ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απόφαση με πολιτικές προεκτάσεις για λιμάνι Λάρνακας

Συντεχνίες συνδεδεμένες με τα κόμματα που είπαν όχι στην Total, διαμαρτύρονται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας με την οποία απέρριψε το αίτημα της Total για χρήση χώρου στο λιμάνι της πόλης, όχι απλώς δεν φαίνεται να είναι το τέλος της ιστορίας αλλά η αρχή της. Με δεδομένο ότι τον τελικό λόγο έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, την πρόθεση της Λεμεσού να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της αλλά και το ενδεχόμενο η εταιρεία να δημιουργήσει βάση σε γειτονική χώρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Την Πέμπτη, επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι από την απόφαση, κρατώντας πανό που ανέγραφαν «Όχι στον θάνατο του λιμανιού Λάρνακας, Ναι στην εμπορικότητα» προχώρησαν σε διαμαρτυρία τόσο έξω από το Δημαρχείο Λάρνακας όσο και έξω από το υπουργείο Μεταφορών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι λιμενεργάτες, σημειωτές, αδειούχοι αχθοφόροι, υπάλληλοι της ΑΛΚ, φρουροί ειδικής φύλαξης και πρώην εργαζόμενοι στις εταιρείες MEDSEV και ENI. Το οξύμωρο είναι πως οι διαμαρτυρόμενοι ανήκαν σε συντεχνίες όπως η ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ, άμεσα συνδεδεμένες με ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ αντίστοιχα, οι δημοτικοί σύμβουλοι των οποίων τάχθηκαν ενάντια στην παραμονή των εγκαταστάσεων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε χαρακτηριστικά πως ο δήμαρχος Λεμεσού που προσκαλεί την Total στην πόλη του, επίσης είναι στέλεχος του ΑΚΕΛ.

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, του οποίου και παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους. Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα σημειώνεται πως στη φάση που βρίσκεται το λιμάνι Λάρνακας σήμερα, με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, χωρίς οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον του λιμανιού και χωρίς δραστηριοποίηση των εταιρειών οι οποίες σχετίζονται με την ενέργεια, η απασχόληση στο Λιμάνι Λάρνακας συρρικνώνεται δραματικά με τεράστιες συνέπειες σε εκατοντάδες οικογένειες των οποίων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο εξαρτώνται οι συνθήκες ζωής και εργασίας από το λιμάνι.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον υπουργό Μεταφορών, ο επαρχιακός γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών ΣΕΚ-Λάρνακας Νίκος Κολιαντρής είπε εκ μέρους των εργαζομένων ότι οι θέσεις που εξέφρασαν στον υπουργό ήταν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής των δραστηριοτήτων των εταιρειών ενέργειας στο λιμάνι της Λάρνακας.

Ο υπουργός, όπως είπε ο κ. Κολιαντρής, άκουσε τις θέσεις και απόψεις των εργαζομένων και τους διαβεβαίωσε ότι θα τις λάβει σοβαρά υπόψη. «Φυσικά το όλο ζήτημα βρίσκεται και στην πόλη της Λάρνακας, εμείς ελπίζουμε ότι μέσα από διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών θα επικρατήσουν σοφότερες αποφάσεις δίνοντας έτσι θέσεις εργασίας στη Λάρνακα και ανάπτυξη που τόσο πολύ θέλει η πόλη και το Λιμάνι» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κολιαντρής είπε πως δεν μπορεί η TOTAL και η ENI να παραμείνουν μόνιμα στο λιμάνι της Λάρνακας και δεν είναι αυτό που ζητούν, καθώς το λιμάνι μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για σκοπούς έρευνας. Η λειτουργία, ωστόσο, των εταιρειών στο λιμάνι της Λάρνακας πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην ανατρέπει τους σχεδιασμούς της πόλης. Η προσωρινότητα που υπάρχει και ο χρόνος που ζητούν οι εταιρείες, όπως είπε, δεν ανατρέπουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η επαρχιακή γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Λάρνακας Νάντια Κυρίτση κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ που ψήφισαν εναντίον της απόφασης για παραμονή των εταιρειών στο λιμάνι της Λάρνακας, είπε πως δεν υπάρχει καμία αντίφαση. «Το ΑΚΕΛ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, έχει τη δική του επιχειρηματολογία για τη θέση του και οι εργαζόμενοι ζητούν ζωή και εργασία στο λιμάνι της Λάρνακας» είπε.

