ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζεστή η Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου

Διερευνητικές επαφές για να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για νέα πρόταση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης εξαγοράς μεγάλου κομματιού της Τράπεζας Κύπρου εξετάζει ξανά το μεγάλο επενδυτικό ταμείο, Lone Star Funds. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έγιναν κάποιες διερευνητικές επαφές σε υψηλό πολιτικοοικονομικό επίπεδο εξ αποστάσεως (calls) οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αφού η 30ή Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί το επενδυτικό ταμείο να καταθέσει προσφορά.

Οι επόμενες 10 ημέρες πιθανόν να βρουν τους υπευθύνους του Ταμείου επί κυπριακού εδάφους για συζητήσεις δια ζώσης. Στόχος στην παρούσα φάση είναι να δουν κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για υποβολή νέας πρότασης, πιθανότερο και βελτιωμένης από την τελευταία. Εξάλλου, το «σινιάλο» για νέα πρόταση το έδωσε η ίδια όταν στις 6 Σεπτέμβρη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, λέγοντας ότι εξετάζει όλες τις επιλογές της. Η εβδομάδα λοιπόν άρχισε με μεγάλη κινητικότητα από πλευράς της Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς οποιαδήποτε κίνηση θα κάνουν θα πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι προθέσεις της Lone Star για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», είναι να γίνει εξαγορά με «φιλική προσέγγιση» (αγγλιστί, friendly approach) και όχι μέσω μίας «επιθετικής προσέγγισης» (αγγλιστιί, hostile approach).

Δημιουργούνται ωστόσο και κάποια ερωτηματικά. Το αν θα προχωρήσει απευθείας σε πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, ή απευθείας στους μετόχους, αποτελεί το πρώτο. Εικάζεται πως με μια πρόταση για απευθείας εξαγορά στο ΔΣ, το κράτος δεν θα χρησιμοποιήσει το «όπλο» που ετοιμάζει για να σταματά εξαγορές σε οργανισμούς που θεωρεί το ίδιο ότι είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Με μία πρόταση απευθείας σε μετόχους, ενδεχομένως αν έχει περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τότε, να το χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Ένα δεύτερο ερωτηματικό προκύπτει από το κατά πόσο μπορεί να κόψει την όρεξη της LoneStar το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, που θα αφορά εγκρίσεις για εξαγορές μεγάλων οργανισμών που προσφέρουν στο κράτος. Η Lone Star, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου, υπενθυμίζει πως οι όροι προσφοράς θα είναι βάσει ιρλανδικού δικαίου και όχι κυπριακού. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος αυτός δεν θα μπορεί να σταματήσει την εξαγορά στο σενάριο που δεχθεί την όποια πρόταση το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ή κάποιος μέτοχος; Θα πρέπει να απαντηθεί το άνωθεν, αν και νομικές πηγές διευκρινίζουν πως είναι κομμάτι που προστέθηκε από την Lone Star για νομικές καλύψεις και δεν σημαίνει ότι δεν θα ρωτήσουν τις κυπριακές αρχές εάν θέλουν να αποκτήσουν την Τράπεζα. Επαναλαμβάνουμε όμως, οφείλει να απαντηθεί το άνωθεν.

Τρίτο και τελευταίο ερωτηματικό που προκύπτει είναι εάν τελικά η Lone Star επιλέξει να «μπει» στην Τράπεζα Κύπρου με λιγότερο «επιθετική πολιτική» σε επίπεδο μεριδίου. Εάν δηλαδή αποφασίσει πως δεν θέλει τον έλεγχο της Τράπεζας, αλλά της αρκεί σε αρχικό στάδιο να εξαγοράσει μερίδιο ενός εκ των μεγαλομετόχων. Με μια τέτοια προσέγγιση ενδεχομένως η Τράπεζα και το κράτος να έβλεπαν θετικά το γεγονός να μπει στην BOC ένας αμερικανικός κολοσσός, όπως είναι η Lone Star που θα δίνει συγχρόνως και το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι δεκτική στις επενδύσεις.

Η Lone Star πάντως είναι Ταμείο που δεν ενδιαφέρεται εύκολα για κομμάτια εταιρειών και θέλει να έχει τον έλεγχο της οντότητας που θα αποκτήσει. Εκεί εδράζεται και η λεγόμενη «επιθετική πολιτική» της σε επίπεδο μεριδίων, αιτία πιθανώς που δεν κατάφερε και το 2018 να μπει ως μέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα παρά το τότε μεγάλο ενδιαφέρον της. Πάντως, πέρα από το πλάνο αναδιάρθρωσης που μπορεί να έχει η Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου και που μπορεί να φέρνει τα «πάνω – κάτω» στην Τράπεζα, είναι ένα Ταμείο που εποπτεύεται από πολλές Αρχές, με τραπεζική εμπειρία και επενδυτικού προορισμού (jurisdiction) που η Κύπρος έχει χρόνια διαλέξει (Δύση).

Σε λίγες μέρες το ν/σ

Το Υπουργείο Οικονομικών βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο με το οποίο η αρμόδια αρχή θα εξετάζει κατά πόσο η επιχείρηση στην οποία προγραμματίζεται ή έχει πραγματοποιηθεί η άμεση ξένη επένδυση δραστηριοποιείται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα ο οποίος αφορά υποδομές ζωτικής σημασίας (critical infrastructure), είτε φυσικές είτε εικονικές, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ύδρευσης, της υγείας, των επικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης, της επεξεργασίας ή αποθήκευσης δεδομένων, της άμυνας, των εκλογικών ή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών περιλαμβανομένων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, εγκαταστάσεις ευαίσθητου χαρακτήρα, καθώς και σε γη και ακίνητα, καίριας σημασίας για τη χρήση αυτών των υποδομών.

Πληροφορίες της «Κ» θέλουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα να έχει οδηγηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να αξιολογηθεί από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και έπειτα να προχωρήσει για ψήφιση. Με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως εάν χρειαστεί το κράτος να «βάλει πλάτη» και να σταματήσει την πιθανή εξαγορά εάν θελήσει.

Το ιστορικό και η διαδικασία που ακολουθείται

Βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς η Lone Star υποχρεούται όχι αργότερο από τις 17:00 (ώρα Ιρλανδίας) της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε να ανακοινώσει την πρόθεση να υποβάλει την τελική της προσφορά ή να κοινοποιήσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει. Το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί από το Ιρλανδικό Συμβούλιο Εξαγορών.

Σύμφωνα με την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου που έκλεισε χθες, Τρίτη 13 Αυγούστου 2022, αποτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ (τιμή κλεισίματος μετοχής στα 1,345 ευρώ).

Η τελευταία πρόταση της Lone Star που ήταν βάσει της επίσημης ενημέρωσης στα 1,51 ευρώ, αντιστοιχούσε σε 673,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά υπήρξαν 3 προτάσεις. Η πρώτη πρόταση λήφθηκε στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή των 1,25 ευρώ ανά μετοχή και το Διοικητικό Συμβούλιο της BOC απέρριψε ομόφωνα την Πρώτη Πρόταση στις 20 Μαΐου 2022. Η δεύτερη πρόταση λήφθηκε στις 25 Μαΐου 2022 στην τιμή 1,38 ευρώ ανά μετοχή και το Διοικητικό Συμβούλιο της BOC την απέρριψε στις 3 Ιουνίου 2022. Η τρίτη προσφορά λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή των 1,51 ευρώ ανά μετοχή και το Διοικητικό Συμβούλιο την απέρριψε ομόφωνα στις 22 Ιουλίου 2022.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση