ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετοχικές ασκήσεις στην Ελληνική

Ποιοι θα κρατήσουν το ποσοστό τους, ποιοι θα το μειώσουν, ποιοι θα το τριπλασιάσουν και ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η επόμενη ημέρα για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα θα την βρει με άλλη πλέον μορφή, δημιουργώντας ένα Φορέα Διαχείρισης Δανείων με το κομμάτι των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που της απέμειναν μετά τη συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα.

Το ίδιο μπορεί όμως να πει και κάποιος και για την Ελληνική Τράπεζα, για την μετά τη συναλλαγή εποχή, που θα την βρει με διαφοροποιημένη μετοχική δομή. Και αυτό, διότι μετά την απόφαση της Δήμητρα Επενδυτική να μπει δυναμικά στην συναλλαγή, όχι μόνο κρατώντας το μετοχικό της κεφάλαιο, αλλά ουσιαστικά τριπλασιάζοντας το ποσοστό της μετά την αύξηση κεφαλαίου των 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα προχωρήσει η Ελληνική με τιμή διάθεσης 0,70 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα που διέρρεαν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα δε με την Ελληνική Τράπεζα, τουλάχιστον τα 100 εκατ. ευρώ θα είναι μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης, δηλαδή μέσω των υφιστάμενων μετόχων. Επιπλέον, στο πλαίσιο των 150 εκατ. κεφαλαίων, η Ελληνική Τράπεζα έχει υπογράψει συμφωνία εγγραφής μετοχών με τη Δήμητρα Επενδυτική για μέχρι 72,28 εκατ. ευρώ. Δυνάμει της συμφωνίας εγγραφής μετοχών η Δήμητρα δεσμεύεται να ασκήσει το αναλογικό ποσοστό των δικαιωμάτων προτίμησής της κατά τον πρώτο γύρο προσφοράς σε όλους τους μετόχους.

Στο βαθμό που μετοχές δεν θα αποκτηθούν από άλλους κατόχους δικαιωμάτων προτίμησης, η Τράπεζα έχει συμφωνήσει να διαθέσει στη Δήμητρα τέτοιο αριθμό πρόσθετων μετοχών που χρειάζονται, ούτως ώστε να έχει συνολική μετοχική συμμετοχή όχι λιγότερη από 20,1% κατά την ολοκλήρωση της Αύξησης Κεφαλαίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής δικαιούται, κατά την απόλυτη κρίση του, να διαθέσει στη Δήμητρα οποιεσδήποτε επιπρόσθετές μετοχές που δεν θα αποκτηθούν με την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης, για συνολικό ποσό μέχρι 72,28 εκατ. ευρώ (που συμπεριλαμβάνει και το ποσό που αφορά τις υπόλοιπες μετοχές που θα αποκτήσει η Δήμητρα με την Αύξηση Κεφαλαίου). Σύμφωνα όμως με νεότερη ανακοίνωση της Logicom, του μετόχου της Δήμητρα Επενδυτικής, αναμένεται να λάβει σχεδόν το 29,85% της Ελληνικής μετά την αύξηση κεφαλαίου για την απορρόφηση του Συνεργατισμού, προσθέτοντας πως η Logicom έχει συμφωνήσει με τη Δήμητρα να τη δανειοδοτήσει μέχρι και με 20 εκατ. ευρώ για να γίνει εφικτή η συμφωνία.

Πώς διαμορφώνονται όμως;

Όλοι οι μέτοχοι της Ελληνικής αυτή τη στιγμή έχουν 198,4 εκατομμύρια μετοχών, ενώ με την έκδοση κεφαλαίων 150 εκατ. ευρώ θα προστεθούν άλλα 214,2 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Η Third Point όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται να συμμετάσχει στα κεφάλαια των 150 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν, διότι αν και η ρευστότητά της και η δυναμική της είναι πολύ μεγάλη, η έκθεσή της σε ελληνικές και κυπριακές επενδύσεις μέσω του fund που ίδρυσε για το σκοπό επένδυσης και στην Ελληνική Τράπεζα, έχει φτάσει στο ανώτερό του σημείο. Δεν θα είναι απίθανο να τη δούμε να συμμετέχει και αυτή στο νέο μετοχικό κεφάλαιο που θα διαμορφωθεί, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει διαρρεύσει πως ίσως φύγει από την Ελληνική. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ακουστεί και τα τρία σενάρια, δηλαδή είτε να συμμετάσχει στα 150 εκατ. ευρώ που θα εκδοθούν, είτε δεν θα συμμετάσχει, είτε θα αποχωρήσει εντελώς από την Ελληνική. Προς το παρόν λαμβάνουμε ως δεδομένο πως θα κρατήσει τη θέση με το 26,2% της τράπεζας ως έχει και με το λογικότερο σενάριο να μην συμμετάσχει, αλλά να αλλοιωθεί η θέση της. Σε αυτή την περίπτωση, το μερίδιο της Third Point μετά την αύξηση κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 12,6%, κρατώντας τα 51,9 εκατ. μετοχών.