Η εκπρόσωπος των πρώην υπαλλήλων της Medsev Τούλα Δανιήλ είπε πως παρέδωσαν το υπόμνημα στον υπουργό Μεταφορών μαζί με την παράκληση να δει το θέμα ξανά. Όπως είπε, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας πολύ οριακά έχει πάρει μία απόφαση, αλλά το δικό μας αίτημα είναι να ασκήσει ο υπουργός το δικαίωμά του και να στείλει τις εταιρείες ξανά στο λιμάνι της Λάρνακας γιατί αυτές ήταν η διαβίωσή μας.

Πρόσθεσε πως ως Λαρνακείς έχουν ένα όραμα να δουν το λιμάνι τους τουριστικό, όμως αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει κανένα μελλοντικό σχέδιο που να παρενοχλούν οι εργασίες των συγκεκριμένων εταιρειών αυτή τη στιγμή στα logistics. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε έτοιμο ώστε η δική μας εταιρεία και η βάση στη Λάρνακα να ενοχλεί ή να παρεμποδίζει οποιοδήποτε project. Ζητούμε από τον υπουργό να δει το αίτημά μας και να σκεφτεί ότι αυτή τη στιγμή 100 οικογένειες στη Λάρνακα είμαστε άνεργοι, ζητούμε 6 μήνες παράταση και ευχόμαστε και ευελπιστούμε και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας να ανακαλέσει την απόφασή του» είπε.
Για αλλοπρόσαλλη προσέγγιση των δημοτικών Αρχών και λαϊκίστικες νοοτροπίες εκ μέρους του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στο θέμα της επέκτασης της παραμονής των εταιρειών ΕΝΙ και TOTAL στο λιμάνι Λάρνακας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε γιατί η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ και η ΣΕΚ που διαμαρτύρονται σήμερα μαζί με τους 100 εργαζομένους στο λιμάνι της Λάρνακας ότι θα απολέσουν την εργασία τους, δεν παίρνουν αυτούς τους εργαζόμενους έξω από τα επαρχιακά γραφεία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για να διαμαρτυρηθούν. Αντ` αυτού, πρόσθεσε, πάνε να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους στον δήμαρχο της Λάρνακας που ψήφισε να δοθεί η παράταση και διαμαρτύρονται και στην Κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει λύση.

«Αυτές οι νοοτροπίες οι λαϊκίστικες, οι δημοτικές ομάδες να είναι με τους κατοίκους της γειτονιάς που διαμαρτύρονται ότι πρέπει να κλείσουν αυτές τις δραστηριότητες για τα λιμάνια, αλλά οι συντεχνίες αυτών των κομμάτων να είναι με τους εργαζόμενους, διαμαρτυρόμενοι ότι θα απολέσουν τις θέσεις εργασίας, μας παίρνουν πίσω και παρουσιάζουν μία χώρα τριτοκοσμική» ανέφερε.

Παλινωδίες

Για περίεργες παλινωδίες και στρεψοδικίες από την πλευρά της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στις εγκαταστάσεις των εταιρειών TOTAL και ΕΝΙ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή για το θέμα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν θεωρεί καθόλου λαϊκισμό για τους ευαίσθητους πολίτες, τις οργανώσεις της Λάρνακας και εν τέλει και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Λάρνακας να προσπαθούν να υπερασπιστούν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον της πόλης τους, λαμβάνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση που αφορά στις εγκαταστάσεις της TOTAL και της ΕΝΙ.
Αλλά αντίθετα, όπως πρόσθεσε, θεωρεί περίεργο μία Κυβέρνηση να βγαίνει τη μία μέρα και να λέει ότι σέβεται την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από δύο μέρες να λέει ότι την απόφαση θα τη λάβει η ίδια. «Αυτές οι παλινωδίες και οι στρεψοδικίες από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι περίεργες σε σχέση με το από πού προέρχονται και ποιο σκοπό έχουν» είπε. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο, το γεγονός, «μία χώρα, η οποία οραματίζεται ενεργειακό μέλλον να μην έχει προγραμματίσει σε αυτό τον λίγο χώρο της επικράτειάς της, πού θα μπουν αυτές οι επιχειρήσεις και να αφήνει στις επιχειρήσεις την επιλογή».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση