την μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα προς τη Ρωσία, καθώς και έναντι των ατόμων που εμπλέκονται στις παράνομες μετακινήσεις παιδιών από την Ουκρανία. Το πακέτο επεκτείνεται επίσης σε εταιρείες από τρίτες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και μια τουρκική, που υποπτεύονται για τη συμμετοχή τους στην παράκαμψη των κυρώσεων.Τα κράτη  αποφάσισαν επιπλέον να επιβάλουν μέτρα σε  106 άτομα και  88 οργανισμούς,  που ευθύνονται για ενέργειες στρατιωτικής και αμυντικής φύσης που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Αυτές οι νέες καταχωρήσεις στοχεύουν κυρίως σε πρόσωπα στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα, όπως αυτά που σχετίζονται με την εισαγωγή όπλων από τη Βόρεια Κορέα, ενώ περιλαμβάνονται επίσης μέλη της δικαστικής εξουσίας,  πολιτικοί και άτομα εμπλεκόμενα στην παράνομη εκδίωξη  και αρπαγή παιδιών από την Ουκρανία με απώτερο σκοπό να τα εκπαιδεύσουν για μελλοντικούς στρατιώτες του Πούτιν. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ναυτιλία: Τελευταία Ενημέρωση