Για να κρατήσει η Wargaming

Η Wargaming, ο άλλος μεγάλος μέτοχος της Ελληνικής, κατέχει 49,4 εκατ. μετοχών και 24,9% της μετοχικής δομής της παρούσας τράπεζας. Όμως, για να κρατήσει το ποσοστό της με υπολογισμούς της «Κ» πρέπει να αγοράσει 53,6 εκατομμύρια μετοχών από τα συνολικά 214,2 εκατ. μετοχών που θα διαθέσει η Ελληνική. Σε χρήματα αυτό μεταφράζεται σε 37,3 εκατ. ευρώ. Έτσι θα διατηρήσει το ¼ της «Νέας Ελληνικής» και θα κατέχει συνολικά 103 εκατομμύρια μετοχών, δίχως άλλη αύξηση.

Κλειδί η Δήμητρα

Η Δήμητρα Επενδυτική έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κορύφωση των διαδικασιών και λίγο προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της Ελληνικής για το Capital Plan που θα κατέθετε στο Συνεργατισμό. Η Δήμητρα με την παρούσα μετοχική δομή κατέχει 20 εκατ. μετοχών στην Ελληνική, ήτοι, 10,1%.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις όμως της Ελληνικής τη Δευτέρα το βράδυ, καθώς και της Logicom το πρωί της Τρίτης, η Δήμητρα αναμένεται με τη στήριξη της δεύτερης να φτάσει το μετοχικό της ποσοστό έως και 29,85% στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί. Αυτό βέβαια, θα το καταφέρει μόνο εάν βάλει 72,28 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 150 εκατ. της αύξησης κεφαλαίου. Επί της ουσίας δηλαδή, όχι απλώς θα συμμετάσχει, αλλά θα βρεθεί να είναι και ο μεγαλομέτοχος της Ελληνικής με 29,85% και τριπλασιασμό σχεδόν των μετοχών της. Σημειώνεται πως εάν δεν ανακοίνωνε ότι θα συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου, τότε το ποσοστό της θα μειωνόταν στο 5%. Τα μέχρι 72,28 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβάλει θα αγοράσει σύμφωνα με υπολογισμούς 103,2 εκατομμύρια μετοχών, δηλαδή συνολικά θα βρεθεί να έχει 123,2 εκατ. μετοχών από τα συνολικά 214,2 εκδιδόμενα.

Θα βάλει η EBRD

Η EBRD δεν πρέπει να θεωρείται γρίφος εάν θα βάλει χρήματα για να κρατήσει το ποσοστό της, το οποίο ανέρχεται στο 5,4% με 10,7 εκατ. μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η EBRD αναμένεται να κρατήσει το ποσοστό της, συμμετέχοντας στην έκδοση κεφαλαίων των 150 εκατ. ευρώ. Για να κρατήσει το ποσοστό της θα καταβάλει 8,1 εκατομμύρια ευρώ και να αυξήσει τα 10,7 εκατ. μετοχών που κατέχει στην παρούσα φάση.

Μέσα και η Senvest

Το Senvest Cyprus Recovery Investment Fund, που κατέχει το 4,9% της Ελληνικής Τράπεζας πρέπει να θεωρείται επίσης σίγουρο όπως η EBRD ότι θα συμβάλει στο εκδιδόμενο «150άρι» σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Η Senvest έχει 9,7 εκατ. μετοχές στην Ελληνική Τράπεζα, και για να κρατήσει το ποσοστό της του 4,9% θα καταβάλει 7,3 εκατομμύρια ευρώ, αγοράζοντας 10,5 εκατ. μετοχών.

Το σύνολο των χρημάτων

Άρα, τα χρήματα που αναμένονται να δοθούν για την αύξηση κεφαλαίου μετά την συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας από τους υφιστάμενους μετόχους φτάνουν τα 125 εκατ. ευρώ. Η Wargaming θα βάλει 37,3 εκατ. για να κρατήσει το ποσοστό της, η Δήμητρα 72,28 εκατ. για να το τριπλασιάσει, η EBRD 8,1 εκατ. για να κρατήσει το 5,4% της και η Senvest 7,3 εκατ. ευρώ επίσης για να κρατήσει το ποσοστό της.

Σύνολο 124,98 εκατομμύρια ευρώ. Όμως αυτό το αποτέλεσμα κάνει δύσκολη την εξίσωση για την εισχώρηση των επενδυτικών ταμείων που έδειξαν ενδιαφέρον για τη συναλλαγή. Αυτά είναι το Atlas Merchant Capital και η Pimco. Πληροφορίες θέλουν να μην προχωρούν αυτά τα δύο ταμεία στο σχήμα των 150 εκατ. ευρώ, καθώς και τα δύο αναζητούν το πλειοψηφικό πακέτο που, όπως φάνηκε, θα το έχει η Δήμητρα. Για 25 εκατ. ευρώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να συμμετάσχουν σίγουρα και τα δύο, καθώς το ποσοστό που θα μοιραστούν θα ανέρχεται στο 9% του καινούργιου σχήματος. Ίσως να αποχωρήσει ένα από τα δύο και ή η Atlas, ή η Pimco να αποκτήσουν το 9% της καινούργιας τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση